characters characters

Cum il inveti pe copil sa aleaga?

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 martie 2011    |   3918 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

cum il inveti pe copil sa aleagaIncearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari despre copilul tau.
- Stie sa refuze atunci cand nu vrea ceva?
- Atunci cand ii arati doua tipuri de vestimentatii cu care sa se imbrace dimineata, stie sa si-o aleaga pe cea pe care si-o doreste sau tu esti cel care alege in locul lui?
- Atunci cand vrea sa se joace, alege singur jocurile pe care le prefera?
- Daca se afla intr-un grup de copii, renunta sa se joace cu ei daca nu ii place jocul sau se supune majoritatii?

 
 *Fotografia apartine utilizatorului alinanp  
 
Toate intrebarile de mai sus au rolul de a evidentia capacitatea copilului tau de a face o alegere.  La varste mai mici, copiilor le este destul de greu sa ia singuri o decizie pentru ca nu au o experienta pe care sa se bazeze, nu au suficiente cunostinte si nici nu au capacitatea de gandire rationala dezvoltata. De aceea, nu putem cere unui copil prescolar sa ia decizii importante, dar il putem incuraja sa faca alegeri, pentru a-i forma obisnuinta de a analiza, de a apela la propriile preferinte si pentru a-i stimula independenta.

Cinci metode prin care il ajuti pe copil sa faca alegeri


1. Primul pas in realizarea unei alegeri este autocunoasterea. Copilul tau ce culoare preferata are?  Ce jocuri ii place sa joace? Pentru a-l ajuta sa aleaga, este important sa il expui unor situatii cat mai variate, pentru a descoperi impreuna ce anume ii place si ce nu. Nu stii ce culoare ii place? Arata-i mai multe cani de baut apa, de culori diferite. Pune-le pe masa, aproape de sticla de apa, iar cand celui mic i se face sete, lasa-l pe el sa-si ia singur cana. Generalizeaza apoi si cu alte obiecte pentru a verifica preferinta copilului tau. Printr-un astfel de experiment simplu, vei putea afla care e culoarea preferata a copilului tau.


2. Invata-l sa isi exprime dorintele. De exemplu, daca iti spune ca „vrea ceva dulce”, ajuta-l sa isi dea seama daca prefera o ciocolata sau o napolitana, daca vrea o bomboana sau un biscuit etc. Il vei ajuta astfel sa isi exprime preferintele si sa fie cat mai specific in ceea ce isi doreste.


3. Ofera-i posibilitatea sa aleaga. Lasa-l pe el sa decida ce joc vrea sa jucati, ce vrea sa desenati sau ce poveste prefera sa asculte seara inainte de culcare. Sunt lucruri care pot parea fara importanta adultilor, insa pentru cei mici sunt ocazii de a exersa abilitatea de a alege si de a decide.


4. Confrunta-l cu situatii in care exista mai multe posibilitati de a raspunde sau de a reactiona. Exista numeroase astfel de situatii care intra in categoria sarcinilor casnice, a jocurilor, a interactiunilor cu ceilalti copii etc. Jocul simbolic ar putea fi o idee prin care sa ilustrezi capacitatea lui de a alege. Jocul simbolic reprezinta acea situatie in care copiii aleg sa foloseasca diverse obiecte sau jucarii in locul altor obiecte, oferindu-le astfel o functie pe care aceste obiecte nu o au in realitate, dar care ii ajuta sa isi desfasoare jocul. Prin acest joc ii poti evidentia copilului tau posibilitatea de a face alegeri: cum anume foloseste jucariile, ce functii atribuie obiectelor etc. De exemplu, poti folosi o minge pentru a simboliza un mar intr-un joc, o planeta in altul sau un glob magic in alta situatie, in functie de subiectul jocului ales.


5. Cere-i parerea in privinta deciziilor pe care le iei cu privire la el. In situatiile in care acest lucru este posibil, explica-i situatia, arata-i care sunt optiunile si intreaba-l ce ar prefera. De exemplu, trebuie sa pleci de acasa pentru cateva ore si esti nevoita sa il lasi pe copil cu o alta persoana care sa aiba grija de el. Ai doua optiuni: o vecina sau o matusa. Inainte de a decide, il poti intreba pe copil cu cine prefera sa petreaca dupa-amiaza in lipsa ta.


Tu ce ii permiti prescolarului sa aleaga?

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    03.04.2011 - 22:23
    Draga ortansa,
    Pentru ca decizia ta ca parinte sa fie acceptata de copil, in primul rand trebuie sa-i fie explicata, pe intelesul lui, cu consecintele care decurg din aceasta decizie. Daca doreste alta varianta, puteti discuta impreuna avantajele si dezavantajele fiecarei decizii, astfel ca el sa aiba o imagine completa asupra optiunilor. Ii poti propune varianta ta si ii poti acorda o recompensa pentru ca el o accepta - nu o recompensa materiala, ci una verbala, de exemplu (incurajare, lauda).
  • Utilizator Anonim
    ortansa    01.04.2011 - 07:01
    lasandu-l sa aleaga la o varsta asa mica,capata incredere,dar cand trebuie sa-ti impui punctul tau de vedere ca parinte,cum faci ca el sa accepte decizia ta.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    24.03.2011 - 09:35
    Da, teoretic este simplu:) dar practic, un copil prescolar nu intelege atat de usor ca uneori nu exista decat o varianta, pe care trebuie sa o accepte fie ca ii place, fie ca nu. de cele mai multe ori, nu ii place:)
  • Utilizator Anonim
    Carmen    23.03.2011 - 13:21
    Gabriella,
    Atentie ! Ii dai posibilitatea sa aleaga dintre doua-trei variante !
    ...si cand nu ai alta varianta , il lasi sa aleaga varianta ta !
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    22.03.2011 - 16:51
    pe de alta parte, atunci cand parintii isi fac un obicei din a-l lasa pe copil sa aleaga, acesta nu va mai accepta situatiile in care nu acest lucru nu este posibil. plansetele si tipetele "Nu vreeeau!" apar mult mai usor daca cel mic este obisnuit sa fie lasat sa aleaga des.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    16.03.2011 - 11:46
    Este bine sa ne amintim din cand in cand ca trebuie sa acordam libertatea de alegere copiilor. Ii ajuta sa aiba mai multa incredere in ei, sa devina independenti si sa se cunoasca. in plus, pe masura ce cresc, vor avea de facut alegeri din ce in ce mai importante, asa ca este bine sa fie pregatiti:)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe