characters characters

Intaririle pozitive

Cum folosim recompensele in educatia copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 ianuarie 2023    |   825 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

intariri pozitive
Principiul intaririi positive vine din psihologia invatarii sau conditionarii operante si se bazeaza pe asocierea dintre o recompensa si un comportament dezirabil. Cand un comportament este imediat urmat de o recompensa, probabilitatea ca respectivul comportament sa se repete va creste. Cum putem aplica acest principiu in educatia copiilor evitand in acelasi timp sa ii orientam in mod exclusiv catre recompense?

Citeste si:


Motivatia extrinseca. Ce inseamna si cand este benefica


Diferenta dintre lauda si incurajare


Intaririle pozitive


Ne dorim sa incurajam motivatia intrinseca a copiilor si sa ii ajutam sa descopere ei insisi ce este bine si ce este rau, care sunt lucrurile importante pentru si cum pot face alegerile cele mai benefice pe termen lung. De aceea, recompensele si pedepsele nu trebuie sa fie singura strategie prin care sa ghidam comportamentul copiilor. Insa recompensele sau intaririle pozitive pot fi folosite complementar altor strategii de disciplina pozitiva, pentru a oferi celor mici un reper natural in privinta reactiilor si asteptarilor celor din jur.


De aceea, iata cateva recomandari cand vine de intaririle pozitive in interactiunile cu copiii.


Accentul pe recompensele emotionale

Aprecierea, admiratie si aprobarea, atunci cand sunt exprimate in mod sincer si ca reactie la comportamentele pozitive ale copilului il ajuta pe acesta sa invete ca unele actiuni sunt bine primite de catre cei din jur, in timp ce altele, mai putin. Cand oferim copilului ca recompense obiecte sau activitati, riscam sa transformam toate interactiunile cu el intr-o negociere: „Imi fac temele daca ma lasi sa ma joc doua ore.”, „Fac ordine in camera daca imi cumperi ce vreau eu.” etc.


Orientarea catre calitatile pozitive

Pentru ca intaririle pozitive sa functioneze, este important ca, mai intai, parintele sa isi schimbe perspectiva asupra disciplinei si relatiei cu propriul copil. In loc sa cautam comportamentele care trebuie corectate si, eventual, criticate, ne orientam atentia catre comportamentele pe care vrem sa le incurajam la copilul nostru. Acesta este primul pas.


Aprecierile sincere

Apoi este important sa iti exprimi aprecierea sincera pentru comportamentele sau calitatile pe care le observi la copilul tau. Lauda excesiva – prea frecventa sau prea exagerata - nu va functiona cu adevarat, deoarece copiii fie vor intelege ca nu constituie o reactie naturala a parintelui, fie se vor astepta sa fie apreciati pentru fiecare actiune pe care o fac.

Regula 5 la 1

Cercetarile realizate de Barbara Fredrickson arata ca pentru a mentine un nivel optim al starii de bine emotionale, este nevoie de un raport de 5 emotii pozitive la o emotie negativa. Preluand acest principiu cand vine vorba de intaririle pozitive, putem deduce ca daca parintii mentin un raport de 5 aprecieri pozitive la o critica adresata copilului, atmosfera emotionala din familie ramane in continuare pozitiva.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  30 ianuarie 2024   

  Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

 • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  27 noiembrie 2023   

  Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

 • Absenta tatilor din viata fiicelor
  Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
  12 octombrie 2023   

  Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe