characters characters

Distantarea emotionala intre frati

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2022    |   1093 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

distantarea emotionala dintre frati
In unele cazuri, la maturitate, fratii ajung sa se distanteze nu doar fizic, ci si emotional. Fie ca se intampla treptat, ca urmare a diferentelor de personalitate, a timpului liber limitat sau a conflictelor repetate, fie ca este rezultatul unui singur eveniment negativ, distantarea dintre frati este o experienta dificila, atat pentru ei, cat si pentru parinti. Cum pot parintii sa reduca riscul conflictelor de lunga durata si al distantarii emotionale dintre frati? Iata cativa factori pe care este bine sa ii evitam.

Citeste si:

Distantarea copiilor fata de parinti la maturitate


Ce se intampla cand parintii au un copil preferat


Distantarea emotionala intre frati. Cauze frecvente


Lipsa abilitatii de a rezolva conflictele

Rivalitatea dintre frati si conflictele dintre acestia sunt inevitabile, oricat de mare ar fi diferenta de varsta dintre acestia. Cand copiii nu sunt sprijiniti de catre parinti sa isi rezolve conflictele, pe masur ace cresc, copiii se vor distanta emotional unul de celalalt. Parintii au un rol important in aceasta privinta, riscand sa incurajeze nedreptati, sa pedepseasca excesiv unul dintre frati sau sa subestimeze impactul conflictelor asupra copiilor.

Iubirea conditionata a parintilor

Cand parintii isi iubesc copiii in mod conditionat, acestia vor simti, pe buna dreptate, ca afectiunea si atentia de care se pot bucura este intotdeauna limitata, iar rivalitatea dintre ei risca sa creasca. In plus, iubirea conditionata a parintilor inseamna deseori ca unul dintre frati, cel care are un comportament pe placul parintilor, va primi mai multa afectiune decat celalalt, ducand la resentimente si gelozie pe termen lung.


Experientele adverse din copilarie

Traumele precum abuzul fizic sau sexual, violenta verbala sau neglijarea pot duce la izolarea emotionala a copiilor, atat fata de parinti, cat si fata de frati. Mai ales atunci cand parintii adopta un stil parental excesiv de autoritar, bazat pe rusine, critica si comparatii intre frati, acestia din urma risca sa aiba o relatie dificila. In familiile in care parintii atribuie unui copil rolul de tap ispasitor sau favorizeaza unul dintre frati, riscul ca acestia sa se instraineze la maturitate este ridicat.


Traumele din copilarie pot fi cauza separarii dintre frati mai ales atunci cand acestia nu au aceeasi perspectiva asupra lor (de exemplu, unul dintre ei ii invinovateste pe parinti, in timp ce celalalt le ia apararea) sau cand, din dorinta de a se proteja emotional de impactul acestora, evita sa interactioneze pentru a nu redeschide ranile emotionale.

Parintii au un copil preferat

Cand in mod repetat unul dintre frati este favorizat de catre parinti, creste in mod inevitabil riscul ca la maturitate relatia dintre acestia sa se deteriorieze. Favoritismul in aceasta situatie poate fi subtil, sub forma unei relatii mai armonioase sau sub forma atentiei acordate cu precadere unuia dintre copii sau mai evident, sub forma impartirii inechitabile a resurselor familiei sau a respingerii emotionale a unuia dintre copii.


Tendintele narcisiste ale parintilor

Traumele emotionale, neglijarea emotionala sau tratamentul preferential fata de unul dintre frati apar deseori in cazul parintilor cu tendinte narcisiste. Preocuparea excesiva a parintilor pentru propriile nevoi, accentul pus pe aparente si relatiile superficiale de familie pot duce in timp la instrainarea dintre frati.


Alegeri de viata extrem de diferite ale fratilor

Atunci cand la maturitate, fratii aleg drumuri opuse sau incompatibile ori "incalca" in vreun fel sistemul de valori morale pe care restul familiei il adopta, distantarea dintre frati este o consecinta frecventa.

Cum poti reduce riscul distantarii emotionale dintre copii?

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe