characters characters

Dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor – 3 obstacole ale parintilor

Oboseala, distragerea atentiei si lipsa abilitatilor emotionale

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 octombrie 2021    |   1494 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

dezvoltare inteligenta emotionala
Uneori, oricat de multe eforturi am depune ca parinte, pare ca nu reusim sa il intelegem pe copil sau sa il ajutam asa cum are nevoie. Desi conflictele, descurajarea si „rupturile” sunt naturale in relatia parinte-copil, acest lucru nu inseamna ca lucrurile nu pot fi imbunatatite. Cand ne confruntam cu o problema, o abordare eficienta este sa incepem prin a o intelege mai bine. Specialistii spun ca exista trei motive pentru care parintii nu pot sa ii educe emotional pe copii.

Citeste si:

Patru stiluri parentale in functie de atitudinea fata de emotiile copilului

Cum sa fii un parinte inteligent emotional


Trei motive pentru care educatia emotionala a copilului este dificila


Distragerea atentiei.

Viata de parinte nu este deloc usoara si pe langa provocarile la care ne supun cei mici, apar si cele ale partenerului, ale locului de munca, ale familiei extinse. Toata lumea pare sa aiba nevoi la a caror satisfacere trebuie sa contribuie si parintele, astfel ca experientele emotionale ale copilului pot fi usor trecute cu vederea sau intelese gresit.

Invata sa fii constient de emotiile copilului acordandu-i atentie si observandu-l. Nu vei putea fi tot timpul atent in totalitate la trairile copilului si nici nu este nevoie sau benefic, dar in momentele extrem de tensionate sau dificile, este important sa ii poti acorda atentia de care are nevoie. Fa-ti un obicei din a pune deoparte cateva minute celelalte griji sau ganduri atunci cand copilul tau trece prin emotii puternice.

Oboseala

Majoritatea parintilor sunt obositi la finalul si inceputul fiecarei zile. Chiar daca reusesc sa observe emotiile si nevoile copilului, de cele mai multe ori esueaza in a se conecta cu copilul. O regula de aur in dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor este de a recunoaste expresiile copilului ca pe o sansa de conectare cu acesta.

Alege activitati si momente care sa te conecteze cu adevarat de copilul tau. A viziona un film impreuna nu va conecteaza, ci va ajuta doar sa stati unul langa celalalt. Alegeti activitati prin care pe rand, fiecare sa ofere timp, energie si atentie, celuilalt.

In plus, incearca sa prioritizezi odihna si relaxarea, pe cat posibil. Aminteste-ti ca exista un echilibru intre a face lucruri pentru copilul tau si a-ti reface rezerva de energie. Parintii care muncesc prea mult risca sa nu mai poata fi atenti cu adevarat in viata copilului. Cu cat te odihnesti mai mult, cu atat esti un parinte mai prezent si, implicit, mai bun pentru copilul tau.

Lipsa abilitatilor

Majoritatea dintre noi nu am fost invatati sa ne gestionam propriile emotii in mod eficient, sa le acceptam sau sa le intelegem cu adevarat. De aceea, este imposibil sa oferim aceste lucruri copiilor nostri, chiar daca incercam sa aplicam „retete” sau recomandari generice. Inainte de a-i ajuta pe copii sa isi gestioneze emotiile, este nevoie sa invatam sa facem noi acest lucru.

Exercitiile de inteligenta emotionala, programele de dezvoltare personala, lecturile si consilierea sau terapia sunt modalitati prin care putem, ca parinti, sa devenim mai constienti de propriile reactii si emotii si sa avem o relatie mai buna cu propriii copii.

Un parinte bun este cel care admite ca uneori greseste, e cel care depune eforturi constant desi este obosit sau distras si pentru care, nevoile copilului sunt prioritare. Aeriseste-ti programul, renunta la activitatile care nu sunt obligatorii, ofera atentie copilului tau si ai grija de tine. Astfel, vei putea sa acorzi atentie si educatiei emotionale a copilului, nu doar celei scolare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe