characters characters

Autoevaluarea

Metode de autoevaluare a cunostintelor

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 martie 2019    |   4380 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

autoevaluarea
Autoevaluarea este o modalitate eficienta de verificare, dar si de consolidare a cunostintelor. Autotestarea este una dintre modalitatile de autoevaluare pe care copilul tau ar trebui sa le foloseasca atunci cand invata, mai ales atunci cand se pregateste pentru un examen important.

Descarca infograficul de mai sus in format PDF.

Autoevaluarea. Cinci metode prin care copilul verifica singur daca a invatat


Autotestarea in conditii de examen

Rezolvarea de subiecte in aproximativ aceleasi conditii ca cele de examen il asigura pe copil ca va reusi sa isi aminteasca informatiile invatate si sub presiunea timpului limitat. In plus, il ajuta sa isi formeze o imagine despre cat timp are nevoie pentru a rezolva toate tipurile de subiecte, scazand din stresul asociat cu situatia de examen.


Testarea dupa o perioada lunga de timp

Invatarea eficienta presupune capacitatea de recuperare a informațiilor pe termen lung. Daca se autotesteaza imediat dupa cea invatat, isi va supraestima cunostintele, deoarece este mult mai usor sa si le aminteasca la scurt timp dupa ce le-a invatat. De aceea, este bine sa alterneze invatarea spatiata cu autotestarea cunostintelor.

Adoptarea rolului de profesor 

Cere-i copilului sa iti predea lectia invatata si adreseaza-i intrebari pentru a-l ajuta sa isi testeze cunostintele. Cand copilul trebuie sa explice o lectie sau un concept unei alte persoane, isi testeaza nu doar memoria, ci si cat de bine a inteles. Foloseste aceasta metoda pentru a-l ajuta pe copil, nu pentru a-i atrage atentia asupra lucrurilor pe care nu le stie inca. Daca nu stie inca raspunsurile la intrebarile pe care i le adresezi, da-i ocazia sa le caute si sa ti le prezinte intr-o “lectie” suplimentara.

Formularea de intrebari pe baza materialului invatat

Cand copilul poate formula noi intrebari pe baza materialului invatat, inseamna ca l-a inteles si invatat in totalitate. Metoda poate fi folosita si in timpul studiului, deoarece il ajuta sa inteleaga mai bine. Aceasta metoda poate fi complementara celei anterioare: dupa ce a predat lectia, iti poate “testa” cunostintele formuland intrebari pe baza ei (de preferat altele decat cele din manual). Apoi ii poti sugera sa formuleze si raspunsurile la aceste intrebari.

Parafrazarea

Este una dintre cele mai simple metode de autoevaluare a cunostintelor, care poate fi folosita in timpul studiului. Este si cea mai sigura metoda de a se asigura ca nu invata mecanic.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Esecul productiv in invatare
  Esecul productiv in invatare, o metoda inedita de predare
  14 aprilie 2022   

  Cand elevii sunt pusi in fata unor probleme dificile, care le trezesc interesul si ii ajuta sa vada care sunt cunostintele sau abilitatile care le lipsesc, motivatia pentru invatare creste.

 • 10 tehnici de verificare a cunostintelor
  10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
  18 mai 2021   

  Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.

 • Predarea eficienta
  10 recomandari pentru a-l ajuta pe copil sa invete mai efficient
  14 mai 2021   

  Cum pot fi ajutati copiii sa invete mai eficient? Barack Rosenshine, cercetator american in pedagogie si psihologie, a propus 10 principii care sa ii ajute pe profesori in predare. Recomandarile pot fi utile si parintilor care vor sa isi sprijine copiii in invatare, pentru ca pot fi aplicate in orice context.

Mai multe