characters characters

Esecul scolar - cum poate fi depasit

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 octombrie 2019    |   4032 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

esecul scolar
Experienta scolara a oricarui elev include si note proaste, teme dificile, proiecte cu termene limita depasite si teste sau examene cu rezultate mai putin fericite. Unii copii trec peste aceste situatii cu usurinta, altii par ca sunt daramati de cea mai minora nereusita. Care este diferenta dintre ei si cum poti sa il ajuti pe copilul tau sa faca parte din prima categorie?

Citeste si:

Mentalitatea invingatorului. Cum gandesc copiii care au succes

Cum il ajuta esecurile pe copil


Incurajeaza bucuria si entuziasmul.

Poate parea o recomandare superficiala, dar bucuria este strans legata de increderea in sine si de motivatie. Gandeste-te la un copil care abordeaza un proiect nou cu entuziasm si idei noi si la un copil care se gandeste cu teama la proiectul pe care l-a primit de facut de la scoala. Care dintre ei se va mobiliza mai repede si mai bine? Teama si stresul deseori sunt asociate cu tendinta de a amana si cu creativitate redusa. De aceea, incearca sa trezesti copilului tau bucuria si entuziasmul pentru invatare si pentru activitati creative. Observa care sunt domeniile care ii trezesc bucuria in mod natural (de obicei, nu toate materiile sunt la fel de placute pentru copii) si porneste de acolo: vorbeste cu copilul tau despre cum se simte cand invata sau cand realizeaza o activitate care ii place. Care este satisfactia pe care o traieste in acele momente? Care sunt curiozitatile pe care i le trezeste un anumit domeniu de cunoastere? Ii vei construi in timp o atitudine deschisa fata de cunoastere si treptat, veti putea gasi lucruri interesante in majoritatea materiilor si proiectelor pe care le are de facut la scoala.


Constientizeaza resursele interioare si exterioare ale copilului

Fiecare dintre noi avem calitati care ne ajuta sa facem fata provocarilor. Care sunt aceste calitati ale copilului tau? Poate isi organizeaza timpul si efortul foarte bine, poate are multa energie creativa, poate stie sa adune la un loc mai multi copii pentru a colabora eficient, poate are inteligenta interpersonala sau poate isi controleaza foarte bine emotiile. Observa cu atentie calitatile copilului tau si scoate-le in evidenta atunci cand pare descurajat sau atunci cand le pune in valoare.

Iubirea neconditionata

Copiii care stiu ca isi au parintii de partea lor orice s-ar intampla vor trece mai usor peste momentele dificile la scoala. Pentru a se simti iubit neconditionat, un copil are nevoie sa stie ca greselile pe care le face nu au ca rezultat retragerea iubirii sau prezentei parintelui. De aceea, nu alege tratamentul tacerii” in relatia cu copilul tau si nu il pedepsi prin refuzul apropierii emotionale de tine.

Reducerea anxietatii

Multe nereusite scolare apar pentru ca stresul sau anxietatea au fost coplesitoare, nu pentru ca elevul nu s-a pregatit destul. Cat de bine isi gestioneaza copiii anxietatea depinde si de climatul educational al clasei, dar ca parinte il poti inarma pe copil cu cateva tehnici de calmare si de relaxare, potrivite inainte de situatiile de testare.

Control si consecventa.

Copiii au nevoie sa simta ca au control asupra activitatii de invatare, inca din primii ani de scoala. Acest lucru ii ajuta sa fie mai motivati sa invete, dar si sa aiba mai multa incredere in ei insisi. Consecventa in acest context se refera la ideea de efort de invatare depus in mod consecvent, indiferent de tentatii (de exemplu, o iesire cu prietenii, un joc video sau un film pe care vrea sa il vada) sau „lipsa de chef”. Cand copilul tau descopera ca poate obtine rezultate bune perseverand intr-o sarcina care la inceput pare dificila sau monotona, isi formeaza abilitati extrem de importante pentru succesul sau pe termen lung: autocontrol si disciplina.

Pentru copiii care se confrunta cu esecuri scolare majore (corigente, repentente, risc de abandon scolar), exista doi factori esentiali care sa ii ajute sa le depaseasca:

Increderea neclintita a unui adult in potentialul copilului. Toti copiii au nevoie ca adultii din jur sa creada in potentialul lor: parintii, bunicii, profesorii sunt cei care transmit copiilor numeroase indicii despre propriile capacitati si sperante. Cand adultii renunta la speranta privind viitorul copilului („Oricum nu ai nicio sansa sa termini liceul!” sau „Nu are rost sa imi bat capul cu voi!”), lupta este pierduta inainte sa inceapa. Asadar, daca esti parintele sau profesorul unui copil dificil, cu probleme scolare grave, principalul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a-l ajuta (si poate cel mai greu) este sa nu renunti tu la incredere si speranta.

Ramai alaturi de el, insista ca poate sa invete si sa recupereze lacunele, cauta modalitati prin care poti sa il ajuti sa invete mai usor (pregatire suplimentara, lectii online, resurse de invatare gratuite etc.). La inceput, va trebui sa crezi tu mai mult decat crede el in fortele lui. Apoi, treptat, vei observa schimbarea in atitudinea lui.

Progres incet, dar sigur. Doar increderea si optimismul nu rezolva problemele. Va fi nevoie sa gasesti modalitati prin care copilul sa inteleaga si sa invete. Poate fi vorba de un profesor mai bun, de lectii si materiale video, de carti suplimentare sau cursuri gratuite online. Pune accentul pe fiecare progres facut de copil, indiferent de cat de mic sau nesemnificativ pare.

Daca la randul tau esti lipsit de speranta si optimism in ceea ce priveste sansele copilului sau elevilor tai, cauta inspiratie in povestile altor profesori. Jurnal de fizica este o astfel de poveste, dar cu siguranta nu este singura. Teach for Romania este un program care ajuta copiii aflati in situatii dificile, din punct de vedere social si educational. Succesul este posibil, oricat de imposibila pare situatia in care te afli. Iar adultii au datoria sa ii invete pe copii aceasta lectie si sa insiste pana cand reusesc.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe