characters characters

Prima zi de scoala

Primul an de scoala poate fi o experienta dificila atat pentru copii, cat si pentru parinti.


Cum il pregatesti pe copil pentru noul an scolar?

 1. Ajuta-l sa isi cunoasca punctele forte si propriile valori. Inca de la primele sale contacte sociale, in noua clasa va fi intrebat “cine esti?” sau i se va cere sa spuna despre el cate ceva.
 2. Ajuta-ti copilul sa isi cunoasca punctele slabe si sa isi formeze tactici de a trece cu bine peste situatii in care acestea vor iesi la iveala. Este rusinos? Ar fi bine sa aiba deja cateva metode prin care sa reduca cat mai mult din rusine, mai ales ca inceputul scolii inseamna nenumarate contacte cu oameni necunoscuti.
 3. Impartaseste cu copilul tau, propriile experiente din primul an de scoala, prezentandu-i situatii frecvente cu care se va confrunta si el: colegi care ii vor place, colegi cu care nu se va intelege, materii care i se vor parea plictisitoare, oboseala spre sfarsitul saptamanii, teme si proiecte care trebuie terminate la timp etc.
 4. Descoperiti impreuna care sunt lucrurile care ii plac, activitatile si domeniile in care se implica cu drag, dar si cele fata de care nu simte o prea mare atractie.
 5. Afla ce talent are copilul tau, comunicand deschis cu cadrele didactice de la clasa. Daca tu crezi ca are inclinatie spre un anumit domeniu sau copilul isi exprima interesul pentru o anumita activitate, inscrie-l la un curs extrascolar.
 6. Formeaza-i copilului un program pentru atunci cand se intoarce de la scoala, dar si un program pe care sa-l respecti privind rutina de seara si de dimineata.
 7. In primele zile ale copilului la scoala, cauta sa ajungi mai repede cu cateva minute pentru a-l astepta si a-l lua de la ore. Incet, incet poti identifica copiii care locuiesc in apropiere si cu care ar putea sa vina singur de la scoala, pe viitor.
 8. Invata-l sa isi faca temele singur, rolul tau fiind sa le verifici la final.
 9. Asigura-te ca te implici cat de mult in viata de scolar a copilului si arata-i asta: fii prezent la cat mai multe sedinte cu parintii si reuniuni, inscrie-te cu adresa de email pe grupul scolii daca exista asa ceva, propune-te ca voluntar in diferite activitati desfasurate la nivel de scoala etc.
 10. Pregateste-te pentru situatia in care copilul va refuza sa mearga la scoala sau sa se trezeasca dimineata. Asigura-te ca ii oferi suficiente informatii copilului si il ajuti sa isi formeze o impresie cat mai buna despre scoala. Pentru asta, vorbeste cu el entuziasmat si adreseaza-i intrebari zi de zi despre ce a invatat nou la scoala, cum i se pare si care sunt problemele cu care se confrunta.
 11. Ajuta-l sa inteleaga ca intotdeauna cadrul didactic va fi un aliat si o persoana de incredere.

Articole despre "Prima zi de scoala"

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Prima zi de scoala"

Mai multe