characters characters

Efectele stresului parintilor asupra relatiei parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2022    |   592 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

efectele stresului
Responsabilitatile parintilor sunt in general o sursa majora de stres, insa perioada pandemiei a dus la o crestere considerabila a ingrijorarii in randul parintilor. Cum sunt afectati copiii de stresul parintilor si cum poate fi stresul daunator pentru relatia parinte-copil?

Citeste si:

Cand stresul parintilor devine nefericire


Epuizarea parentala - ce inseamna si cum o recunosti


Efectele stresului parintilor asupra copiilor


Cand suntem stresati, toate reactiile noastre fata de cei din jur au de suferit. In relatia dintre parinti si copii, stresul celor dintai se manifesta si prin:


O tendinta mai intensa de a critica

Stresul parintilor ii face pe acestia mai putin toleranti fata de greselile copiilor, le epuizeaza rabdarea si energia, dar si capacitatea de a gasi solutii constructive la problemele copiilor. De asemenea, stresul fura parintilor capacitatea de a observa lucrurile bune pe care le fac copiii. Cand suntem stresati, tindem sa vedem mai repede lucrurile care nu merg bine.

Tendinta de a reactiona exagerat

Stresul parintilor ii face pe acestia sa vada lucrurile distorsionat si sa reactioneze in consecinta. O replica in gluma a copilului poate fi interpretata ca lipsa de respect sau sfidare, o greseala minora poate fi vazuta ca o catastrofa sau un comportament normal al copilului poate fi interpretat ca incercarea acestuia constienta de a-l enerva pe parinte. Daca observi ca ai acest tip de reactii, incearca sa iei o pauza inainte de a te lasa condus de furie. Aminteste-ti ca stresul iti poate afecta capacitatea de judecata si te poate face mai impulsiv decat de obicei.

O disponibilitate mai redusa pentru conectare emotionala

Stresul ii poate face pe parinti sa nu observe incercarile copilului de a obtine atentie si afectiune sau sa le interpreteze ca fiind o sursa in plus de stres. In plus, reactiile negative frecvente ale parintilor afectati de stres (critica, furie, frustrare) ii va face pe copii sa ii evite pe parinti. Acest lucru duce la sentimente de singuratate, la izolare si distantare emotionala.


Studiile arata ca nu este suficient ca parintii sa isi ascunda stresul, deoarece copiii isi dau seama cand parintii incearca sa faca acest lucru si sunt afectati negativ la nivel fiziologic. De aceea, pentru a evita efectele negative ale stresului, solutiile tin de efort consecvent, de crearea unui sistem care sa permita obiceiuri benefice pentru parinti si de schimbarea perspectivei parintilor asupra problemelor cu care se confrunta. Iata cateva solutii care ajuta la gestionarea stresului pe termen lung:


Incearca sa ai compasiune fata de tine insuti. Deseori stresul apare pentru ca ne asumam prea multe responsabilitati si nu ne acordam suficient timp pentru a ne reface rezervele de energie. Alteori, pentru ca interiorizam presiunile exterioare pe care alte persoane le aduc asupra noastra. Compasiunea fata de sine ne ajuta sa evitam aceste capcane si sa ne amintim ca atunci cand suntem deja stresati, nu avem nevoie de si mai multa critica interioara sau presiune, ci de o pauza.


Invata sa faci diferenta dintre ce poti controla si ce nu poti controla. Atat in familie, cat si la munca si in grupurile sociale din care faci parte, este important sa iti amintesti ca nu poti controla comportamentele altor persoane, gandurile sau alegerile lor, ci doar pe ale tale. Poti incerca sa influentezi felul in care se intampla unele lucruri, dar de foarte multe ori nu le poti controla.


Aminteste-ti ca stresul te afecteaza la nivel fizic. Asadar, incearca exercitii de respiratie, ofera-ti timp pentru odihna si alimentatie sanatoasa, dar si pentru miscare fizica, pe cat este posibil. Acordand atentie nevoilor tale fizice, iti cresti capacitatea de a gestiona stresul mai bine.


Descopera modalitati sanatoase prin care poti face fata stresului. Scrierea terapeutica in jurnal, miscarea fizica, discutiile cu o persoana de incredere, exercitiile de relaxare sunt cateva astfel de modalitati.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe