characters characters

De ce tipa parintii la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 aprilie 2021    |   1976 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

de ce tipa parintii la copii
In situatiile in care copilul nu se comporta asa cum ne-am asteapta, un ton mai ridicat pare sa fie cel mai natural raspuns pentru multi dintre noi, mai ales in momentele de stres sau frustrare extreme.

Citeste si:

Ce sa faci dupa ce ai tipat la copil

Ce este bine sa stii despre tipatul la copii


Desi tipatul pare a fi eliberator pentru parinte sau o forma de disciplina eficienta, e important sa intelegi impactul psihologic pe care il poate avea asupra copilului. Copiii nu inteleg ca parintii care tipa si-au pierdut controlul asupra propriului comportament sau traiesc un nivel ridicat de stres, ci inteleg ca merita sa fie supusi violentei verbale si ca aceasta este o modalitate adecvata de comunicare.


Iata cele mai frecvente motive pentru care parintii tipa la copii:


Protejarea copilului. Deseori, parintii tipa la copii pentru a-i avertiza in legatura cu un pericol sau pentru a-i convinge sa inceteze un comportament periculos. Chiar si in asemenea situatii, este benefic, pe cat posibil sa eviti tipatul.

Convingerea ca cel mic face tot posibilul sa ii enerveze. De fapt, copiii cauta doar sa isi testeze limitele si sa exploreze lumea din jur. Chiar daca ai impresia ca cel mic vrea doar sa te enerveze, de fapt comportamentul lui este o modalitate de a observa reactiile tale si poate avea la baza deseori nevoia de a vedea care sunt limitele. De aceea, este important ca, la varste mici, in loc sa tipam la copil sa se opreasca, sa intervenim si sa ii oprim comportamentul noi insinte. In primii ani de viata, copiii nu au defiecare data capacitatea de a-si controla comportamentul.

Preluarea acestui obicei de la propriii parinti. Unii parinti ajung sa tipe la copiii lor speriindu-i dar crezand ca asa ii vor pregati pentru lumea reala. Un parinte la care s-a tipat cand a fost mic poate prelua acest comportament in relatia cu propriul copil, chiar si atunci cand stie ca acesta nu este benefic.Este nevoie de un efort constient si consecvent pentru a depasi aceasta tendinta.

Eliberarea emotionala. Furia si tipatul pot declansa dopamina la nivel cerebral, iar furia devine propria recompensa. In timp, putem ajunge sa tipam din ce in ce mai des si sa ne fie din ce in ce mai greu sa ne controlam. Consecintele pe termen lung sunt insa negative si il afecteaza atat pe copilul tau, cat si pe tine.

Care sunt posibilele efecte ale tipatului asupra relatiei parinte-copil?

  • Copilul incepe sa tipe si el la alti copii (frati, colegi, prieteni) si sa fie violent verbal fata de acestia.
  • Copilul incepe sa tipe si sa raspunda agresiv parintelui.
  • Relatia dintre parinte si copil devine instabila si volatila, aparand frecvent conflicte si neintelegeri, chiar si in momentele in care acestea pot fi evitate.
  • Copilul se indeparteaza de parinte si devine mai apropiate de persoane din afara familiei.


Cum iti dai seama ca furia ta a devenit greu de gestionat si ca este bine sa iei masuri?

  • Te enervezi excesiv chiar si fata de probleme minore.
  • Ai frecvent conflicte cu alte persoane, desi ai vrea sa comunici pasnic.
  • Te simti vinovat si dezamagit dupa o izbucnire de furie, dar nu poti sa le previi sau sa le elimini.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe