characters characters

Parentingul ambivalent sau parentingul intre extreme

Sursa problemelor in relatia parinte-copil: mesajele contradictorii transmise de parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 februarie 2017    |   4667 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

parentingul intre extremeDin dorinta de a creste copii fericiti si echilibrati, parintii pot oscila intre doua extreme, in raport cu diverse aspecte ale cresterii unui copil: intre libertate si control, intre pedepse aspre si lipsa regulilor, intre „Sunt cel mai bun prieten al copilului meu.” si „Trebuie sa faci cum spun eu, pentru ca asa spun eu!”.

Cum afecteaza parentingul ambivalent copiii

Ca de fiecare data,  calea de mijloc este cea mai recomandata, mai ales pentru starea de sanatate mintala a copiilor.

Cand copiii nu primesc suficiente ocazii de a-si dezvolta independenta si autocontrolul, apar problem de anxietate sau depresie. Aceleasi efecte apar si cand, dupa o copilarie in care au fost extreme de protejati de catre parinti (parenting elicopter), adolescentii sunt lasati sa se descurce, brusc, pe cont propriu, fara sa fi exersat pana atunci vreo abilitate de viata necesara in acest scop.

Pe de alta parte, copiii supusi pedepselor violente in familie sunt afectati pe termen lung, asa cum arata cercetarile, putand deveni la randul lor violent sau extrem de anxiosi.

Ce sta la baza parentingului ambivalent

Parentingul ambivalent, asa cum mai este numit parentingul la extreme „incepe cu o linie incerta intre cine este adultul si cine este copilul in relatia parinte-copil. Acest lucru este daunator fiindcapana la varsta de 8 ani, copiii au nevoie de indrumarea parintilor pentru a-si gestiona viata. Cand mesajele parintilor si actiunile lor sunt incerte, copilul e lasat singur si dezorientat. Studiile de neuroimagistica arata ca tot in aceasta perioada relatia dintre parinte-copil este foarte importanta si influenteaza modul in care structurile responsabile cu aparitia emotiilor, luarea deciziilor, succesul academic si adaptarea la mediul social au loc.”, arata Tovah Klein, doctor in psihlogie.

Dorinta de a-i face pe copii fericiti tot timpul

Una dintre cauzele parentingului ambivalent sau intre doua extreme este dorinta exagerata a parintilor de a-si face copiii fericiti tot timpul.

Este bine sa ne amintim ca rezilienta si autocontrolul se construiesc prin depasirea momentelor mai putin placute. Copiii puternici emotional (sau rezilienti) au mai multe sanse sa fie fericiti, pentru ca au potentialul de a depasi momente dificile. Asadar, dorinta de a-i mentine pe copii fericiti tot timpul nu este una benefica pe termen lung.

Temerile parintilor

Un alt factor ce contribuie la parentingul intre extreme este anxietatea parintilor si nevoia lor de control. Studiile arata ca asumarea unor riscuri medii in copilarie ii ajuta pe cei mici sa identifice situatiile cu adevarat riscante si sa isi testeze limitele.  Astfel, ar fi indicat sa se ofere libertate copiilor in asa masura incat sa isi poata asuma niste riscuri. Anxietatea parentala duce la negarea acestor oportunitati si astfel impiedica dezvoltarea copiilor.

Lauda, controlul si iubirea conditionata

Unul dintre lucrurile pe care le putem observa in primii ani de viata ai copilului este ca acesta isi schimba comportamentul in functie de laudele si afectiunea pe care le primeste de la parinte. Astfel, a folosi iubirea si lauda ca modalitate de a controla comportamentul copilului devine foarte tentant. Insa copiii care sunt crescuti in iubire conditionata au dificultati in a deveni independenti, a-si asuma responsabilitatea pentru greseli si a se autocunoaste. In plus, nu vor invata sa ia decizii pe cont propriu, fara aprobarea parintilor.

Copiii au nevoie de autoritatea parintilor, dar si de afectiunea lor. Stilul de parenting care imbina in mod echilibrat aceste doua aspecte ale relatiei parinte-copil este si stilul parental asociat cu cel mai ridicat nivel de fericire al copiilor, atunci cand ajung la maturitate.

*Sursa foto: Ambro, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:

Cand parintii transmit mesaje contradictorii copiilor

Zece greseli frecvente ale parintilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe