characters characters

Zona de confort

Exercitiu de dezvoltare pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 august 2020    |   6391 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

zona de confort
Se vorbeste deseori despre zona de confort si nevoia de a iesi din aceasta pentru a ne dezvolta personal sau profesional. Iata o modalitate de a vizualiza mai bine aceasta notiune si un exercitiu care ii poate ajuta pe preadolescenti si adolescenti sa inteleaga relatia dintre frici, invatare si crestere.

Zona de confort

Ne aflam in zona de confort cand nu incercam lucruri noi, cand nu aducem schimbari in rutinele zilnice sau cand nu ne confruntam cu lucruri neprevazute. Cand ne aflam in zona de confort, ne simtim in siguranta, simtim ca avem control asupra a ce se intampla si nu suntem stresati sau ingrijorati.

Zona fricii

Ne aflam aici atunci cand ne gandim la o provocarea sau la un obiectiv pe care am vrea sa il atingem, dar teama de esec ne face sa renuntam, sa amanam sau sa asteptam inainte de a actiona. De exemple, in zona fricii, copiii amana sa se pregateasca pentru un examen sau, desi se gandesc sa se inscrie la un concurs, decid sa nu faca acest lucru.

Zona de invatare

Intram in zona de invatare fie dupa ce am depasit frica, fie direct din zona de confort. De exemplu, copilul care a amanat doua zile pregatirea pentru examen, incepe sa invete sau copilul care se gandeste la participarea la un concurs decide pana la urma sa se inscrie si sa inceapa pregatirea. In zona de invatare, trecem prin momente de disconfort, depunem efort pentru a intelege lucruri noi si poate fi nevoie de mai multe incercari pana reusim ce ne-am propus. Zona de invatare presupune un nivel mai ridicat de activare decat zona de confort, necesara pentru a parcurge toate etapele de invatare.

Zona de crestere

In aceasta zona, culegem roadele muncii depuse in zona de invatare. Ne simtim mai increzatori in noi insine, putem fi multumiti de evolutia sau progresul facut, ne bucuram de obiectivele atinse si ne gandim la urmatoarele. Per total, simtim ca ne indreptam in directia cea buna.

Deseori, zona de confort este atat de confortabila, incat nu ne dam seama ca ne aflam de prea mult timp in interiorul ei. De aceea, unele exercitii de dezvoltare personala si reflectie sunt utile pentru adolescenti. Iata unul dintre acestea.
zona de confort exercitiu


„Completeaza la finalul fiecarei saptamani care sunt lucrurile pe care le-ai facut, corespunzatoare fiecarei zone. De exemplu, daca ai evitat o situatie care ti-a trezit frica sau daca ai invatat un lucru nou, le poti trece la zona fricii, respectiv, zona de invatare.


In timp, observa cum zona de confort se mareste, pe masura ce depasesti temeri si inveti lucruri noi.”

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu