Intaririle pozitive
Cum folosim recompensele in educatia copiilor
Principiul intaririi positive vine din psihologia invatarii sau conditionarii operante si se bazeaza pe asocierea dintre o recompensa si un comportament dezirabil. Cand un comportament este imediat urmat de o recompensa, probabilitatea ca respectivul comportament sa se repete va creste. Cum putem aplica acest principiu in educatia copiilor evitand in acelasi timp sa ii orientam in mod exclusiv catre recompense?
Citeste si:
Motivatia extrinseca. Ce inseamna si cand este benefica
Diferenta dintre lauda si incurajare
Intaririle pozitive
Ne dorim sa incurajam motivatia intrinseca a copiilor si sa ii ajutam sa descopere ei insisi ce este bine si ce este rau, care sunt lucrurile importante pentru si cum pot face alegerile cele mai benefice pe termen lung. De aceea, recompensele si pedepsele nu trebuie sa fie singura strategie prin care sa ghidam comportamentul copiilor. Insa recompensele sau intaririle pozitive pot fi folosite complementar altor strategii de disciplina pozitiva, pentru a oferi celor mici un reper natural in privinta reactiilor si asteptarilor celor din jur.
De aceea, iata cateva recomandari cand vine de intaririle pozitive in interactiunile cu copiii.
Accentul pe recompensele emotionale
Aprecierea, admiratie si aprobarea, atunci cand sunt exprimate in mod sincer si ca reactie la comportamentele pozitive ale copilului il ajuta pe acesta sa invete ca unele actiuni sunt bine primite de catre cei din jur, in timp ce altele, mai putin. Cand oferim copilului ca recompense obiecte sau activitati, riscam sa transformam toate interactiunile cu el intr-o negociere: „Imi fac temele daca ma lasi sa ma joc doua ore.”, „Fac ordine in camera daca imi cumperi ce vreau eu.” etc.
Orientarea catre calitatile pozitive
Pentru ca intaririle pozitive sa functioneze, este important ca, mai intai, parintele sa isi schimbe perspectiva asupra disciplinei si relatiei cu propriul copil. In loc sa cautam comportamentele care trebuie corectate si, eventual, criticate, ne orientam atentia catre comportamentele pe care vrem sa le incurajam la copilul nostru. Acesta este primul pas.
Aprecierile sincere
Apoi este important sa iti exprimi aprecierea sincera pentru comportamentele sau calitatile pe care le observi la copilul tau. Lauda excesiva – prea frecventa sau prea exagerata - nu va functiona cu adevarat, deoarece copiii fie vor intelege ca nu constituie o reactie naturala a parintelui, fie se vor astepta sa fie apreciati pentru fiecare actiune pe care o fac.
Regula 5 la 1
Cercetarile realizate de Barbara Fredrickson arata ca pentru a mentine un nivel optim al starii de bine emotionale, este nevoie de un raport de 5 emotii pozitive la o emotie negativa. Preluand acest principiu cand vine vorba de intaririle pozitive, putem deduce ca daca parintii mentin un raport de 5 aprecieri pozitive la o critica adresata copilului, atmosfera emotionala din familie ramane in continuare pozitiva.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Promisiuni pe care le poti face ca parinte la inceputul noului an scolar
Copiii invata din ceea ce spunem si facem de aceea e foarte important sa fim atenti la ce se intampla cand interactionam cu cei mici.
-
Povestile de familie - de ce sunt importante pentru dezvoltarea copiilor
Povestile de familie - de ce sunt importante pentru dezvoltarea copiilor
-
Ce sa eviti cand copilul tau are o criza de furie
Aminteste-ti ca toti copiii au crize de furie si toti parintii trec la un moment dat prin astfel de situatii cu copiii lor.
Adauga tu primul comentariu: