characters characters

Rivalitatea dintre frati (video)

Cum iti imparti timpul intre copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 mai 2015    |   2453 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

doi frati
“Recunosc: cel mic ne manipuleaza foarte usor. Pe toti. Mereu are nevoie de ceva, mereu trebuie sa fim cu ochii pe el, niciodata nu ii e de ajuns cat stam cu el, mereu ne urmareste. Deja am inceput sa primim reprosuri din partea celui mai mare: <> In astfel de momente in care conflictul sta sa izbucneasca ne dam seama ca exageram cu atentia si timpul pe care il acordam celui mic. O fi el mic, dar nu e singurul copil. Asa am decis ca ar fi momentul sa facem o schimbare.”, ne marturiseste o mamica.

Prietenii nostri de la Parentime au vorbit cu psihologul american Lawrence Cohen chiar despre acest subiect. Iata ce a avut de spus:

Poate fi foarte dificil sa iti imparti timpul atunci cand ai doi sau mai multi copii, mai ales atunci cand diferenta de varsta e mare si piticul are mai multa nevoie de tine. Iata cateva recomandari din partea specialistilor pe care le poti pune in aplicare imediat:


Ia in considerare nevoile fiecarui copil in parte. Desigur, prezenta si sprijinul parintelui, timpul petrecut impreuna facand activitati distractive sau relaxante sunt lucruri de care se bucura toti copiii. Insa daca privesti lucrurile din perspectiva limbajelor iubirii, poti discerne mai usor care sunt nevoile fiecarui copil si cum ii poti face pe toti sa se simta iubiti.

Evita asa numitul fenomen al “ordinii nasterii”: deseori cei mai mari trebuie sa se sacrifice in favoarea celor mai mici care au mai mare nevoie de parinti. Daca esti la randul tau frate mai mare, intelegi ca este destul de frustrant pentru copilul mai mare sa fie supus acestui “tratament”. Explica si mezinului ca cel mare are nevoie de tine, daca este suficient de mare ca sa inteleaga. Daca mezinul este bebelus, il poti purta in brate atunci cand petreci timpul cu cel mare sau il poti aseza langa voi. In perioadele in care petreci timp doar cu fratele mai mare, il poti lasa pe mezin cu partenerul tau:).

Programeaza-ti timpul in asa fel incat daca pe parcursul saptamanii ai neglijat pe unul dintre copii, sa recuperezi.

Planifica regulat cate o activitate cu fiecare copil separat - asta inseamna sa ii permiti sa aleaga ce anume sa faceti doar voi doi impreuna. Frecventa activitatilor depinde de timpul tau. Preferabil ar fi sa acorzi timp fiecarui copil in fiecare zi: o plimbare in fiecare seara sau dimineata, cateva minute in care va jucati impreuna etc.

Imparte sarcinile cu partenerul de viata si rudele apropiate. Bunicii cu siguranta se bucura daca le ceri ajutorul si ii rogi sa stea cu unul dintre copii in timp ce tu petreci timp cu celalalt, de exemplu. Iar cu partenerul tau poti imparti rutina de seara si de dimineata: de exemplu, intr-o seara citesti tu povestea, in a doua seara, partenerul tau, in timp ce tu te ocupi de bebelus. Si copiii tai vor avea de castigat daca se obisnuiesc sa petreaca timp cu alte persoane in afara de mama lor:).

Evita Jocul Vinovatiei - niciunul din copii nu ar trebui sa te faca sa te simti vinovat fiindca celalalt copil iti capteaza mai mult atentia. Arata-le ca nevoile tuturor fratilor sunt la fel de importante pentru tine si le iei in serios in aceeasi masura.

Fii sincer/a. Cand ambii sau toti copiii iti cer atentie in acelasi timp, aduna-i in jurul tau si spune-le ca te confrunti cu o problema si ai nevoie de ajutor:). Spune-le ca vrei sa fii alaturi de fiecare dintre ei, dar ca va trebui sa faceti asta pe rand. Propune-le o ordine in care vei petrece timpul impreuna cu ei sau gasiti solutii pentru a face mai multe activitati simultan.

Aminteste-ti ca fiecare copil e diferit, iar ca parinte cu mai multi copii trebuie sa fii constient de rivalitatea existenta intre ei si sa le arati ca ii iubesti si ii sprijini la fel de mult. Tu cum reusesti sa iti imparti timpul intre copii?


*Sursa foto: Flickr.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe