characters characters

Inhibitia emotionala

Ce inseamna si cum iti afecteaza relatia cu propriul copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 decembrie 2022    |   626 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

inhibitia emotionala
Care sunt urmarile inhibitiei emotionale a parintelui, cum se formeaza aceasta in copilarie si cum o poti depasi.

Citeste si:


Terapia schemelor. 18 convingeri irationale care iti pot afecta viata


Schema vulnerabilitatii. Teama excesiva fata de lume si viata


Inhibitia emotionala. Ce inseamna si cum poate fi depasita


Cunosti oameni care nu isi exprima emotiile niciodata, pe care i-ai caracteriza drept reci, seriosi sau detasati? Deseori, aceste persoane sunt considerate puternice sau reziliente, pentru ca nu arata emotii intense fata de cei din jur. Insa in realitate, tendinta de a reprima sau inhiba emotiile este insotita de convingerea ca emotiile sunt un semn de slabiciune, de teama de a fi vulnerabili si autentici fata de alte persoane si de convingerea ca emotiile sunt o problema care ar trebui evitata cat mai mult posibil. Problema este ca emotiile sunt o parte integrata a naturii umane, pe care nu le putem evita sau reprima fara consecinte negative pe termen lung.


Cateva consecinte ale acestei tendinte se refera la relatii sociale lipsite de profunzime, la un sentiment al golului interior si al lipsei de sens sau interes pentru viata.

Iata cateva semne ale acestei tendinte:

  • Persoana respectiva este deseori serioasa sau declara ca nu simte nicio emotie sau are o dispozitie emotionala flata, in ciuda schimbarilor sau evenimentelor din jur.
  • Persoana se descrie pe sine insasi ca “lipsita de emotii”.
  • Persoana evita situatiile in care alte persoane exprima emotii sau evita ocaziile de a-si exprima emotiile sau sentimentele.
  • Cei din jur isi exprima nemultumirea sau frustrarea fata de detasarea emotionala a acesteia.
  • Exprimarea emotiilor are loc doar in singuratate.
  • Emotiile sunt traite doar in situatii care nu implica relatiile cu alte persoane, de exemplu cand persoana se uita la un film.

Inhibitia emotionala poate afecta rolul de parinte si relatia cu propriul copil in mai multe feluri:

  • parintele se simte inconfortabil in fata emotiilor copilului si va evita interactiunea cu acesta in momentele intense, le va respinge sau il va pedepsi pe copil pentru ca isi exprima emotiile. Cu alte cuvinte, parintele invalideaza emotiile copilului si il invata sa isi reprime la randul lui emotiile.
  • parintele nu isi poate exprima in intregime afectiunea fata de copil si, in timp, relatia dintre ei se poate distanta din punct de vedere emotional.
  • parintele este lipsit de emotii fata de copil in situatii in care acestea sunt extrem de relevante – de exemplu, in fata succesului copilului, a dezamagirii acestuia sau a frustrarii acestuia. Copiii au nevoie sa vada ca parintii reactioneaza emotional la lucrurile care li se intampla, pentru a se simti iubiti si importanti.
  • in timp, copilul poate simti ca nu isi cunoaste parintele, pentru ca acesta nu exprima reactii in legatura cu lucrurile importante din viata lui. Golul interior al parintelui se manifesta si in imaginea pe care copilul si-o formeaza despre propriul parinte.

Lipsa emotiilor poate fi asociata cu probleme emotionale precum depresia, sindromul de stress posttraumatic, tulburarile de anxietate, tulburarea bipolara sau abuzul de substante, asadar este important ca, daca observi aceasta problema la tine insuti, sa apelezi si la ajutor de specialitate pentru a identifica exact cauza acesteia.

Inhibitia emotionala este invatata deseori in copilarie, ca urmare a unei atitudini de respingere a emotiilor in familie – exprimarea emotiilor a fost pedepsita, ridiculizata, criticata sau chiar folosita impotriva copilului. Apare si ca urmare a unui mediu familial in care a existat violenta domestica sau dependente de substante.

Inhibitia emotionala poate fi depasita treptat, fie cu ajutorul terapiei, fie cu eforturi personale, precum:


Scrierea terapeutica in jurnal
.
Exprimarea in scris a emotiilor poate ajuta la constientizarea acestora si la construirea obiceiului de a le exprima si intelege.


Imbogateste-ti vocabularul emotiilor si sentimentelor.
Poti folosi roata emotiilor pentru a descoperi diferite nuante ale experientelor noastre emotionale.


Alege o persoana de incredere cu care poti vorbi despre emotiile tale.
Poti incepe chiar cu roata emotiilor, alegand cuvintele care descriu cel mai bine felul in care te simti intr-o anumita situatie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe