characters characters

Sindromul impostorului

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2018    |   2249 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sindromul impostorului
Ai crede ca acei copii cu rezultate bune la scoala, asa-numitii „copii de nota zece” au o incredere in sine solida, stima de sine ridicata si, in general, un nivel de fericire ridicat. Adevarul este ca putini dintre copiii care au succes la scoala sau in alte domenii sunt atat de senini si increzatori. Multi dintre copiii cu performante au indoieli legate de propriile abilitati si de multe ori, o incredere in sine scazuta.

In unele cazuri, poate sa apara convingerea ca nu merita succesul pe care l-au obtinut si ca oricand este posibil ca oamenii din jur sa descopere ca nu sunt atat de pregatiti, talentati sau inteligenti pe cat par. Desi nu este oficial recunoscut in literatura de specialitate, acest set de convingeri poarta denumirea de sindrom al impostorului si poate sa apara in copilarie sau la maturitate. Cand nu se iau masuri impotriva lui, poate sa ne urmareasca intreaga viata.

Citeste si alte materiale legate de aceasta tema:


Locul controlului si responsabilitatea


Cum il ajuti pe copil sa depaseasca nesiguranta


Cum recunosti „sindromul impostorului”?

Complexul impostorului este mai degraba o experienta, nu este un sindrom sau o boala mintala complexa. E ceva prin care aproape toata lumea poate trece la un moment dat.

Cand apare aceasta experienta?

  • in situatii in care copilul se confrunta cu o provocare noua, dupa ce a avut succes in alte situatii asemanatoare (de exemplu, in cadrul unui concurs sau cand trece la un curs de nivel avansat)
  • in grupuri in care copilul simte ca este diferit fata de restul (ca varsta, educatie, statut socioeconomic etc.)
  • in situatii in care copilul se simte inconfortabil sau intimidat

Concret, sindromul impostorului se traduce prin convingerea ca succesul de care copilul se bucura nu a fost obtinut datorita calitatilor sale si muncii depuse, ci datorita unor factori externi, precum norocul sau lipsa de competitie.

Cum il poti ajuta pe copilul tau sa evite aceasta experienta?

  • Desi este destul de dificil de identificat la copii, daca acestia nu isi exprima temerile si ingrijorarile, il poti ajuta pe copilul tau sa nu fie afectat de sindromul impostorului.
  • Vorbeste-i despre cum inteligenta si celelalte aptitudini ale noastre pot fi imbunatatite prin exercitiu. Ii vei forma astfel o mentalitate flexibila, cu ajutorul careia va face fata situatiilor dificile.
  • Incurajeaza-l pe copil sa iti vorbeasca despre ce il ingrijoreaza, in mod specific. Majoritatea copiilor care obtin performanta stiu care sunt punctele lor slabe si ce aspecte trebuie sa imbunatateasca. De aceea, parintii ii pot ajuta sa se mobilizeze si sa gaseasca resursele potrivite pentru a  linisti temerile copiilor.
  • Ajuta-l sa gaseasca un adult care sa il sprijine si sa ii ofere siguranta. Cadrele didactice care ii arata incredere copilului tau si care il sprijina sa isi imbunatateasca rezultatele sunt esentiali in depasirea acestei probleme.
  • Invata-l pe copilul tau sa identifice corect sursa succesului sau. Uneori succesul depinde de intamplare, dar de cele mai multe ori efortul depus pentru invatare este mult mai important.

Copilul tau a intampinat aceasta problema?

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe