characters characters

Rolul de frate sau sora mai mare

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 februarie 2024    |   2074 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

rolul de frate mai mare
A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de copil unic al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva. De la o varsta mica, primul nascut poate fi incurajat sa isi asume responsabilitati legate de cresterea si ingrijirea celui mai mic copil, aspect ce de multe ori poate produce o multime de conflicte interioare, cu urmari vizibile chiar si in perioada  de maturitate.

Citeste si:


Distantarea emotionala la maturitate intre frati


Trei tipuri de relatii toxice intre frati


Rolul de frate mai mare - urmari la maturitate


Problemele la maturitate ale fratilor mai mari au legatura cu:


Tendinte perfectioniste - apar in copilarie din dorinta de a recastiga atentia parintilor, dar si pentru ca li se cere sa fie un bun model pentru fratele mai mic. Pe termen lung acesti copii isi vor dezvolta un nivel foarte ridicat de autocritica si pot ajunge sa creada despre ei ca nu sunt suficienti de buni.

Sindromul impostorului - manifestat prin lipsa de incredere in sine si nerecunoasterea propriilor merite. Primul nascut poate crede ca nu merita atunci cand castiga un premiu sau o apreciere fiindca va simti ca nu a facut indeajuns pentru a se ridica la asteptarile celor din jur (asa cum a fost obisnuit de mic, sa caute sa obtina prin tot ce face, confirmari din partea parintilor).

Asumarea rolului si responsabilitatilor de parinte. Asta inseamna ca responsabilitatile primite de la parinti ii determina sa se maturizeze mai repede decat si ar fi dorit. Deseori, parintii ii incurajeaza pe copiii mai mari sa protejeze si sa ingrijeasca fratii mai mici din dorinta de a incuraja afectiunea si iubirea dintre ei. Este important insa ca fratii si surorile mai mari sa isi pastreze in continuare rolul de copii si sa se bucure de propria copilarie. In caz contrar, la maturitate, acestia vo avea dificultati in a se relaxa, a stabili limite interpersonale si a nu-si asuma responsabilitati nejustificate pentru cei din jur.

Gelozia fata de fratii mai mici din cauza nesigurantei pe care o vor simti in relatia cu parintii. Aceasta poate ramane prezenta si la maturitate, daca fratii mai mari nu primesc in timp suficient si atentie din partea parintilor, pentru a se simti siguri in relatia cu acestia.

Exista insa si lectii pozitive pe care fratii mai mari le invata in copilarie, care le pot influenta in mod constructiv relatiile cu cei din jur la maturitate:


Copilul mai mare invata lectia generozitatii. Pe termen lung, capacitatea de a renunta la posesii si de a da si altuia il va ajuta in special in relatia de cuplu, dar si la locul de munca unde va obtine simpatia colegilor cu care va colabora cu o mai mare usurinta.

Fratele sau sora mai mare invata sa se adapteze - viata nu este intotdeauna asa cum ne-am dori, iar acceptarea acestei realitati este esentiala cand vine vorba de depasirea obstacolelor. Fratii mai mari isi pot forma abilitati de coping care le vor fi utile si mai tarziu, in viata, atunci cand se confrunta cu situatii nedrepte in relatia cu cei mici sau cand se vad nevoiti sa imparta atentia si afectiunea parintilor.

Asumarea responsabilitatii pentru greseli - pentru ca fratii mai mari sunt deseori incurajati sa fie un model pentru fratii mai mici, isi vor asuma mai repede responsabilitatea pentru greseli si vor invata sa le corecteze. Aceasta abilitate le va fi utila in relatiile personale, dar si profesionale, pe termen lung.

Adesea fratii mai mari invata sa fie lideri, chiar si daca nu si-au dorit acest lucru. Un lider nu doar conduce, dar invata si sa imparta responsabilitati, abilitate foarte utila, mai tarziu, in viata.

Abilitatea de a invata pe altii - copilul mai mare ajunge in situatii in care il invata pe cel mai mic o multime de lucruri: abilitati, modalitati de a gestiona anumite situatii sau explicatii despre lumea din jur.

Puterea de a influenta se descopera mai timpuriu de copiii cu frati mai mici, la fel ca si puterea sfaturilor pe care le ofera. Daca sunt gestionate asa cum trebuie, aceste puteri pot contribui la formarea unei relatii extrem de apropiate intre frati.

Tu ce probleme intampini ca frate sau sora mai mare? Cum ai reusit sa iti depasesti aceste probleme?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe