characters characters

Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 octombrie 2021    |   1408 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

traumele din copilarie si codependenta la maturitate
Traumele din copilarie pot afecta in mod semnificativ capacitatea copiilor de a-si forma o imagine de sine stabila, iar acest lucru poate duce la maturitate la probleme precum relatiile de codependenta, in care limitele interpersonale lipsesc sau nu sunt bine definite, iar nevoile personale sunt neglijate.

Citeste si:

Trauma complexa din copilarie - ce inseamna si ce efecte are

Experientele adverse din copilarie


Legatura dintre traumele din copilarie si codependenta la maturitate


In general, persoanele care obisnuiesc sa isi puna propriile nevoi mereu pe locul doi, in favoarea nevoilor altor persoane, poarta numele de persoane codependente. In cele mai multe cazuri, comportamentul acestor persoane isi are radacina in experientele timpurii traumatice pe care le-au trait si care continua sa le influenteze modul de comportare si de relationare cu cei din jur, chiar si in etapa de adult.


Trauma este definita ca un raspuns emotional puternic la un eveniment dureros sau socant, in care siguranta fizica sau emotionala este amenintata sau pusa in pericol. Un eveniment traumatic este definit in functie de modul in care este perceput de fiecare persoana in parte si de gradul in care aceasta simte ca ii este amenintata siguranta. Asadar, nu doar experientele in mod evident adverse (precum pierderea unui parinte, boala grava sau abuzurile fizice) sunt definite ca traume, ci si cele mai subtile, care in copilarie duc la sentimente de izolare, frica sau abandon, precum neglijarea emotionala, violenta verbala sau o atitudine instabila a parintelui in relatie cu copilul. Evenimentele traumatice ne pot lasa cu un sentiment puternic de slabiciune si dezorientare care ne afecteaza in egala masura convingerile si alegerile pe parcursul vietii.


Codependenta a fost pentru prima data mentionata in anii ‘40, pentru a descrie problemele comportamentale si relationale pe care le au persoanele care traiesc cu alte persoane dependente de substante. Astazi termenul este folosit pentru a explica relatiile lipsite de granite interpersonale, in care una dintre persoane isi neglijeaza propriile nevoi pentru a implini sau controla nevoile celorlalti. Relatiile codependente pot aparea intre toti membrii familiei, fiind insotite deseori de critica excesiva, negarea problemelor, invalidarea emotionala, rusinea, furia sau frica.

Traumele din copilarie au ca rezultat formarea unei imagini de sine distorsionate, bazata pe convingeri precum „Nu sunt suficient de bun pentru a primi iubirea parintilor.”, „Este ceva in neregula cu mine.”, „Trebuie sa depun efort pentru a merita atentia celor din jur.” sau „Merit sa mi se intample lucruri rele.”. Aceste convingeri apar pentru ca in majoritatea cazurilor, copiii reactioneaza la abuz sau neglijare prin autoinvinovatire.

Un studiu din 2006 arata ca cele mai frecvente traume din copilarie asociate cu relatii codependente la maturitate sunt:

 • Neglijare emotionala
 • Abuz emotional
 • Abuz verbal
 • Abuz fizic
 • Abuz sexual

Cand invatam din primii ani de viata ca nu vom primi de la persoanele apropiate sprijinul emotional si practic de care avem nevoie, la maturitate apare tendinta de a avea asteptari reduse de la relatiile cu cei din jur, de a depune efort constant pentru a dovedi ca meritam apreciere si admiratie sau de a manipula comportamentele celorlalti.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
  Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
  01 iulie 2024   

  In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

 • Munca invizibila a mamelor
  Munca invizibila a mamelor
  26 iunie 2024   

  Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

 • Aprecierea pozitiva
  Aprecierea pozitiva - ce inseamna si de ce este importanta in familie
  05 iunie 2024   

  Aprecierea pozitiva a celuilalt presupune recunoasterea si exprimarea recunostintei si a valorii celuilalt intr-un mod sincer si autentic.

Mai multe