characters characters

Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze conflictele

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 octombrie 2021    |   1358 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

gestionarea conflictelor
Conflictele sunt o parte normala din viata copiilor, iar modul in care cei mici invata sa le gestioneze le va fi util pe tot parcursul vietii. Una dintre cele mai importante lectii pe care este bine sa le invete copii este aceea ca desi conflictele nu sunt placute, ele nu trebuie sa fie traite la un nivel catastrofic. Invatandu-l pe copil tehnici practice prin care sa le gestioneze inseamna a-l ajuta sa faca fata provocarilor minore ale vietii, dar si celor mai mari obstacole pe care le-ar putea intalni.

Citeste si:

Ce invata copiii in urma conflictelor cu alti copii

Cum il inveti pe copil sa rezolve conflicte


Cum poti sa iti ajuti copilul sa gestioneze conflictele


Porneste de la dorinta de a intelege, nu de la dorinta de a gasi vinovati.
Pentru a-l ajuta cu adevarat pe termen lung pe copil, cand acesta iti povesteste despre un conflict cu un coleg de scoala sau partener de joaca, este esential sa ramai calm si curios. Acest lucru il va ajuta pe copil sa se simta sufficient de confortabil incat sa iti spuna ce s-a intamplat si cum s-a simtit, astfel incat sa poata intelege la randul lui mai bine situatia prin care a trecut. Aminteste-ti ca rolul tau, in prima instanta, nu este sa stabilesti dreptatea, ci sa ii oferi copilului o perspectiva mai larga asupra propriilor actiuni si asupra actiunilor celuilalt copil.

Constientizeaza-ti propriile emotii si reactii. Nu este neobisnuit pentru parinti sa traiasca emotii precum furia, dezamagirea, teama, rusinea sau jena cand propriii copii au conflicte cu alti copii, indiferent de rolul pe care l-au jucat in conflict. Ia o pauza si reflecta asupra acestora inainte de a-l ajuta pe copil.

Vorbiti mai intai despre emotii. Dincolo de a stabili cine este vinovatul sau cine are dreptate, ajuta-l pe copil sa isi inteleaga propriile trairi – inainte, in timpul si dupa conflict. Acest lucru il ajuta sa vada legatura dintre emotii, ganduri si comportamente. Intreaba-l apoi cum crede ca s-a simtit celalalt copil in timpul conflictului. Este important ca aceasta discutie sa aiba loc atunci cand copilul este calm, nu imediat dupa conflict sau daca observi ca se enerveaza din nou cand isi aminteste ce s-a intamplat.

Vorbiti apoi despre cauza conflictului. Poate fi nevoie de informatii suplimentare despre contextual in care a avut loc conflictul – uneori poate fi vorba despre schimbari recente in relatiile din grupul de prieteni, despre un alt conflict din trecut nerezolvat sau despre interpretarea unui comportament neutru ca fiind agresiv.

Invata-ti copilul strategii pentru a se calma precum exercitii de respiratie, de scriere, pictura sau alte forme prin care sa-si exprime emotiile. Joaca poate fi o alta cale prin care sa invatati impreuna ce inseamna conflictele si cum pot fi ele cel mai bine gestionate. Jocurile de rol sunt foarte utile in acest sens. Incurajeaza in acelasi timp si joaca imaginative care ii va oferi copilului un mediu in care sa se simta in siguranta pentru a-si gestiona emotiile care il coplesesc, pentru a reflecta la ceea ce i s-a intamplat, sa proceseze interactiunile sociale, inclusiv conflictele.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe