characters characters

Cum pot fi copiii mai fericiti la scoala?

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 septembrie 2018    |   12002 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

elevi fericiti
Cand invata cel mai bine elevii? Cand sunt fericiti. Cel putin asta arata studiile. La inceput de an scolar, analizam factorii care influenteaza fericirea copiilor in sala de clasa.

Relatiile sociale

Un studiu realizat intr-o scoala din Marea Britanie arata ca principalul factor care influenteaza starea de bine a copiilor este felul in care se inteleg cu profesorii si colegii. Si alte studii au indicat faptul ca, de-a lungul intregii vieti, nivelul de fericire este influentat de relatiile sociale. Cand copiii se simt acceptati si apreciati de cei din jur (colegi si cadre didactice), vor putea sa isi canalizeze energia catre invatare. Stresul si alte emotii negative lasa foarte putina energie pentru invatare.

Educatia pozitiva

Inspirata de psihologia pozitiva, care pune accentul pe factorii psihologici care ne ajuta sa ne implinim potentialul, educatia pozitiva ii ajuta pe elevi nu doar sa aiba succes academic, ci si personal. Educatia pozitiva ii invata pe copii sa fie rezilienti, pune accentul pe trasaturile de caracter pozitive si pe felul in care pot sa isi mentina o stare de bine.

Perseverenta

Este considerata trasatura de caracter mai importanta pentru succes decat talentul si inteligenta. Incurajeaza-l pe copil sa gandeasca optimist si ajuta-l sa isi dezvolte perseverenta.

Mentalitatea flexibila

Considerata si „mentalitatea invingatorului”, mentalitatea flexibila reprezinta acele convingeri referitoare la propria capacitate de invatare care il ajuta pe copil sa persevereze. Spre deosebire de mentalitatea rigida, care este specifica persoanelor convinse ca propria inteligenta este dictata de mostenirea genetica si nu poate fi stimulata, mentalitatea flexibila consta in convingerea ca prin experiente diverse si prin efort constant, propria capacitate intelectuala poate fi dezvoltata.


Siguranta emotionala

Sala de clasa ar trebui sa fie un mediu in care copiii sa se simta in siguranta sa faca greseli sau sa esueze. Cand greselile si esecurile nu sunt sanctionate prin pedepse sau prin inducerea rusinii, ci folosite ca oportunitati de invatare, copiii se simt in siguranta in clasa, iar nivelul de stres scade.


Alti factori care influenteaza starea de bine a copiilor sunt autonomia (cat de mult sunt incurajati sa lucreze independent si sa ia decizii cu privire la invatare), umorul (invatarea este un obiectiv important si serios, simtul umorului poate atenua multe emotii dificile si poate facilita o atmosfera calda in clasa) si o intelegere clara a importantei materiilor invatate (de ce este important pentru copii sa invete o anumita materie).

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Tulburarea exploziva intermitenta
  Tulburarea exploziva intermitenta. Cand ar trebui sa te ingrijoreze furia copilului tau
  22 octombrie 2020   

  Furia copiilor poate fi dificila pentru parinti dintr-o multime de motive - este greu de gestionat, duce la conflicte cu cei din jur si face viata de familie mai dificila. Insa de cele mai multe ori, furia copiilor este doar un semn al frustrarii iar in timp copiii pot invata sa o gestioneze. Cand ar trebui sa te ingrijorezi in legatura cu nervii copilului tau?

 • Erik Erikson. Stadiile dezvoltarii psihosociale
  Erik Erikson. Etapele dezvoltarii copilului si adolescentului
  21 octombrie 2020   

  De ce conteaza atat de mult primii 5-6 ani din viata? Cat de importante sunt evenimente si interactiunile pe care le au copiii in aceasta perioada pentru dezvoltarea personalitatii lor?

 • Abilitati emotionale
  Cele 7 abilitati emotionale necesare unei vieti echilibrate
  19 octombrie 2020   

  Multe comportamente dificile ale copiilor, pe care incercam sa le corectam sau sa le eliminam sunt cauzate de nevoi emotionale neimplinite sau de emotii intense pe care copiii nu stiu inca sa le gestioneze. De aceea, inteligenta emotionala este un subiect atat de discutat si atat de important.

Mai multe