characters characters

Cum pastram armonia in familie in perioadele de criza

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 mai 2020    |   1623 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

armonia in familie in perioadele de criza
Armonia intr-o familie este o stare de spirit in care membrii se simt in siguranta, conectati si intelesi. In momentele in care calmul dispare, se spun lucruri care ranesc, se incalca reguli sau ceilalti devin reactivi, apare dezechilibrul, iar armonia dispare. Armonia se pierde cand oamenii uita de obiectivele comune pe care le au si tind sa transforme totul intr-o lupta de putere.

Citeste si:

Umorul in perioada de izolare. De ce e important sa nu uitam sa radem 

Conectarea emotionala in perioada de criza


Uneori, este nevoie sa depui un efort constient pentru a mentine pacea si linistea.
Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa iti exprimi punctul de vedere sau sa renunti la limite si reguli. Putem face alegeri constiente pentru o atmosfera mai armonioasa in familie incercand sa ne dam seama cand reactinam exagerat, cand avem nevoie de o pauza pentru a ne calma sau incercand sa gasim modalitati de comunicare nonviolenta.

Asuma-ti responsabilitatea pentru atmosfera din familie. Adultii sunt cei care pot controla mai multe lucruri in familie si cei care au capacitatea de a actiona rational. Copiii vor avea emotii intense, vor face alegeri mai putin fericite sau vor incerca sa testeze limitele. Desi toate aceste actiuni ale copiilor vor produce dezechilibru in familie, parintii au puterea de a readuce echilibrul in familie, prin felul in care reactioneaza la emotiile si comportamentele copiilor.


Incearca din nou. In momentele cand simti ca este posibil sa apara un conflict intre tine si copil sau intre tine si partener, pune pauza si cere-le sa reformuleze ce au spus. Le dai astfel sansa sa vada daca au ales cuvinte mai putin potrivite sau sa vada lucrurile din perspectiva ta. Iar tu ai sansa sa eviti sa te enervezi :).

Ofera un semnal de avertizare. Daca ai o zi dificila, daca esti mai iritat decat de obicei sau mai obosit, ii poti anunta pe cei din jur, pentru a-ti acorda mai mult spatiu sau mai multa rabdare. Pur si simplu, poti spune „Sunt obosit(a), asa ca s-ar putea sa nu fiu prea rabdator/rabdatoare azi.”. E important sa folosesti un ton calm si bland cand oferi „semnalul de avertizare”, pentru ca scopul este sa ii protejezi pe cei dragi de reactii mai putin prietenoase din partea ta. Metoda este utila si pentru ca ii invata pe cei mici cum sa comunice despre propriile emotii si cum sa incerce sa nu se lase coplesiti de ele.

Renunta la dorinta de a repara lucrurile si foloseste in schimb empatia. Nimanui nu ii face placere sa observe cum o persoana draga este suparata. Prima reactie va fi aceea de a afla motivul si de a cauta solutia. Uneori insa, cei care sunt suparati, furiosi sau nervosi, nu au nevoie de solutii, ci de o simpla prezenta empatica, de un ascultator care sa le dea sentimentul ca au fost auziti.

Spune des „multumesc”. Manifestarea aprecierii si a generozitatii poate detensiona orice situatie. Indiferent daca e vorba de partenerul tau de viata sau de copil, a-i multumi cand se asteapta mai putin, va schimba directia discutiei si va reduce tensiunea dintre voi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe