Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia
Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri?
Citeste si:
Copilul impulsiv – cum il recunosti si cum il poti ajuta
Un exercitiu care dezvolta autocontrolul
Copiii au un nivel de autocontrol scazut si pentru ca gandirea lor si toate aspectele ce tin de dezvoltarea functiilor executive sunt in proces de dezvoltare, ei vor parea cel mai adesea neatenti, distrasi, neastamparati, cu o toleranta scazuta la frustrare etc. In timp si cu ajutor, toti copiii pot sa isi dezvolte rabdarea, atentia, autocontrolul, indiferent de temperamentul lor.
Autocontrolul reprezinta abilitatea de gestionare sau reglare a impulsurilor si a dorintelor, in moduri acceptate de societate si sta la baza capacitatii noastre de a ne pastra calmul si de a ne concentra intr-o anumita situatie sau context.
Problemele legate de autocontrol afecteaza atat sanatatea fizica, cat si cea emotionala a adultilor, stand la baza performantelor scolare si profesionale scazute, a dificultatilor de relationale si a riscului de dezvoltare a dependentelor.
Incurajeaza invatarea prin joc.
Copiii isi dezvolta capacitatea de concentrare a atentiei atunci cand se implica in activitati care le trezesc interesul. De aceea, activitatile de invatare structurate ca jocuri, bazate pe explorare si creativitate sunt esentiale in dezvoltarea atentiei. Caietele auxiliare pentru clasele primare Intuitext propun o abordare a cunostintelor in maniera integrata, organizeaza informatiile de la simplu la complex si stimuleaza gandirea critica si creativitatea copiilor.
Cum poti sa cresti un copil cu un nivel ridicat de autocontrol?
Analizeaza-ti propriul nivel de autocontrol si disciplina si incearca sa vezi care sunt domeniile in care ai putea sa il imbunatatesti. Copiii invata prin imitatie, iar daca vad in tine un model demn de urmat, ai facut deja un pas important in aceasta directie.
Ai grija de propriile tale nevoi emotionale. Nu putem avea un nivel de autocontrol constant daca ne neglijam pe termen lung propriile nevoi. De aceea, este important sa iti prioritizezi propria ta stare de bine fizica si emotionala.
Accepta toate emotiile copilului tau, chiar si pe cele care te pun in situatii dificile. Toate emotiile au un rol important, iar atunci cand nu ne lasam coplesiti de emotiile copiilor, ii invatam sa nu se lase coplesiti nici ei de acestea.
Invata sa nu iei personal comportamentele dificile ale copilului tau, chiar si atunci cand observi ca le face cu intentia de a incepe un conflict. Copiii si adolescentii inca invata sa isi exprime frustrarile sau sa isi impuna punctele de vedere. Parintele este adultul din aceasta relatie si lui ii revine rolul de a vedea dincolo de aparente si de a intelege nevoile si emotiile manifestate prin comportamentele copiilor.
Incurajeaza pasiunile copilului tau. Motivatia intrinseca pentru o activitate este esentiala pentru dezvoltarea capacitatii de concentrare a atentiei. Cu alte cuvinte, copiii isi exerseaza cel mai bine atentia in acele activitati care ii pasioneaza cu adevarat. Abia apoi vor putea sa isi concentreze atentia si asupra activitatilor pe care le considera monotone sau neinteresante.
Nu subestima importanta miscarii fizice. Studii numeroase arata ca atentia si memoria copiilor este imbunatatita atunci cand acestia fac miscare in aer liber in mod regulat.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Provocarea lunii Septembrie: 30 zile pentru o mai buna concentrare a atentiei
Pe parcursul lunii septembrie, poti aduce cateva schimbari in familia ta care va vor ajuta pe toti sa va concentrati atentia mai eficient. Iata cateva dintre provocarile pe care ti le recomandam sa le pui in practica in fiecare zi.
-
Efectul scindarii atentiei – ce inseamna si de ce e important pentru copilul tau
Cauzele problemelor de invatare pot fi legate de felul in care este prezentata lectia, de felul in care copilul isi organizeaza notitele sau de formularea ineficienta a informatiilor noi.
-
Cum pot profesorii sa mentina atentia copiilor in predarea online
Eficienta predarii si invatarii in mediul online poate avea de suferit: atentia copiilor este usor distrasa, tendinta de a amana este mai ridicata, iar oboseala se instaleaza mai repede.
Adauga tu primul comentariu: