De ce este dificil sa ne indeplinim rezolutiile de Anul Nou
Una din cele mai mari provocari a primelor luni din Noul An o reprezinta realizarea primilor pasi pentru a ne indeplini rezolutiile pe care ni le-am formulat in noaptea trecerii dintre ani. Formularea si stabilirea unor obiective pentru anul ce vine este un pas foarte important si cu o incarcatura emotionala puternica, insa greul vine abia ulterior. Cand incepem sa facem demersuri pentru a atinge obiectivele stabilite? Daca intampinam obstacole, ce facem cand descurajarea si neincrederea incep sa ne patrunda in minte?
Citeste si:
Cum ne putem indeplini dorintele de Anul Nou mai usor?
Obiceiuri atomice. Cartea care te ajuta sa ai un An Nou mai bun
De ce este greu sa ne indeplinim rezolutiile de Anul Nou
Majoritatea oamenilor isi stabilesc rezolutii de Anul Nou, dar putini sunt cei care le si indeplinesc. Diferenta o face un cumul de factori precum:
Gandire de tip totul sau nimic. Un astfel de stil de gandire inseamna pe scurt, autosabotaj. Multi cred ca nu merita succesul pe care il au sau nu merita sa fie fericiti/iubiti/ajutati. Acest lucru genereaza la nivel inconstient obstacole ce vor sta in calea atingerii obiectivelor. De aici si pana la amanarea sarcinilor sau dificultati de a crea si a mentine limite si reguli sau chiar trairea sindromului impostorului, nu mai e mult. Toate aceste aspecte ne vor impedica sa ne indeplinim rezolutiile stabilite.
Ambitii prea ridicate. Apropierea Noului An ne determina sa dorim mai mult de la noi si de la cei din jur pentru anul urmator. Fiind atat de dornici de schimbare, riscam sa pierdem contactul cu realitatea de zi cu zi. De exemplu, daca ti-ai propus sa faci miscare in fiecare zi, dar programul de munca si problemele neprevazute te impiedica sa iti tii aceasta promisiune, vei trai un nivel de dezamagire care te va descuraja sa reincepi activitatea fizica. In shcimb, daca iti propui sa faci miscare de trei ori pe saptamana si alegi zilele in care stii ca ai mai mult timp liber, exista mai multe sanse sa reusesti sa respecti promisiunea facuta.
Lipsa specificitatii. Uneori rezolutiile esueaza pentru ca sunt prea generale. ”Sa citesc mai mult.”, ”Sa mananc mancare mai sanatoasa.”, ”Sa economisesc mai mult.”, ”Sa fiu o mama buna.” sunt exemple de rezolutii carora le lipseste specificitatea reala. Ele pot fi problematice fiindca nu indica comportamente exacte pe care sa le facem, sunt greu de masurat si greu de contorizat. Daca ne dorim sa fim fericiti in anul ce vine, s-ar putea sa nu atingem nivelul de fericire sperat, dar daca ne dorim sa petrecem cel putin un sfarsit de saptamana pe luna, impreuna cu familia, acesta e un obiectiv pe care l-am putea atinge. Cu cat obiectivele pe care le stabilim sunt mai specifice si vorbesc despre lucruri concrete, pe care stim cand, cum si cat timp ne ia sa le indeplinim, vom reusi sa le atingem mai des.
In plus, este dificil sa ne indeplinim rezolutiile de Anul Nou pentru ca ele sunt in legatura cu ceea ce noi credem ca ne dorim decat in legatura cu cine suntem cu adevarat. Daca iti doresti sa primesti o promovare la locul de munca anul acesta, pe hartie poate sa arate ca o rezolutie foarte buna, insa nu si daca nu esti deloc fericit cu ceea ce faci la locul de munca. O promovare nu iti va aduce satisfactia de care ai nevoie, asa cum s-ar intampla daca de exemplu, ti-ai schimba locul de munca astfel incat sa reflecte interesele tale reale.
Stilul de viata are si el un impact puternic asupra rezolutiilor pe care le formulam. Sa prespunem ca ti-ai stabilit ca obiectiv sa te trezesti in fiecare dimineata la ora 6 si sa adormi la somn la ora 21. Totusi, partenerul de viata lucreaza in schimburi, ceea ce inseamna ca o jumatate din an aproape, nu il vei vedea cate o zi intreaga fiindca atunci cand te vei trezi, el va pleca de acasa. Aceasta rezolutie iti va aduce neplaceri in relatia de cuplu, pe termen lung.
Cum poti sa iti indeplinesti insa rezolutiile de Anul Nou?
- Transforma-le in obiective specifice, simple si usor de masurat.
- Concentreaza-te pe ceea ce deja faci bine.
- Asigura-te ca rezolutiile sunt in legatura cu tine si reflecta ce anume te motiveaza cu adevarat, ce iti aduce bucurie, ce te face sa te simti cu adevarat implinita si de ce.
- Bucura-te de micile victorii fiindca de fiecare data cand primim recompense, creierul nostru raspunde pozitiv prin descarcare de dopamine, fapt ce ne va face sa ne simtim mai bine.
- Asteapta-te sa iti apara in cale obstacole si gandeste-te din timp si la posibile solutii.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.
-
Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
Adauga tu primul comentariu: