Incarcarea informationala in randul parintilor
Uneori tindem sa credem ca daca avem acces la mai multa informatie ca parinti, vom reusi sa ne indeplinim mai bine rolul, in favoarea copiilor nostri. Insa exista momente in care prea multa informatie aduce confuzie in loc de claritate. Specialistii vorbesc de fenomenul numit ”incarcatura informationala”, manifestat printr-o stare de confuzie si de stres ca urmare la expunerea la informatii. Atunci cand un parinte traieste acest fenomen, ii este mai dificil sa ia decizia potrivita.
Citeste si:
Cum poti fi un parinte mai increzator in propriile decizii
Raportul magic - numarul de interactiuni pozitive dintre parinte si copil
Incarcatura informationala in randul parintilor
Incarcatura informationala apare cand ne confruntam cu prea multa informatie, prea complexa sau contradictorie.
In general, parintii cauta informatii cand intampina o problema, pe cont propriu, abia ulterior apeland la un specialist. Parintii care au un nivel de autoeficacitate scazut sau o incredere mai scazuta in propriile forte, au tendinta de a cauta mai des informatii pe cont propriu si in special, in mediul online. Deoarece in mediul online parintii pot avea acces la numeroase surse de informatie, deseori contradictorii, sentimentul de ineficienta personala poate fi accentuat. Astfel, neincrederea in propriile abilitati de parenting creste, afectand si starea de bine a parintelui si, implicit, a copilului.
Cum poti sa eviti incarcatura informationala?
Cauta surse de informatii oficiale si autorizate.
Limiteaza numarul de surse din care cauti informatii.
Evita sa intri pe tot felul de articole care iti apar ca reclama sau anunturi, pe diferite platforme de socializare sau pe marginile ecranelor.
Aminteste-ti ca tu esti expertul cand vine vorba de copilul tau si tu stii cel mai bine ce are nevoie. Ai incredere in tine si in deciziile pe care le iei, iar cand simti ca nu stii ce sa faci, cauta mereu un specialist.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce este blocajul mintal?
Blocajul mintal se refera la o bariera temporala psihologica care impiedica o persoana sa isi aminteasca pe moment o informatie sau cum sa procedeze intr-o sarcina data.
-
Bucuria, antidotul pentru epuizare
Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic.
-
7 idei daunatoare pe care si le formeaza copiii in primii 7 ani de viata
Experientele timpurii din primii 5 sau 7 ani de viata au un efect puternic asupra noastra fiindca sunt primele experiente ce vor sta la baza tuturor deciziilor pe care le vom lua mai tarziu.
Adauga tu primul comentariu: