characters characters

Increderea copiilor in ei insisi la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2020    |   1927 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

increderea copiilor in ei insisi la scoala
Deseori, increderea in sine poate fi pasul necesar dintre etapa „Vreau sa obtin ceva.” si etapa „Voi incerca sa obtin ce vreau.”. Este asadar, extrem de importanta, iar scoala este mediul care poate construi sau poate distruge increderea in sine a copiilor. Cum ne asiguram ca, indiferent de varsta, copilul nostru merge la scoala cu incredere in el insusi?

Citeste si:

Cum sa cresti un copil increzator in el insusi

Cum invata copiii la scoala lectia rezilientei


Cum pot parintii sa ii ajute pe copii sa aiba incredere in ei insisi la scoala

Iubirea neconditionata

Copiii care stiu si simt ca sunt iubiti de parintii lor indiferent de rezultatele scolare, de talentul pentru o anumita materie sau indiferent de greselile pe care le fac vor fi mai putin anxiosi in sala de clasa si in situatiile de evaluare. Siguranta emotionala pe care o au in familie ii poate ajuta sa isi pastreze calmul in momentele dificile de la scoala.

Validarea emotionala.

Inteligenta emotionala este la fel de importanta pentru succesul scolar sau profesional ca inteligenta logica. Iar inteligenta emotionala a copiilor nu este posibila in absenta validarii emotionale.

Acceptarea greselilor si a esecurilor ca parte din procesul de invatare.

Ori de cate ori incercam sa ne formam o abilitate (de exemplu, sa cantam la un instrument), parcurgem aproximativ aceleasi etape: la inceput este extrem de dificil, aproape imposibil, iar greselile sunt frecvente si acceptabile. Pe parcurs, pe masura ce exersam mai mult, incepem sa gresim mai putin si sa capatam incredere ca putem reusi. Aceleasi etape le parcurg copiii si cand invata sa isi gestioneze emotiile, sa isi controleze impulsurile, sa se poarte manierat sau, desigur, sa inteleaga si sa retina materia scolara. Cand parintii accepta ca greselile, dificultatile si esecurile sunt etape normale ale invatarii, copiii nu mai considera nu raspuns gresit, o catastrofa sau o nota mai mica, un capat de lume.

Normalizarea raspunsului „Nu stiu.”

Parintii care pot recunoaste in mod confortabil ca nu stiu raspunsurile la toate intrebarile le ofera copiilor un model rational si sanatos de a acceptare a propriilor limite. Acest lucru nu inseamna ca ii incurajeaza pe copii sa nu isi depaseasca aceste limite sau ca accepta ca nu vor sti niciodata raspunsurile la intrebari. Este important pentru copii sa invete de la parintii lor cum sa caute raspunsurile pe care inca nu le cunosc.


Cum pot cadrele didactice sa ii ajute pe copii sa aiba incredere in ei insisi la scoala


Transformarea greselilor
 in oportunitati de invatare.

Cadrele didactice care nu pedepsesc greselile copiilor in timpul lectiilor, ci le transforma in ocazii de invatare, incurajeaza si increderea in sine a copiilor. La fel de important este ca profesorii sa isi recunoasca propriile greseli, sa isi corecteze parerile sau informatiile oferite elevilor si sa le ofere astfel un model demn de urmat.


Accentul pus pe o relatie autentica si armonioasa dintre elevi si profesori.

Cea mai importanta resursa pe care o au profesorii in procesul de predare este una intangibila: relatia dintre ei si copii. Cand aceasta este bazata pe sinceritate si respect, copiii nu doar ca sunt mai motivati sa invete, dar tind sa aiba si mai multa incredere in ei insisi.


Provocarea constanta a elevilor din punct de vedere intelectual. 

Increderea in sine nu se dezvolta daca acestia nu observa ca pot evolua si ca fac progrese pe masura ce depun eforturi. De aceea, provocarile scolare, gestionate cu diplomatie si calm de cadrele didactice sunt esentiale in consolidarea increderii in sine a copiilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe