characters characters

Gelozia parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 ianuarie 2023    |   636 vizualizări

Varsta: 18 ani +.


Un sentiment paradoxal, tabu si greu de exprimat apare atunci cand parintii reusesc sa ofere propriior copii o copilarie mai fericita decat au avut ei insisi: gelozia si tristetea fata de lucrurile pe care nu le-au primit ei insisi de la propriii parinti.

Citeste si:

Cum iti influenteaza propria copilarie rolul de parinte


Furia intensa a mamelor


Gelozia parintilor fata de propriii copii


Cum apare gelozia parintilor fata de propriii copii? Putem contura aproape un traseu in urma caruia apare aceasta emotie:


Planurile si visele parintilor pentru propriii copii, inca dinainte ca acestia sa se nasca

Decizia de a deveni parinte aduce cu sine o multime de planuri, reflectii si decizii despre cum va arata viata de familie. Pentru multi parinti, acest moment inseamna constientizarea si reflectia asupra lucrurilor mai putin pozitive din propria copilarie sau asupra lucrurilor care au lipsit in acea perioada – de exemplu, neglijarea emotionala.


Eforturile parintilor pentru a oferi propriilor copii o copilarie mai frumoasa

Cei mai multi parinti isi doresc sa le ofere propriilor copii o copilarie mai reusita decat au avut ei insisi. Pentru a reusi acest lucru, multi parinti depun eforturi pentru a se dezvolta personal, a invata noi strategii de comunicare si parenting si pentru a oferi copiilor experiente educationale de calitate.


Bucuria parintilor cand reusesc sa ofere copiilor o viata de familie armonioasa

De cele mai multe ori, eforturile parintilor dau roade, iar dincolo de bucuria pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau, apare involuntar si comparatia cu propria ta copilarie:

  • copilul tau prescolar face fata respingerii sociale cu gratie si cauta un alt grup de prieteni fara a plange, pe cand tu iti amintesti cat sufereai din aceasta cauza la aceeasi varsta
  • copilul tau de 5 ani stie sa isi exprime emotiile prin cuvinte si sa ceara ce are nevoie pentru a se calma: „Sunt furios, trebuie sa alerg pentru a ma calma.”, pe cand tu nu ai avut ocazia sa inveti vocabularul emotiilor decat la maturitate.
  • copilul tau de 8 ani are suficienta icnredere in el insusi pentru a participa la concursuri sau cursuri extrascolare care pe tine te intimidau la aceeasi varsta.


Contrastul dintre propria copilarie si exprienta copilului tau da nastere la tristete si revolta

Bucuria si multumirea parintilor pentru ca au reusit sa ofere copiilor o experienta mai reusita decat au avut ei insisi parte nu anuleaza (si nici nu trebuie sa anuleze) constientizarea tuturor experientelor si progreselor pe care ei le-au ratat in propria copilarie, din diferite motive. Cu cat propria copilarie a fost mai dificila, cu atat evolutia armonioasa a propriului copil poate da nastere la emotii intense de:

  • tristete pentru oportunitatile la care nu ai avut acces in copilarie
  • furie pentru lipsa de sprijin sau chiar de afectiune din propria ta copilarie
  • dorinta intensa de a fi primit aceste lucruri
  • regretul pentru potentialul care nu a fost pus in valoare de-a lungul copilariei si adolescentei tale

Toate aceste emotii, impreuna pot fi simtite ca gelozie fata de experientele la care are acces copilul tau. Avand in vedere ca tu ti-ai dorit si ai facilitat accesul copilului la aceste experiente, o asemenea emotie devine paradoxala si foarte repede negata sau invalidata. Insa simpla existenta a geloziei nu inseamna ca esti un parinte rau sau ca nu iti iubesti copilul, ci este rezultatul unei constientizari mai profunde a lucrurilor care ti-au lipsit in propria copilarie. De asemenea, simpla experienta a unei emotii dificile nu inseamna adoptarea unui comportament negativ. Dimpotriva, cu cat esti mai constient de propriile emotii - negative si pozitive deopotriva - cu atat mai capabil esti sa adopti comportamente constructive in rolul de parinte, evitand reactiile involuntare.

De ce este greu de recunoscut si exprimat gelozia parintilor?

Iata cateva motive care fac extrem de dificila aceasta emotie:

  • Asteptarile nerealiste fata de parinti, incurajate la nivel social, de a avea tot timpul emotii pozitive fata de copil. In caz contrar, parintele este etichetat drept „rau”.
  • „Reputatia” extrem de negativa a geloziei – este considerata unul dintre cele sapte pacate majore, iar povestile si legendele o prezinta ca un monstru sau ca motiv pentru acte tragice sau criminale.
  • Incompatibilitatea dintre o emotie atat de dificila si iubirea neconditionata si nesfarsita pe care o simtim pentru copiii nostri.

Desigur, nu toti parinti traiesc aceasta emotie, insa daca te regasesti din cand in cand in aceasta situatie, este bine sa stii ca nu este ceva in neregula cu tine. In loc sa te judeci sau sa te critici excesiv pentru emotiile tale, incearca sa le privesti cu compasiune si acceptare: ele apar acum, la maturitate, ca rezultat al experientelor de cand erai copil. Cu cat le accepti mai usor ca fiind o parte a experientei tale interioare, cu atat isi vor diminua din intensitate.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe