characters characters

De ce sunt copiii fascinati de dinozauri?

Propus de: Dana Gheorghe   |   05 martie 2012    |   10233 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

De ce sunt copiii fascinati de dinozuari?Daca intrebi un pusti de 4-5 ani ce stie despre dinozauri, este bine sa fii pregatit sa afli de la el o multime de detalii despre cum traiau, ce obiceiuri aveau si cat de agresiv sau prietenos se comportau. Doamna educatoare Dana Gheorghe stie foarte bine acest lucru, pentru ca, la cererea copiilor, a organizat de curand o saptamana dedicata dinozaurilor la Gradinita Sfantul Mucenic Mina din Ploiesti. Ne vorbeste mai pe larg despre fascinatia copiilor fata de acest subiect.

Cand au aflat prima data copiii despre dinozauri?
Au aflat cele mai multe informatii de la filmele de desene animate cu dinozauri, dar si din revistele, enciclopediile si Dvd-urile pe care eu le-am pus la dispozitia lor la Sectorul Biblioteca.(din toate domeniile)
Care sunt cele mai interesante intrebari pe care le-au pus copiii despre dinozauri?
Printre cele mai frecvente intrebari ale copiilor despre dinozauri amintesc:
•    Cum se hraneau dinozaurii?
•    De ce aveau corpul acoperit cu solzi?
•    De ce se inmulteau prin oua?
•    De ce dinozaurii mari aveau doua picioare mai mari si doua mici ? (in partea din fata)
•    Cum au disparut dinozaurii?
•    Unde pot vedea fosilele gasite?

De ce sunt copiii fascinati de dinozauri?
In primul rand pentru ca sunt mari si fiorosi, acesta este cel mai des raspuns....stim ca in zilele noastre copiii sunt atrasi de violenta. Alt raspuns a fost ca sunt  multi (specii multe) si ca au forma corpului haioasa, interesanta, atragatoare, mai ales cei cu creasta. Si am mai avut un raspuns interesant....pentru ca nu mai exista acum si ca a fost pacat ca au murit.

De ce sunt copiii fascinati de dinozauriCe activitati au fost organizate la gradinita despre dinozauri?
Eu am organizat pe langa lecturile dupa imagini (in cadrul carora le-am explicat despre aceasta lume disparuta) si cateva activitati mai deosebite. Am pictat dinozauri, am desenat, am realizat masti de dinozauri, dar cele mai importante momente din fiecare zi erau activitatile liber-alese, acelea de dimineata cand copiii se joaca impreuna cum vor, doar indrumati. Aici au construit case pt dinozauri, au realizat din braduti padurea unde traiau, s-au jucat ,, de-a T-REX”, marele carnivor, am avut in clasa cred ca un sac cu dinozauri, toti adusi de copii, de-acasa . Am avut la educatie muzicala cantecul dinozaurilor si am invatat si o poezie despre acestia.

Ce activitati legate de dinozauri realizeaza acasa copiii?
Acasa majoritatea baietilor se joaca in jur de 70% din timp cu dinozauri, cel putin piticii mei. Sunt si fetite, dar mai putine... Au acasa aproape toata colectia aparuta, au toate Dvd-urile cu aceasta tema. Majoritatea parintilor ii sustin si le cumpara copiilor tot ce tine de acest subiect (lucru care este si bine si rau , dupa parerea mea....prea stiu multe despre aceste animale care nu mai exista de atatea milioane de ani, dar cand ii intrebi de oaie, vaca , urs, etc, stiu mult mai putine...tot ce cunosc stiu de la gradinita, prea putin in familie...)

De ce sunt copiii fascinati de dinozauriCe alte interese au copiii?
Copiii sunt interesati de toate subiectele pe care eu le propun, daca stii cum sa atragi copilul, ce material distributiv sa ii pui la dispozitie, cu ce noutati vii de fiecare data...il faci sa fie interesat de orice subiect...si slava Domnului avem foarte multe cunostinte sa oferim copilasilor.

Care sunt lucrurile utile/interesante pe care le-au invatat copiii despre dinozauri?
Cred ca aceasta saptamana a fost foarte interesanta, pana si pentru mine...am aflat mult mai multe decat stiam de la copiii mei, m-am asezat pe un scaunel si ei au fost ,,Doamna”. Am fost placut surprinsa de cate cunostinte au piticii mei.


Dana Gheorghe
Sunt profesor in invatamant prescolar la Gradinita Sfantul Mucenic Mina Ploiesti, gradinita cu program prelungit, lucrez in invatamant de 16 ani si iubesc foarte mult copiii, dovada ca am ramas si dupa facultate tot in acest domeniuSmile.
Doamna Dana Gheorghe conduce cu succes unul dintre cele mai active grupuri de discutii pentru parinti si cadre didactice: Grupul Ciupercutelor. Aici discuta cu parintii copiilor de la clasa ce s-a mai intamplat nou la gradinita.

Ce spune psihologul despre interesul copiilor fata de dinozauri?

De ce sunt copiii fascinati de dinozauri?Iata ce spune psihologul Anca Munteanu despre fascinatia copiilor fata de dinozauri:
“Dinozaurii reprezinta un minunat spatiu de creatie – pentru ca nu stiu cum au fost si pentru ca au fost de atat de multe feluri, copiii pot sa creeze orice dinozaur doresc
De exemplu, culoarea! La dinozauri, orice culoare este admisa, spre deosebire de animalele care exista in prezent; educatoarea il cearta pe copil daca a colorat cainele cu albastru, dar nu-l cearta daca deseneaza un dinozaur albastru cu coada portocalie.. Forma si marimea pot fi iarasi exprimarea creativitatii copilului, iar copiii sunt incantati in fata diversitatii naturii: “Cum puteau sa arate asa?”,  “Sa aiba limba atat de lunga?”,” Sa aiba atatea randuri de dinti?”.

Psihologic vorbind, asupra dinozaurilor copiii pot sa arunce toate tendintele agresive, sa fie incantati de cum ucideau, cati dinti aveau, ce gheare ascutite, ce coada puternica, ba chiar ce venin! Este un taram magic, intr-un timp imemorial, cu personaje fantastice.”

Copilul tau este fascinat de dinozauri?

Daca ai organizat activitati practice interesante pentru copii le asteptam, insotite de imagini, pe adresa contact@suntparinte.ro.

Comentează:
11 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Emanuela Ciocanel
    Emanuela Ciocanel    30.01.2014 - 07:26
    Abia acum am descoperit articolul si sunt plăcut impresionata! Felicitări d-nei Dana care desfășoară întotdeauna activități interesate, sprijinita fiind de părinți. Ma bucur ca-si face timp sa ne impartaseasca din activitatea de la clasa. Mulțumiri pentru articol si putere de munca in continuare!
  • Utilizator Anonim
    flory    22.02.2013 - 17:14
    si fetita mea e fascinata de dinozauri si de cand a inceput sa vb. zice ca imi doresc un tort cu dinozauri sau in forma de dinozaur eu zicandui ca este frumos tortul cu kitty sau alba ca zapada sau etc.acumlucram din plastelina dinozauri si serpi wooow ce minte au nu inteleg
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    05.04.2012 - 11:04
    Eu iau foarte in serios tendintele violente ale copiilor mei(de la gradinita).Cred ca nu trebuie sa trecem cu vederea nici violenta verbala si nici violenta fizica, nu consider ca sunt doar "copilarii" si de fiecare data intervin in actiunile pe care copiii mei le fac din "joaca" dar care au la baza un act violent indreptat impotriva unui alt copil, indiferent de situatie si de gravitatea ei.
  • Utilizator Anonim
    MARIA    04.04.2012 - 21:21
    SUNT EDUCATOR LA GRADINITA SI SUNT DE ACORD CU CEEA CE AFIRMA D-NA PSIHOLOG,EXISTA O FASCINATIE PENTRU DINOZAURI,LA ACEASTA VARSTA, E O ATRACTIE FANTASTICA CATRE ACESTE FIINTE,IZVORATA DIN DORINTA DE CUNOASTERE, DIN CURIOZITATE,DIN EXISTENTA AGRESIVITATII,FORME SIMPLE LA ACEASTA VARSTA
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    15.03.2012 - 10:07
    Cred ca ar fi utile niste diferente intre agresivitate si violenta si intre joc/joaca si realitate.
    Agresivitatea este prezenta in toata lumea vie, incepand cu comportamentele de autoaparare si cu initiativa. Ea conduce in cazurile bune la concurenta, competitie, initiativa, deschiderea unui drum nou, creatie. Pentru a aduce ceva nou, trebuie sa te opui si uneori chiar si sa te lupti cu ceea ce este deja. Putem da multe exemple de manifestari agresive indispensabile vietii noastre.
    Violenta este o manifestare indreptata impotriva cuiva, indiferent daca este verbala sau fizica sau chiar pasiva. Putem vorbi despre o ostilitate pasiva in cazul unui copil care refuza, de exemplu.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    08.03.2012 - 13:37
    Am sa revin cu niste precizari privind diferenta dintre agresivitate si violenta si de asemenea despre diferenta intre violenta din povesti, desene animate si jocuri si cea din realitate.
  • Dana Gheorghe
    Dana Gheorghe    07.03.2012 - 19:31
    Sunt de acord cu doamna psiholog. In cadrul activitatilor desfasurate, pe langa curiozitati, filme, poezii si cantecele , am observat dorinta copiilor de a viziona( chiar repetitiv)doar scene in care unii dinozauri erau foarte violenti, distrugeau, mancau alti dinozauri si in cazul unor filme, scenele in care acestia erau foarte violenti....acest lucru imi da de gandit si cred ca ar trebui sa-i dea de gandit si viitorului tatic ....si nu este singurul exemplu. Va pot spune ca in fiecare zi ma confrunt cu violenta de la televizor( din desene animate sau filme)care se muta in sala de grupa...dar prin exemple pozitive, explicatii, jocuri de relaxare reusim sa infranam pornirile violente ale copiilor si avem speranta ca ,daca avem ca parteneri parintii, vom reusi.
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    07.03.2012 - 16:23
    As vrea sa fac o precizare impusa de comentarii. Ceea ce am scris despre fascinatia copiilor pentru dinozauri era un text mult mai lung, in care aminteam ca si dvs. despre fascinatia pentru animale de demult, infatisarile lor aparte, culorile lor pe care doar le banuim, modul cum se aparau, cum se luptau, cum se hraneau etc. De asemenea, despre tendinta de a le atribui tot felul de caracteristici (erau foarte colorati, foarte mari, vorace, aveau incredibile modaliati de a se apara de dusmani etc). Dadeam si un exemplu despre un joc al unui baietel, pe care am avut bucuria sa-l urmaresc.
    Recintind articolul meu, cred ca incercam sa scot in evidenta faptul ca sunt un minunat mod de a stimula creativitatea copiilor pentru ca presiunea realitatii (culoarea reala a animalului, forma, marimea lui) nu exista.
    Daca un copil coloreaza o vaca verde, i se atrage atentia ca a gresit. In schimb, poate colora un dinozaur in orice culoare, i se da aceasta libertate.
    Discutia despre copiii agresivi si despre semne care prevestesc viitoare manifestari agresive este eterna si falsa. Tendintele agresive exista in noi ca si cele tandre, artistice etc. Ele se pot manifesta in acte violente, in cuvinte dar si in joc. Manifestarea in joc este benigna si, asa cum stim, copiii se ataca si chiar se omoara adesea in joc si lucrul asta nu este nici daunator si nici inspaimantator. PENTRU CA ESTE UN JOC.
    Imi pare rau ca, din pricina, trunchierii articolului initial, ati inteles altceva decat am vrut sa transmit.
  • Utilizator Anonim
    Ovidiu    07.03.2012 - 10:23
    Rectific: ca NU E VORBA DE AGRESIVITATE. Graba asta !
  • Utilizator Anonim
    Ovidiu    07.03.2012 - 10:22
    Si eu eram interesat de dinozauri cand eram mic, acum am 28 ani.
    De ce, nici eu nu stiu, pe atunci, in 90 nu erau atatea dvd-uri , reviste si filme/desene animate ca azi.
    Cunoscand insa copiii foarte bine, pot spune ca e vorba e agresivitate, psihologia ofera raspunsuri prostesti, puerile, foarte derutante. E o presupunere falsa. De fapt este o fascinatie pentru ceva necunoscut, neexistent in prezent, e dorinta de a cunoaste o altfel de lume. Cand eram eu mic, era un serial numit "O lume disparuta", il urmaream extrem de interesat si fascinat. Lumea disparuta a dinozaurilor emana o atractie irezistibila pentru tinerele minti in cautare de informatii noi si interesante.
    pur si simplu, e cautarea copilareasca, curiozitatea specifica varstei, nu inseamna ca vor fi agresivi, astea sunt altfel de probleme, mai ample-avis psihologilor ! Dna psiholog nu are deci dreptate, e opinia mea ferma de barbat, iubitor de copii, nas de botez si viitor tata.
  • Utilizator Anonim
    vavaly    07.03.2012 - 07:57
    Si copilul meu este fascinat de dinozauri si asta de la o varsta foarte mica, in jur de doi ani. Atunci i-am pus sa vizioneze primul dvd cu dinozauri, nu desen animat ci documentarul pentru copii. Am ramas surprinsa de cat de repede a invatat, cat de mult isi dorea sa il revada iar de atunci a inceput "epoca dinozaurilor" la noi in casa. Pentru ca el si deseneaza foarte bine in desenele lui se regasesc mereu aceste animale. Niciodata nu uita sa le faca si coltii si ghearele, asa ca ii dau dreptate doamnei psiholog cand spune ca pot arunca asupra dinozaurilor tendintele agresive. Si eu m-am intrebat de multe ori de unde atata atractie.
    Si la noi la gradinita , la grupa mijlocie, au realizat copiii un fel de Jurasic Park, fiecare copil contribuind cu propria creatie din plastilina. Copilul meu , care e la grupa mica, in fiecare zi saluta dinozaurii de acolo si abia asteapta sa aiba si el la gradinita o astfel de activitate. Felicitari doamnelor care trec un pic de programa scolara si intra in jocul copiilor!
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe