characters characters

Pasiunile si interesele din copilarie - de ce sunt importante si ce efecte benefice au

De ce nici nu conteaza foarte mult care sunt interesele copilului, ci conteaza ca acestea sa existe

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 februarie 2020    |   4130 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

pasiunile din copilarie
Inca de la nastere, copiii sunt condusi de o dorinta intrinseca de a reusi, de a invata, de a intelege si de a depasi orice obstacol. E de ajuns sa te uiti la un copil care invata sa mearga pentru a te convinge de acest lucru: se va ridica de cate ori va fi nevoie doar pentru a reusi sa faca un pas si apoi inca unul. Dupa ce copilul isi formeaza abilitatile de baza (precum limbajul si mersul), aceeasi pasiune si motivatie se transfera catre alte domenii de activitate ale copilului, multe dintre ele care tin de imaginatie si gandire. Daca te-ai intrebat de ce sirul de intrebari al copilului tau nu se mai opreste desi tu ai ajuns la capatul raspunsurilor, stii la ce ne referim.

Citeste si:

Starea de flux – ce inseamna si cum o putem incuraja la copii

Interesele intense ale copiilor – de ce sunt benefice pe termen lung

 


Tot despre pasiune si motivatie intrinseca (acea motivatie despre care stim cu totii ca este esentiala pentru succesul scolar al copilului tau) este vorba si in joaca si explorarea copiilor, care sunt principalele lor preocupari in primii ani de viata.

Joaca si mai tarziu, interesele specifice ale copiilor (precum fascinatia fata de dinozauri, masinute, anumite desene animate sau insecte) ii ajuta pe copii sa isi dezvolte:


Copiii care colectioneaza diferite obiecte sau care incep diferite proiecte isi exerseaza toate aceste abilitati care ii vor ajuta nu doar la scoala, ci si la maturitate, in viata personala si profesionala.


Ce poti face pentru a-l ajuta pe copil sa castige de pe urma pasiunilor si intereselor sale?

Observa cu atentie joaca si interesele copilului.


Respecta-i preferintele si ofera-i informatiile care il intereseaza.


Vorbeste cu copilul tau despre interesele sale. Lasa-l sa iti povesteasca despre dificultatile pe care le intampina, despre abilitatile pe care trebuie sa si le formeze si despre progresele pe care le face.


Bucura-te alaturi de el cand are o reusita. Mai ales la varste mici, bucuria si mandria parintilor pentru succesul copiilor sunt esentiale pentru ca acestia sa continue sa exploreze si sa invete.


Nu incerca sa il orientezi pe copil catre pasiunile pe care le-ai avut tu cand erai mic. Chiar daca poate pentru un timp, copilul va urma drumul pe care l-ai indrumat tu, pe termen lung ii rapesti ocazia de a descoperi pe cont propriu ce il intereseaza cu adevarat.


Expune-l la diferite evenimente culturale, muzee, sporturi si activitati, dar nu ii cere sa fie interesat cu adevarat de toate acestea. Fii pregatit pentru situatii in care experientele care tie ti se par foarte interesante, pentru copil vor fi monotone sau lipsite de farmec.


Aminteste-ti ca deseori, interesele apar si dispar la fel de repede. Interesele si pasiunile unui prescolar sunt tranzitorii tocmai pentru ca descopera lumea din jur, iar ceea ce ii starnea interesul cu cateva zile in urma, poate fi inlocuit de un nou joc, sport sau instrument pe care tocmai l-a descoperit.


Pasiunile si interesele sunt activitati importante. Copiii si adolescentii care se plictisesc in fiecare zi vor avea o ambitie si o motivatie scazuta de a explora lumea din jur. Copiii si adolescentii care au pasiuni, indiferent daca e vorba de jocuri fanteziste sau sport, isi vor dezvolta motivatia intrinseca, de care vor avea mare nevoie in perioada adulta. De aceea, atat timp cat nu le pun sanatatea sau siguranta in pericol, nici nu conteaza cu adevarat care sunt aceste interese exact, ci conteaza ca ele exista.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe