characters characters

Cum il invatam pe copil managementul timpului?

Propus de: Adriana Ternar   |   10 noiembrie 2009    |   13582 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Managementul timpului reprezinta o abilitate necesara in practicarea oricarei profesii. Majoritatea elevilor nu reusesc sa invete cum sa-si organizeze sau sa-si valorifice timpul, intr-un mod cat mai productiv. Din aceasta cauza, auzim destul de des, de la copiii nostri, expresia „Voi face mai tarziu!”. Aceasta amanare a actiunilor devine o problema serioasa, pe masura ce copiii incep sa aiba tot mai multe responsabilitati si tot mai multa putere asupra organizarii timpului.

De asemenea, lipsa de organizare a propriului timp se rasfrange, implicit, asupra celorlalte domenii din viata elevului. Lipsa de structurare a materialului de invatat si realizarea temelor in ultimul moment il impiedica pe copil sa-si utilizeze toate resursele la maxim datorita crizei de timp.Iata cateva recomandari eficiente prin care ii putem invata cum sa-si organizeze timpul:

 • Este important sa aflam ce se afla in spatele expresiei „Voi face mai tarziu!”, ce anume cauzeaza amanarea actiunii. De multe ori, copiii ajung sa tergiverseze indeplinirea sarcinilor datorita faptului ca ei au prioritati diferite fata de parinti. In topul prioritatilor se afla jocul. In acest caz, una dintre solutii poate fi: cresterea importantei sarcinii prin conectarea cu un privilegiu sau cu o activitate ce-i face placere copilului si ar dori sa o realizeze cat mai des. De exemplu, dupa ce copilul isi finalizeaza temele, se poate juca cu jucaria preferata. Invata de asemenea, ca privilegiile se castiga prin prestarea comportamentelor responsabile.     

 • O alta cauza a amanarii sarcinilor si a organizarii defectuoase a timpului de lucru, este determinata de negativitatea copiilor „Nu stiu sa fac!”. Totusi, de cele mai multe ori, copiii au resursele necesare pentru indeplinirea sarcinilor, dar supraevalueaza valoarea sarcinii si subevalueaza propriile capacitati. In aceasta situatie, daca parintele realizeaza sarcina in locul copilului, ii da de inteles ca intr-adevar nu este capabil sa se achite de activitatile sale.

 • E indicat sa-l ajutam altfel. De exemplu daca este vorba de o sarcina complexa, il vom invata sa o segmenteze in sarcini simple, identificand pasii ce duc la finalizare (curatirea camerei-strangerea jucariilor, asezarea lor pe raft, ordonarea hainelor, etc.).  Copilul trebuie sa se concentreze asupra unei singure sarcini: atunci cand ordonezi hainele nu te opresti sa strangi jucariile. Aceste cunostinte se aplica apoi in realizarea temelor scolare. • Datorita faptului ca pentru copii, conceptul „timp” este unul abstract, ei considera ca au timp suficient pentru realizarea sarcinilor lor. E important sa-i invatam pe copii ca trebuie sa se adapteze unor termene limita. Ii putem motiva sa respecte termenele limita prin oferirea unor recompense. De exemplu:” Datorita faptului ca te-ai pregatit atat de repede pentru culcare, avem timp sa citim mai multe povesti.”

 • Ajuta-l pe copil sa realizeze o ierarhie a prioritatilor si sa o consulte atunci cand doreste sa decida cum sa-si organizeze timpul. Ofera-i diferite scenarii si decideti impreuna care sunt cele mai importante activitati ce trebuie finalizate. Cu alte cuvinte, ordonati sarcinile in functie de importanta. Daca are doua sarcini: citirea unui capitol pentru ora de istorie de maine si vizitarea unui prieten in seara respectiva, e indicat sa discutati cum va afecta fiecare alegere, timpul ramas din ziua respectiva. Daca decide sa mearga mai intai in vizita la colegul lui, poate petrece mai putin timp cu acesta pentru a avea suficient timp sa citeasca lectura. In acest fel, incurajam decizia independenta, iar copilul nu percepe ca a fost obligat sa accepte ordinul parintelui, ci ca a luat si el parte la hotararea adoptata. De asemenea, va invata cat timp trebuie sa aloce pentru anumite responsabilitati (invatarea) si isi va imbunatati organizarea timpului. 

Va propunem un exercitiu:
Alcatuiti un calendar cu caracter personal in care, cu ajutorul tau, copilul isi va inregistra evenimente programate, sarcinile si obiectivele. Apoi, revizuiti impreuna calendarul de zi cu zi, pentru a te asigura ca se incadreaza in timp.

Multe activitati trebuie planificate si organizate, dar sunt activitati ce nu necesita o planificare riguroasa. Dupa completarea calendarului, veti putea vizualiza, in mod real, cu ce activitati isi petrece copilul timpul. Atunci cand raman locuri libere in calendar, copiii au nevoie de relaxare, de visare, de joc si de timpul parintilor!

Cum mai poti ajuta? Ofera-i copilului tau accesul la o zona educationala interactiva care il va face sa se raporteze diferit la invatare! ScoalaIntuitext.ro este produsul educational online construit ca un loc distractiv format din 5 insule. Aici, aventura are loc cu ajutorul resurselor educationale moderne, elevii din clasele I-IV avand sansa sa inteleaga mai bine materia predata la scoala si in consecinta, sa gestioneze mai bine timpul dedicat temelor.  

Te-ai gandit sa il inveti pe copilul tau sa isi foloseasca in mod eficient timpul?
 
Adriana Ternar, psiholog

Despre autoare:

“Am absolvit Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din Cluj.
Sunt psiholog si mamica unui baietel de 3 luni. Lucrez cu copii si tineri si ma motiveaza dorinta de a crea tinerilor acele conditii care sa-i ajute sa-si descopere adevaratele valori si talente!“
 
 

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Gabi Alama
  Gabi Alama    23.11.2009 - 08:12
  Copiii, dar si adultii uneori, au nevoie sa invete sa foloseasca timpul in mod eficient pentru a face fata mai usor tuturor provocarilor si sarcinilor pe care le au. Este o tema la care putini dintre noi se mai gandesc.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe