characters characters

Daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iunie 2013    |   7276 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori
Sprijinul parintilor ii ajuta pe copii sa navigheze in lume pe parcursul procesului lor de crestere si de schimbare. Incurajarile verbale sunt o modalitate eficienta de a-i arata copilului tau ca il iubesti, ca il sprijini si in acelasi timp ii transmiti mesajul ca vrei sa aiba succes in orice face. Atunci cand folosesti incurajari pentru a incerca ceva nou sau pentru a persevera intr-o sarcina, ii oferi premisele necesare pentru a deveni un adult increzator cu o stima de sine adecvata si autocontrol.Ce este incurajarea? Incurajarea este un feedback care se concentreaza mai mult asupra efortului depus decat asupra rezultatelor. Atunci cand il incurajezi pe copilul tau, ii transmiti din curajul tau pentru a continua eforturile si incredere ca poate obtine ce isi doreste.

De ce sunt importante incurajarile parintilor pentru copii ?

-    inseamna atentie oferita copiilor;
-    le ofera celor mici sentimentul ca sunt protejati si sprijiniti, indiferent de situatie;
-    transmit mesaje de genul: sunt alaturi de tine, poti sa o faci, stiu ca esti capabil, sunt mandru de tine;
-    prezic un nivel ridicat de performanta.

Cum suna incurajarile eficiente?

Care sunt factorii care stau la baza incurajarilor eficiente?

1. Convingerea si sinceritatea celui care ofera incurajarea. Pentru a avea un efect pozitiv asupra copilului, incurajarile tale trebuie sa fie sincere.  Trebuie sa fii convins cu adevarat ca cel mic poate progresa si ca obiectivul vizat  merita efortul. Deseori copiii isi doresc lucruri pe care parintii nu le aproba, nu le inteleg sau nu le considera importante. In asemenea situatii, este bine sa te gandesti ca fiul sau fiica ta nu priveste lumea la fel ca tine si ca nici nu este necesar sa faca acest lucru. Datoria ta este sa il ajuti pe copil sa obtina ce il face pe el fericit, nu ce consideri tu ca il face fericit.

2. Accentul pe efortul depus si pe cum poate fi imbunatatit rezultatul pe viitor. Copilul tau a trecut de la calificativul “satisfacator” la “bine” la matematica? Apreciaza progresul, felicita-l si ajuta-l sa invete in continuare matematica. Transforma replica “Doar “bine”? Data viitoare sa iei “foarte bine”!” in “Felicitari! Stiam ca daca depui efort, iti vei imbunatati rezultatele. Sa imi spui daca ai nevoie de ajutor pe viitor la matematica.” Astfel, il vei ajuta sa isi consolideze increderea in sine.

3. Accentul pus pe calitatile copilului.  Incurajeaza comportamentele pozitive ale copilului tau, atunci cand le observi: cand invata constiincios, cand imparte jucariile sau cand decide sa spuna adevarul, desi risca sa fie pedepsit. Inlocuieste replica “Vad ca azi ai inceput sa inveti mai devreme, asa si trebuie!” cu “Ma bucur ca ai inceput sa inveti mai devreme, o sa iti fie mai usor. Spor!”.

4. Momentul in care este oferita incurajarea. Unii copii se descurajeaza mai usor si au nevoie de sprijin moral si uneori de ajutor pentru a se redresa, altii au nevoie doar de o vorba buna pentru a-si reveni si nu apreciaza ajutorul direct oferit, care mai mult ii frustreaza (“Vreau sa fac singur!”). Este bine sa stii in ce categorie se incadreaza copilul tau si sa ii oferi incurajarile de care are nevoie, atunci cand are nevoie.

Tinand cont ca unii copiii se simt descurajati atat de profesori, cat si de parinti, incurajarile sunt necesare. Chiar daca nu sunt idei revolutionare in educatia copilului, incurajarile sunt elemente importante pentru a-i stimula si a-i ajuta sa descopere lumea in care traiesc si sa obtina performante. Tu ce incurajari folosesti atunci cand vine vorba de copilul tau?

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  ramona    09.06.2013 - 16:25
  Important este sa-i incurajam noi, parintii, caci vor fi mereu altii care ii vor descuraja.
 • Utilizator Anonim
  parinte    05.06.2013 - 05:38
  in familie se poate...dar ce ne facem la scoala, cand intalnim profesori subiectivi, ce incurajeaza si stimuleaza, din anumite considerente, numai anumiti copii...?!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe