characters characters

Intrebari dificile ale copiilor despre razboiul din Ucraina

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 februarie 2022    |   933 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

intrebari dificile ale copiilor despre razboiul din Ucraina
Oricat de mult am vrea sa ii protejam pe copii de stres si temeri in contextul razboiului din Ucraina, incepand cu varsta de 6-7 ani, copiii vor avea intrebari despre acest subiect, nascute din informatiile auzite de la cei din jur. Iata cum poti raspunde la cateva dintre acestea astfel incat sa nu contribui la stresul copilului, dar nici sa nu il protejezi excesiv de realitate.


Citeste si:


Cum vorbim copiilor despre razboi


Cum putem ajuta familiile nevoite sa paraseasca Ucraina


Intrebari dificile ale copiilor despre razboiul din Ucraina


Recomandari generale

  • Intrebarile copiilor sunt probabile, dar la fel de posibil este ca fiul sau fiica ta sa vrea sa evite subiectul aproape in totalitate. Nu este nevoie sa insisti sa ii oferi informatii, dar este benefic sa verifici din cand in cand cum se simte si daca are intrebari despre acest subiect. Petrece timp alaturi de copilul tau, pentru a-i crea o stare de siguranta si confort emotional, chiar daca nu isi exprima interesul despre conflictul care ne afecteaza in aceasta perioada.

  • Starea ta emotionala cand raspunzi la aceste intrebari este mai importanta decat cuvintele exacte pe care le folosesti. Acorda atentie propriului tau echilibru emotional in aceasta perioada, pentru a nu trezi temeri excesive copilului tau. Aminteste-ti de diferenta dintre lucrurile pe care le putem controla si lucrurile pe care nu le putem controla si cauta sprijin emotional la alti adulti, nu la copilul tau (chiar daca acesta este adolescent deja).
  • Este de dorit ca toate raspunsurile oferite copiilor sa transmita echilibru, calm si sinceritate si sa aiba ca mesaj general speranta si siguranta. Sperantele false, negarea gravitatii situatiei sau dimpotriva, perspectiva extrem de negativa si anticiparea unor consecinte catastrofale sunt la fel de daunatoare pentru copii. 
  • Aminteste-ti ca in orice situatie tensionata, comunicarea cu copilul tau este intotdeauna preferabila cand vine vorba de gestionarea stresului acestuia. Chiar daca nu stim raspunsurile la toate intrebarile copiilor, aminteste-ti ca acestia au nevoie mai intai de sprijin emotional si mai apoi de informatii.


Va fi razboi si in Romania?

Poate fi prima teama care apare in mintea copiilor, din cauza proximitatii tarii noastre fata de Ucraina. Raspunde-i copilului in termeni cat mai aproape de adevar – pana acum nu avem informatii care sa indice riscul unui razboi in Romania - si adreseaza-te fricii din spatele acestei intrebari: “Chiar daca ar fi vreodata razboi, vom putea sa ne aparam, pentru ca avem sprijinul altor tari.”. Adauga faptul ca nimeni nu isi doreste razboi si ca majoritatea tarilor din lume fac eforturi sa opreasca acest conflict. Pune accentul pe solidaritatea dintre tari si pe dorinta acestora de a mentine pacea.

Ce se va intampla daca va fi razboi si in tara noastra?

Exista pasi si strategii prin care oamenii se pot proteja in situatii de razboi, astfel incat sa ramana in siguranta. Vorbeste-i copilului despre diferenta dintre armata si civili si spune-i ca luptele sunt duse de catre militari. La baza acestei intrebari sta nevoia copilului de a sti ca va fi in siguranta chiar si in cel mai dificil scenariu pe care ni-l putem imagina. De aceea, este extrem de important sa pui accentul pe lucrurile pe care le putem face pentru a ramane in siguranta (adaposturile, retragerea in zone neafectate de razboi). Adauga faptul ca probabilitatea unui razboi este mica.

Ce se intampla cu oamenii din Ucraina? (Cat de periculoasa este situatia pentru ei?)

Imaginile de la televizor sau din retelele de socializare ii pot speria pe copii si le pot trezi ingrijorarea (justificata, de altfel) in legatura cu siguranta oamenilor afectati de razboi. Raspunde-i copilului sincer, dar echilibrat: oamenii din Ucraina sunt speriati si incearca sa ramana in siguranta. De aceea, multi dintre ei isi parasesc tara sau se adapostesc in refugii speciale. Mesajul din spatele raspunsului tau trebuie sa fie: frica este un raspuns natural in fata pericolelor, dar poate fi gestionata. In general, pericolele si riscurile care ne ameninta in viata pot fi gestionate si depasite, mai ales cu ajutorul altor oameni – lucru care se intampla in Ucraina.

Ce se intampla cu oamenii care au parasit Ucraina? (Unde se duc, cum se vor descurca, cand se vor putea intoarce inapoi?)

Spune-i copilului tau ca acestia sunt bineveniti sa ramana in tara noastra sau sa mearga mai departe in alte tari. Pune accentul pe faptul ca acestia primesc ajutorul de care au nevoie pentru a ramane in siguranta.

Cum putem ajuta?

Pentru ca multi voluntari atrag deja atentia ca alimentele si obiectele aduse in zonele de primire a refugiatilor sunt in cantitati excesive, cel mai eficient mod de a ajuta este prin sprijinirea organizatiilor nonguvernamentale care ofera asistenta acestora.

Cand se va termina razboiul?

Aceasta este o intrebare la care nu putem sti inca raspunsul, dar adauga faptul ca multe tari incearca sa ii puna capat cat mai repede.

De ce exista razboi?

Copiii de varste mai mici vor avea intrebari generale despre razboi si motivatia oamenilor care il initiaza. Raspunsurile la aceste intrebari sunt cele mai dificile, pentru ca incercam sa ii crestem pe copii invatandu-i ca folosirea violentei nu este niciodata justificata. Ii poti explica faptul ca nu toti oamenii au aceleasi valori morale precum pacea si solidaritatea.


Este benefic sa raspundem intrebarilor copiilor nostri, dar la fel de important este sa incurajam un ritm al vietii normal in continuare. Evita sa il expui pe copil la o avalansa de informatii despre razboi sau sa il lasi sa asiste la conversatii nesfarsite despre acesta. Limiteaza-u accesul la stiri despre acest subiect si incurajeaza-l sa realizeze activitati care ii aduc bucurie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe