Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
Traumele din copilarie pot afecta in mod semnificativ capacitatea copiilor de a-si forma o imagine de sine stabila, iar acest lucru poate duce la maturitate la probleme precum relatiile de codependenta, in care limitele interpersonale lipsesc sau nu sunt bine definite, iar nevoile personale sunt neglijate.
Citeste si:
Trauma complexa din copilarie - ce inseamna si ce efecte are
Experientele adverse din copilarie
Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate
In general, persoanele care obisnuiesc sa isi puna propriile nevoi mereu pe locul doi, in favoarea nevoilor altor persoane, poarta numele de persoane codependente. In cele mai multe cazuri, comportamentul acestor persoane isi are radacina in experientele timpurii traumatice pe care le-au trait si care continua sa le influenteze modul de comportare si de relationare cu cei din jur, chiar si in etapa de adult.
Trauma este definita ca un raspuns emotional puternic la un eveniment dureros sau socant, in care siguranta fizica sau emotionala este amenintata sau pusa in pericol. Un eveniment traumatic este definit in functie de modul in care este perceput de fiecare persoana in parte si de gradul in care aceasta simte ca ii este amenintata siguranta. Asadar, nu doar experientele in mod evident adverse (precum pierderea unui parinte, boala grava sau abuzurile fizice) sunt definite ca traume, ci si cele mai subtile, care in copilarie duc la sentimente de izolare, frica sau abandon, precum neglijarea emotionala, violenta verbala sau o atitudine instabila a parintelui in relatie cu copilul. Evenimentele traumatice ne pot lasa cu un sentiment puternic de slabiciune si dezorientare care ne afecteaza in egala masura convingerile si alegerile pe parcursul vietii.
Codependenta a fost pentru prima data mentionata in anii ‘40, pentru a descrie problemele comportamentale si relationale pe care le au persoanele care traiesc cu alte persoane dependente de substante. Astazi termenul este folosit pentru a explica relatiile lipsite de granite interpersonale, in care una dintre persoane isi neglijeaza propriile nevoi pentru a implini sau controla nevoile celorlalti. Relatiile codependente pot aparea intre toti membrii familiei, fiind insotite deseori de critica excesiva, negarea problemelor, invalidarea emotionala, rusinea, furia sau frica.
Traumele din copilarie au ca rezultat formarea unei imagini de sine distorsionate, bazata pe convingeri precum „Nu sunt suficient de bun pentru a primi iubirea parintilor.”, „Este ceva in neregula cu mine.”, „Trebuie sa depun efort pentru a merita atentia celor din jur.” sau „Merit sa mi se intample lucruri rele.”. Aceste convingeri apar pentru ca in majoritatea cazurilor, copiii reactioneaza la abuz sau neglijare prin autoinvinovatire.
Un studiu din 2006 arata ca cele mai frecvente traume din copilarie asociate cu relatii codependente la maturitate sunt:
- Neglijare emotionala
- Abuz emotional
- Abuz verbal
- Abuz fizic
- Abuz sexual
Cand invatam din primii ani de viata ca nu vom primi de la persoanele apropiate sprijinul emotional si practic de care avem nevoie, la maturitate apare tendinta de a avea asteptari reduse de la relatiile cu cei din jur, de a depune efort constant pentru a dovedi ca meritam apreciere si admiratie sau de a manipula comportamentele celorlalti.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trei motive pentru care apar conflictele in relatia de cuplu
Cum poti intelege mai bine conflictele cu partenerul de cuplu, pentru a le depasi mai usor?
-
Esti un parinte perfectionist?
Presiunea sociala de a face totul si a da totul copilului, ii arunca pe parinti intr-o competitie pentru rolul de „parintele perfect”.
-
Cum se manifesta la maturitate consecintele traumelor din copilarie
Care sunt urmarile la maturitate ale evenimentelor traumatizante din copilarie?
Adauga tu primul comentariu: