characters characters

Lipsa de atentie la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2022    |   1450 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

lipsa de atentie la copii
Cand copiii nu se pot concentra eficient la scoala, primul gand al parintilor si cadrelor didactice este ADHD. Dar exista o multime de alte cauze care pot duce la lipsa atentiei la copii. Iata 7 motive frecvente pentru care copiii au probleme de atentie la scoala sau in activitatile de invatare.

Citeste si:

Concentrarea atentiei la copii


Efectul scindarii atentiei in invatare


Lipsa de atentie la copii. Cauze frecvente


Anxietatea

Cand copiii au temeri sau griji cornice, cand nu se simt in siguranta din punct de vedere psihologic sau cand mediul familial este afectat de conflicte, capacitatea de concentrare a atentiei este extrem de redusa. Anxietatea sociala, anxietatea de separare sau anxietatea generalizata sunt doar cateva dintre tipurile de anxietate care pot sa apara la copii. Deseori, acestea trec neobservate, pentru ca temerile nu sunt verbalizate sau intelese complet catre copii. In plus, cand copilul este criticat sau certat frecvent pentru lipsa de atentie si implicare la scoala, sansele ca acesta sa isi exprime starea emotionala si gandurile care mentin anxietatea scad si mai mult.

Lipsa de exercitiu

Capacitatea de concentrare a atentiei copiilor creste pe masura ce copiii cresc, dar numai daca li se da ocazia sa si-o exerseze. Activitatile in care copiii isi concentreaza atentia pentru mai mult timp (de exemplu, ascultatul de povesti, jocurile de tip puzzle, pictura sau desenul, lectura, scrierea creativa, jocurile de construit etc.) pun bazele capacitatii copilului de a-si orienta si concentra atentia in mod voluntar.

Probleme in familie

Importanta sigurantei emotionale in familie pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor nu poate fi supraestimata. Conflictele repetate intre parinti, violenta verbala sau fizica, divortul, frica fata de parinti, lipsa limitelor si regulilor, problemele de sanatate emotionala ale parintilor sunt doar cateva dintre cauzele problemelor de atentie in randul copiilor.

Somnul insuficient

Somnul este esential pentru functionarea cognitiva la orice varsta. Copiii care nu dorm sufficient, care adorm tarziu sau se trezesc frecvent in timpul noptii nu isi vor putea concentra atentia eficient nici la scoala, dar nici in alte situatii.

Alimentatia neadecvata

Alimentatia bogata doar in zahar si grasimi nu ofera copiilor nutrientii de care au nevoie pentru o functionare eficienta a creierului.

Timpul excesiv petrecut in fata ecranului

Mai ales timpul petrecut pe retelele de socializare, unde atentia este distrasa extrem de rapid de la o postare la alta, poate afecta capacitatea de concentrare a atentiei copiilor. Cand alte activitati care stimuleaza atentia voluntara a copiilor lipsesc (precum lectura, jocurile de tip puzzle sau orice activitate care presupune concentrarea atentiei pe timp indelungat), timpul excesiv petrecut in fata ecranului are un effect negative semnificativ.

Problemele de invatare

Dislexia (dificultatea de invatare a cititului), discalculia (dificultati in intelegerea matematicii) sau disgrafia (dificultati in invatarea scrisului) pot fi confundate cu lipsa de atentie sau cu lipsa motivatiei copilului pentru a invata.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Principiul Pareto
  Principiul Pareto sau regula 80/20. Cum il poate ajuta pe adolescentul tau
  17 ianuarie 2023   

  Principiul Pareto sau regula 80/20 a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto si sustine ca 80% dintre rezultatele obtinute intr-un domeniu vin din 20% dintre cauze. Cum poti prelua acest principiu pentru a-l aplica in viata de zi cu zi, in organizarea timpului sau in invatare?

 • Cum invata copiii perseverenta
  Cum invata copiii perseverenta
  26 octombrie 2022   

  Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

 • Pauza de miscare
  Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
  22 august 2022   

  Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

Mai multe