characters characters

Cum ii ajutam pe copii sa iasa din zona de confort

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 septembrie 2023    |   1008 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

zona de confort copii
Copilul tau refuza sa manance mancaruri noi? Ezita cand ii propui un joc nou sau cand mergeti intr-un loc in care nu a mai fost? Plange daca vede persoane necunoscute sau cand intrati in locatii noi? Nu este deloc ceva neobisnuit. In timp ce unii copii nu au nicio problema cu a incerca locuri si lucruri noi, altii in schimb, se tem cand trebuie sa iasa din zona lor de confort. Le place sa priveasca de pe margine, si poate dupa ce s-au obisnuit si au inteles ca nu e nici un pericol, vor incerca si ei mancarea, vor face pasi spre ceilalti sau se vor detensiona si vor incepe sa exploreze locurile noi.

Citeste si:


Cum sa iesi din zona de confort


Zona de confort - exercitiu de dezvoltare personala pentru adolescenti


Cum sa il ajuti pe copil sa iasa din zona de confort


Ofera-i oportunitati de a incerca lucruri noi

Incepe cu pasi mici si provocari marunte care sunt usor de indeplinit. Acestea ii vor da mai multa incredere si ii vor arata copilului ca lucrurile noi nu vin de fiecare data insotite de frica.


Ofera-i predictibilitate

Imparte sarcinile in etape pe care sa simta ca le poate rezolva singur. Copiii au nevoie sa stie exact la ce sa se astepte, ce s-ar putea intampla si ce rezultate vor urma. Atat cei mici, cat si cei mari au nevoie de predictibilitate in tot ceea ce fac.

Roaga-l sa te invete ceva nou

Este o oportunitate pentru copil sa isi consolideze increderea in sine si sa se afle intr-o situatie in care au autoritate si control. In plus, ii oferi un model demn de urmat cand vine vorba de a invata lucruri noi.

Ajuta-l sa se accepte asa cum este

Arata-i cum sa se accepte pe sine asa cum este, cu tot cu greselile pe care le face sau deciziile gresite pe care le ia. Poti incuraja acest lucru incepand cu acceptarea emotiilor

Inscrie-l la cursuri extrascolare

Implica-l in activitati extrascolare variate, de la ore de dans, sah, box, inot, cluburi de lectura, de pictura sau tehnici origami.

Invata-l pe copil despre managementul timpului.

Capacitatea de organizare si planificare a timpului este strans legata de capacitatea de a face fata situatiilor noi cu usurinta. Cu cat copilul tau este mai organizat, cu atat mai bine va reactiona in fata situatiilor imprevizibile sau noi.

De cele mai multe ori, daca reusesti sa ii cresti copilului nivelul de rezilienta, vei reusi sa il pregatesti pentru orice situatie ce poate deveni o provocare la un moment dat. Secretul rezilientei inseamna tocmai a accepta noi provocari si a invata sa le faci fata. Abilitatea de a face un pas in spate si de a analiza lucrurile, de a iesi din zona de confort pentru a obtine un rezultat sau un efect, se dezvolta treptat, in timp.


Adesea, copiii care au o incredere de sine ridicata si simt autoeficienta, vor fi cei care vor iesi din zona lor de confort, fara prea mari probleme. Ceilalti vor avea nevoie de mai mult ajutor, de exercitii de autocunoastere si de dezvoltare personala.


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    nina iftime    23.10.2023 - 15:55
    Foarte util! Si parintii ar trebui sa citeasca aceste randuri. Sunt folositoare

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe