Cum te descurci cu crizele de plans ale copilului?
Am vazut cat de delicata este situatia in care copilul tau incepe sa planga fara oprire. Atat pentru el, cat si pentru tine. Sa intelegem fenomenul a fost un prim pas. Dar provocarea vine abia acum: CE FACI? Cum depasesti situatia?
Toti parintii si-ar dori sa afle o reteta secreta care sa ii ajute sa puna capat ca prin magie unei crize de plans a copilului. Dar cum in lumea adultilor stim foarte bine ca noi suntem responsabili de actele de magie, te invitam sa parcurgi o serie de sfaturi si directii care te vor ajuta in aceasta situatie.
Recomandari pentru situatii de urgenta
2. Evita sa-l pedepsesti pe copil pentru o criza de plans. La varste mici, copiii au nevoie sa planga, sa tipe sau sa loveasca pentru a-si exprima furia si nu cunosc alte modalitati de a si-o exprima. A tipa la el sau a-l pedepsi in mijlocul unei crize de plans nu-l va determina decat sa planga mai tare. Dar acasa puteti sa re-jucati situatia ca un joc de rol si sa il inveti ce ar fi putut sa faca sau sa spuna in loc la ceea ce tocmai a facut, mai ales daca e mai mare.
3. Incearca sa ramai calm si sa ignori pe cat se poate, comportamentul copilului. Acest lucru nu inseamna sa il lasi singur in camera sau sa il parasesti in mijlocul magazinului, ci sa astepti cu rabdare ca momentul sa fie depasit de copil. Ramanand calm, alegi sa pastrezi controlul in aceasta situatie, sa ii arati copilului ca emotiile sale sunt acceptate, dar in acelasi timp, ca nu acesta este modul prin care va obtine ce isi doreste. Daca accepta sa il imbratisezi, uneori acest lucru il poate linisti. Pur si simplu il tii in brate fara sa incerci sa il ridici de acolo, fara sa ii impui conditii, ci doar sa il lasi sa planga.
4. Ignora cerintele si recomandarile celor din jur care iti ofera tot felul de solutii sau te dezaproba. Toti parintii se confrunta cu o astfel de situatie la un moment dat, asa ca nu esti nici primul, nici singurul care se confrunta cu aceasta problema. Este bine sa reactionezi asa cum consideri tu potrivit, nu cum isi doresc cei din jur.
5. Ulterior, discuta despre comportamentul pe care l-a avut. Incearca sa pui accentul in discutie mai mult pe comportament si mai putin pe cauza lui.. Evita sa il certi pentru reactia sa, sa te rastesti sau sa te arati suparat din cauza comportamentul sau. Copilul are nevoie sa vada ca il intelegi si ca dorintele sau nevoile sale sunt importante pentru el. Astfel, vei reduce sansele ca o criza sa apara in viitor.
Cum poti evita crizele de plans?
• Lasa-l pe copil sa aleaga, atunci cand este posibil. Poate deveni cu adevarat frustrant pentru copil ca de fiecare data altcineva sa aleaga pentru el in fiecare situatie: ce si cat mananca, ce haine poarta, cand merge la culcare, cu ce jucarii se joaca, ce jocuri joaca etc. Imagineaza-ti pentru cateva momente cum te-ai simti tu daca te-ai afla in asemenea situatie si vei intelege de ce uneori copiii izbucnesc in crize de plans disperat “doar”pentru ca parintele insista sa mai manance o lingurita de iaurt, de exemplu

• Invata sa recunosti limitele fizice ale copilului si sa le respecti. Daca stii ca dupa joaca, cel mic e epuizat, evita sa il iei la cumparaturi cu tine de exemplu. Multe crize de plans apar datorita oboselii copilului.
• Distrage-i atentia. Strategia va functiona daca o aplici inainte ca plansetele sa inceapa. Asadar, trebuie sa actionezi repede


Tu ce metoda folosesti pentru a tempera comportamentul copilului tau in astfel de cazuri?
Iti recomandam sa citesti si articolul "Crizele de plans ale copilului: manifestare si cauze"
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Bucuria, antidotul pentru epuizare
Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic.
-
7 idei daunatoare pe care si le formeaza copiii in primii 7 ani de viata
Experientele timpurii din primii 5 sau 7 ani de viata au un efect puternic asupra noastra fiindca sunt primele experiente ce vor sta la baza tuturor deciziilor pe care le vom lua mai tarziu.
-
Cum recunosti copilul cu toleranta scazuta la frustrare
Exista momente in viata fiecarui copil in care nimic pare sa nu mearga bine. Modul in care copiii raspund in aceste situatii coplesitoare poate insemna iesiri necontrolate sau dimpotriva, izolare si retragere.
Comentează:4 comentarii