characters characters

Copilul preferat al parintilor

Ce se intampla cand parintele favorizeaza unul dintre copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 mai 2021    |   1875 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilul preferat
Parintii cu mai multi copii vor spune mereu ca isi iubesc la fel de mult fiecare copil, fara sa faca diferenta intre ei. Unele studii arata insa ca 74% din mame si 70% din tatii intervievati recunosc ca ofera tratament preferential unuia din copii. Ce inseamna sa ai un copil preferat si cum poate afecta dezvoltarea copiilor tai aceasta situatie?

Citeste si:

Cum cresti un copil diferit fata de tine

Rivalitatea dintre frati. Cum iti imparti timpul intre copii


Copilul preferat al parintelui – o alegere constienta?

A favoriza un copil nu inseamna ca il iubesti mai putin pe celalalt. A avea un copil preferat are mai mult de-a face cu faptul ca personalitatea unui parinte rezoneaza mai bine cu personalitatea unuia din copii, decat cu a celorlalti. Aceasta compatibilitate este descoperita in mod natural, pe masur ace copiii cresc. Alteori, copilul preferat al parintelui este acel copil din familie care are calitati pe care parintele le apreciaza in general si care poate ii lipsesc lui insusi: un spirit de aventua puternic, abilitati sportive sau intelectuale etc.

A avea o relatie mai usoara cu unul dintre copiii tai nu inseamna ca esti un parinte rau – este un fenomen natural. Asa cum ne intelegem mai bine cu anumite persoane din afara familiei, pentru ca avem temperamente similare, preocupari similare sau valori morale comune, la fel se intampla si in relatia parinte-copil. Problemele pot aparea atunci cand parintii nu sunt constienti de aceasta tendinta in relatia cu copiii lor. In acest caz, apar comparatiile intre frati, protejarea excesiva a unuia dintre copii si disciplinarea injusta a celuilalt etc.

Copilul preferat al parintelui – cum eviti efectele negative ale acestei relatii


Primul pas: constientizarea. Este important sa observi si sa constientizezi daca ai o relatie mai usoara sau mai armonioasa cu unul dintre copiii tai, pentru a preveni situatii in care tinzi sa il favorizezi pe acesta. Daca ai mai multi copii, este benefic sa iti raspunzi la aceste intrebari din cand in cand:

  • Ce emotii traiesc cel mai frecvent in relatia cu fiecare copil?
  • Ce dificultati intampin cu fiecare copil in parte?
  • Ce este usor in relatia cu fiecare copil in parte?
  • Ce admir si ce tind sa corectez la fiecare copil in parte?

Aminteste-ti ca emotiile sunt temporare, iar relatia cu propriii copii evolueaza permanent. In timp, ele vor suferi modificari, iar daca in prezent te simti mai apropiat de unul din copii, pe viitor e posibil ca lucrurile sa se schimbe. Invata sa privesti fiecare tensiune, conflict si neintelegere cu copilul tau ca fiind ceva temporar. In loc sa faci generalizari despre relatia pe care o ai cu fiecare din copiii tai, invata sa identifici faza in care te afli in aceasta relatie. Secretul intelegerii cu toti copiii este de a nu face presupuneri sau de a emite judecati in mijlocul neintelegerilor.

Evita comparatiile intre frati. Fiecare copil are nevoie sa simta ca este special pentru parintele sau. Cand incepem sa comparam copiii, crestem nivelul de stres sau anxietate al acestora. Fratii oricum tind sa se compare intre ei si sa intre in competitie pentru atentia si afectiunea parintilor. Cand acestia din urma ii compara, le confirma convingerea copiilor ca au nevoie sa demonstreze anumite abilitati sau calitati pentru a merita iubirea parintilor.

Fa un efort sa observi calitatile pozitive ale fiecarui copil. Chiar si cand e vorba de calitati care iti fac viata mai grea – precum nevoia de independenta, energia sau incapatanarea.

Petrece timp cu fiecare copil in parte. Atentia pe care copiii o primesc in interactiunea unu-la-unu cu parintele lor este esentiala pentru dezvoltarea lor si pentru consolidarea relatiei dintre acestia.

Copilul preferat in familie – cand devine acest fenomen o problema?

Cand favoritismul este asociat cu tendinte narcisiste ale parintelui. In aceste situatii, parintele va favoriza copilul care contribuie cel mai mult la imaginea lui de sine pozitiva (copilul cu performante sau cel care este ascultator si responsabil), creand o relatie bazata pe iubire conditionata. Ceilalti copii, care nu accepta standardele parintilor sau atrag atentia asupra nedreptatii sau lipsei de afectiune a parintilor vor fi respinsi sau criticati. Relatiile dintre copiii parintilor cu tendinte narcisiste devin astfel complicate si ambivalente, bazate pe rivalitate, dar si pe nevoia de afectiune si sprijin reciproc. Pe termen lung, dezvoltarea emotionala a tuturor copiilor este afectata.


Favorizarea unuia dintre copii poate avea efecte negative asupra relatiilor dintre toti membrii familiei:

  • copilul preferat se poate simti vinovat pentru tratamentul preferential primit sau poate, dimpotriva, sa invete ca merita un tratament special, spre deosebire de fratii sai
  • copiii nefavorizati se pot simti respinsi, insuficient de buni pentru a fi apreciati de catre parinti, pot simti resentimente si furie fata de copilul preferat, aparand riscul distantarii emotionale dintre frati pe termen lung.
  • parintele care nu are un copil preferat poate incerca sa compenseze lipsa de afectiune fata de copilul nefavorizat, creand involuntar alte dezechilibre in familie.
  • parintele care are un copil preferat si nu isi da seama de acest lucru risca sa decizii inechitabile referitoare la copii - de exemplu, oferind mai multe resurse financiare copilului preferat.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe