characters characters

Gandirea pozitiva toxica versus validarea emotionala

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 decembrie 2022    |   406 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

gandirea pozitiva toxica
"Gandeste pozitiv!"
sau "Nu te mai stresa!" sunt indemnuri frecvente, pe care le adresam in mod natural celor din jur, de multe ori si copiilor nostri, dar care pot avea efecte negative asupra echilibrului lor emotional. Validarea emotionala insa ofera spatiul de care au nevoie acestia pentru a se exprima cu adevarat sincer si liber.

Citeste si:

Gandirea pozitiva la copii


Cum incurajezi gandirea rationala la copii


De la gandire pozitiva toxica la validare emotionala


Gandirea pozitiva poate avea efecte benefice asupra echilibrului nostru emotional, atat timp cat nu este fortata si nu presupune eliminarea oricaror ganduri sau trairi negative. Cat timp reusim sa ne concentram asupra sperantei, optimismului si sanselor de reusita, fara a ne reprima temerile, ingrijorarile sau estimarile realiste ale riscurilor, gandirea pozitiva ramane la un nivel realist si ne ajuta sa abordam probleme sau situatii noi cu energie si inspiratie.


Cand ajungem insa in situatia in care respingem orice frica, orice regret sau ingrijorare, atat la noi insine, cat si la cei din jur, ne indreptam catre gandirea pozitiva toxica. Aceasta presupune:

  • resingerea emotiilor „dificile” sau „negative” precum tristetea, disperarea, teama, lipsa sperantei, dezamagirea sau regretul.
  • insistenta de a gasi „partea buna” a lucrurilor fara a asculta ce simte sau gandeste persoana de langa noi.
  • comparatiile cu situatii mai dificile, ipotetice sau reale.
  • intoleranta fata de exprimarea suferintei reale – prin promovarea mesajelor precum „Doar energie pozitiva in acest spatiu!”.


Fiecare dintre noi putem sa cadem cu usurinta in capcana gandirii pozitive toxice, din numeroase motive:

  • vrem sa incercam sa incurajam persoana care trece printr-o situatie grea
  • nu ne simtim confortabil cand vine vorba de emotii puternice si dificile ale celor din jur
  • am fost invatati ca a nu exprima emotii dificile inseamna a fi puternici


Cand adoptam insa aceste convingeri in comunicarea cu propriii copii, riscam sa le invalidam trairile emotionale si sa le transmitem mesajul ca sunt acceptati doar cand sunt fericiti si veseli. Acest mesaj, pe termen lung, le va forma convingerea ca emotiile dificile inseamna slabiciune si ca nu pot fi sinceri cu alte persoane in legatura cu ceea ce simt. Efectele asupra relatiilor sociale, dar si asupra echilibrului emotional al copiilor pot fi extrem de daunatoare pe termen lung.

Care este alternativa sanatoasa la gandirea pozitiva toxica?

Validarea emotionala. Aceasta inseamna acceptarea tuturor emotiilor – indiferent de cat de intense, surprinzatoare sau inconfortabile sunt pentru copil (sau pentru persoana cu care comunici). Validarea emotionala inseamna a spune, intr-un fel sau altul, „Inteleg de ce simti ceea ce simti.”, fara a incerca sa salvam persoana respectiva, sa o consolam, sa o inveselim sau sa ii explicam de ce este gresit sa simta astfel.

Ce transmitem copiilor atunci cand le validam emotiile:

  • respectul fata de intreaga lor persoana si fata de perspectiva din care vad lumea – chiar daca nu este perspectiva pe care am dori sa o aiba.
  • iubirea neconditionata – le suntem alaturi si ii intelegem indiferent de cat de neplacute sau irationale sunt reactiile lor emotionale.
  • diferenta dintre emotii si comportamente – toate emotiile pe care le simtim sunt acceptabile, insa nu si toate comportamentele. De exemplu, doar pentru ca validezi furia copilului, nu inseamna sa il lasi sa te loveasca.
  • increderea ca pot sa treaca prin toate emotiile pe care le simt fara sa isi piarda integritatea psihologica. In copilarie, emotiile pot fi atat de intense incat ii vor speria pe copii. De aceea, calmul parintilor in fata crizelor de furie sau de tristete este esential.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe