characters characters

De ce nu e nevoie si nici benefic sa il protejezi pe copil de propriile emotii

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 octombrie 2021    |   1001 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

emotii negative copii
De cate ori nu ti s-a intamplat sa ii oferi copilului tot ce isi doreste si cu toate acestea sa para nemultumit sau nefericit? De cate ori nu ai vrut sa il aperi pe copil de tristete, dezamagire sau respingere sociala? Este un reflex natural sa ii protejam pe copii de suferinta de orice fel, dar cand ii protejam de propriile emotii, le furam ocazii importante de crestere si autocunoastere.

Citeste si:

Toleranta la frustrare - ce inseamna si de ce este importanta in copilarie


Cum ii ajutam pe copii sa depaseasca perioadele dificile


De ce parintii isi protejeaza copiii de emotii negative


Este natural sa vrem sa ii protejam pe cei mici de tristete, dezamagire, furie sau rusine. Iata cateva cauze care stau la baza acestei tendinte:

  • Convingerea parintilor ca orice emotie dificila este o sursa de trauma pentru copii, cu efecte daunatoare pe termen lung. Afla mai multe despre traumele din copilarie aici.
  • Incercarea parintilor de a oferi o copiilor o copilarie mai buna decat cea proprie: „Daca eu am suferit cand eram copil, fiul meu nu va trece prin aceleasi experiente.”
  • Incapacitatea parintilor de a suporta emotiile intense si dificile ale copiilor – suferinta copilului produce suferinta intensa parintilor, aparand astfel impulsul de a opri durerea. La baza acestei incapacitati sta o dificultate de a gestiona propriile emotii si de a face diferenta dintre propriile trairi si trairile copilului. Aceasta cauza este in stransa legatura cu codependenta. Afla mai multe despre codependenta.
  • Convingerea ca rolul parintilor este de a-l face pe copil fericit tot timpul.

De ce nu este benefic pentru copii sa fie protejati de toate emotiile dificile


In situatiile in care parintii nu sunt prezenti pentru a rezolva problemele in locul copiilor, acestia se vor confrunta cu panica si frica intensa in fata dificultatilor. Neavand sprijin din partea parintilor pentru a gestiona emotiile intense, copiii vor fi coplesiti de ele in afara familiei, riscand sa ajunga la maturitate fara sa aiba strategii eficiente de coping. Tulburarile precum anxietatea si depresia apar deseori in aceste cazuri.


Cand sunt protejati excesiv de emotiile dificile, copiii nu au ocazia sa isi dezvolte empatia. Doar traind la randul nostru tristetea, furia sau dezamagirea putem sa le recunoastem la cei din jur. Empatia ii ajuta pe copii nu doar sa se adapteze social, ci si sa contribuie pozitiv in societate.

In timp, copiii isi dezvolta o imagine de sine bazata pe neajutorare in fata emotiilor dificile si, implicit, in fata dificultatilor. Aceasta consecinta este cea mai daunatoare pe termen lung, ducand la comportamente de evitare si la un nivel de rezilienta redus.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe