characters characters

Cuvintele de incurajare si invatarea

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 septembrie 2022    |   1746 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cuvinte de incurajare
”90/% din educatie consta in incurajare.”, a spus Anatole France, iar experienta parintilor si cadrelor didactice, dar si cercetarile in domeniul invatarii, confirma aceasta perspectiva. La incepului noului an scolar, ne amintim sa transformam incurajarea si sprijinul acordat copiilor in prioritate.

Citeste si:


De ce sunt importante mandria, speranta si bucuria in invatare


Cand traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori


Cuvintele de incurajare – un instrument esential in educatie

Atat la scoala, cat si acasa, copiii invata mai bine atunci cand se simt in siguranta din punct de vedere emotional. Siguranta emotionala inseamna sentimentul de a fi acceptat, apreciat si vazut din perspectiva celor mai bune calitati personale. In caz contrar, cand copiii se simt respinsi, criticati sau ridiculizati, stresul si durerea emotionala pe care le simt acestia fac invatarea aproape imposibila. Din pacate, comparatiile dintre copii, pedepsele insotite de umilire sau violenta verbala sau critica excesiva pentru greseli sunt in continuare practici frecvente atat la scoala, cat si in familie.

De ce este benefic si util sa folosesti incurajarea in comunicarea cu copiii si/sau elevii tai?

Cuvintele de incurajare arata copiilor progresul si potentialul personal

Mai ales copiii care au dificultati in invatare au nevoie sa stie ca pot sa faca progrese si sa isi recastige treptat increderea in propria capacitate de invatare. Pentru multi copii descurajati in legatura cu invatarea, este aproape imposibil sa observe progresul facut (de exemplu, faptul ca au raspuns corect la o intrebare sau ca au stiut sa rezolve un exercitiu), fiind inclinati sa observe mai degraba greselile sau esecurile. Incurajarea consta si in a arata copiilor care sunt lucrurile pe care stiu sa le faca sau pe care le fac bine.

Incurajarea primita din exterior devine vocea interioara a copilului

Felul in care li se vorbeste copiilor devine felul in care isi vorbesc lor insisi de-a lungul vietii. Te surprinzi vreodata criticandu-te excesiv sau spunandu-ti ca nu ai sanse de reusita in ce iti propui? Cel mai probabil, daca te gandesti la propria copilarie sau la relatiile din prezent, ai auzit aceste cuvinte de la alte persoane inainte sa ti le spui tie insuti. Influenta pe care cei din jur o au asupra noastra este extrem de puternica, mai ales in copilarie.

Cuvintele de incurajare ii ajuta pe copii sa fie perseverenti

Uneori, copiii pentru care invatarea este dificila tind sa renunte usor sau tocmai in momentul in care ar fi fost foarte aproape de succes. De aceea, adultii care ii incurajeaza pe copii aratandu-le care sunt lucrurile pe care deja le stiu sau cat de aproape sunt de reusita pot juca un rol esential in educatia acestora.

Cand sunt eficiente cuvintele de incurajare adresate copiilor?

Un simplu: “Vei reusi!” sau “Stiu ca poti.” nu sunt suficiente pentru a-i ajuta cu adevarat pe copii sa castige incredere in ei insisi. Incearca mai degraba o altfel de abordare:

  • Acorda atentie in mod evident raspunsurilor corecte sau rezultatelor bune ale copilului. “Foarte bine!” sau “Deja te descurci mai bine acum.” pot fi replici care sa ii dea copilului entuziasmul si increderea pentru a continua sa invete sau sa exerseze o abilitate.
  • Reaminteste-i abordarea corecta asupra unei probleme. De exemplu, daca invata un sport si a executat miscarile corect, dar apoi a inceput sa le realizeze diferit, spune-i sa revina la abordarea anterioara in loc sa ii spui ca abordarea din prezent este gresita.
  • Formuleaza o incurajare cat mai specifica. “Ai fost foarte atent azi cat timp ai scris tema la romana.” sau “Ai stiut sa traduci aproape tot textul la limba engleza, a fost foarte bine.”. Incurajarile generale nu vor fi crezute de copil, care va simti ca nu sunt autentice.
  • Evita reprosurile sau critica voalata sau indirecta, precum “Daca ai fi mereu asa de atent la teme, ai ajunge departe.” sau “De ce nu exersezi in fiecare zi la fel de mult ca azi?”. Acestea, desi pot porni de la intentia de a-l incuraja pe copil, nu vor face decat sa ii aminteasca de toate lucrurile pe care nu le face bine.
  • Incearca sa fii sincer si sa oferi incurajare in momentele in care simti cu adevarat ca vrei sa o oferi. Cuvintele goale sau exagerate de incurajare vor fi intotdeauna sesizate de copii si interpretate ca neautentice. Cauta in interiorul tau increderea in potentialul copilului tau si aminteste-ti de acesta de fiecare data cand te simti descurajat. Astfel, vei putea sa il incurajezi cu adevarat.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe