characters characters

Cum cresti un copil calm si capabil sa isi concentreze atentia

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 noiembrie 2020    |   2494 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

autocontrolul si atentia la copii
Intr-o epoca in care atentia ne este distrasa din aproape toate directiile, capacitatea de autocontrol si de concentrare asupra unei singure activitati pentru o perioada indelungata de timp devine un fel de superputere. Cum putem incuraja autocontrolul copiilor nostri? 

Citeste si:

Copilul impulsiv – cum il recunosti si cum il poti ajuta

Un exercitiu care dezvolta autocontrolul


Copiii au un nivel de autocontrol scazut si pentru ca gandirea lor si toate aspectele ce tin de dezvoltarea functiilor executive  sunt in proces de dezvoltare, ei vor parea cel mai adesea neatenti, distrasi, neastamparati, cu o toleranta scazuta la frustrare etc. In timp si cu ajutor, toti copiii pot sa isi dezvolte rabdarea, atentia, autocontrolul, indiferent de temperamentul lor.

Autocontrolul reprezinta abilitatea de gestionare sau reglare a impulsurilor si a dorintelor, in moduri acceptate de societate si sta la baza capacitatii noastre de a ne pastra calmul si de a ne concentra intr-o anumita situatie sau context.

Problemele legate de autocontrol afecteaza atat sanatatea fizica, cat si cea emotionala a adultilor, stand la baza performantelor scolare si profesionale scazute, a dificultatilor de relationale si a riscului de dezvoltare a dependentelor.

Incurajeaza invatarea prin joc.
Copiii isi dezvolta capacitatea de concentrare a atentiei atunci cand se implica in activitati care le trezesc interesul. De aceea, activitatile de invatare structurate ca jocuri, bazate pe explorare si creativitate sunt esentiale in dezvoltarea atentiei. Caietele auxiliare pentru clasele primare Intuitext propun o abordare a cunostintelor in maniera integrata, organizeaza informatiile de la simplu la complex si stimuleaza gandirea critica si creativitatea copiilor.
auxiliare Intuitext


Cum poti sa cresti un copil cu un nivel ridicat de autocontrol?


Analizeaza-ti propriul nivel de autocontrol si disciplina si incearca sa vezi care sunt domeniile in care ai putea sa il imbunatatesti. Copiii invata prin imitatie, iar daca vad in tine un model demn de urmat, ai facut deja un pas important in aceasta directie.

Ai grija de propriile tale nevoi emotionale. Nu putem avea un nivel de autocontrol constant daca ne neglijam pe termen lung propriile nevoi. De aceea, este important sa iti prioritizezi propria ta stare de bine fizica si emotionala.

Accepta toate emotiile copilului tau, chiar si pe cele care te pun in situatii dificile. Toate emotiile au un rol important, iar atunci cand nu ne lasam coplesiti de emotiile copiilor, ii invatam sa nu se lase coplesiti nici ei de acestea.

Invata sa nu iei personal comportamentele dificile ale copilului tau, chiar si atunci cand observi ca le face cu intentia de a incepe un conflict. Copiii si adolescentii inca invata sa isi exprime frustrarile sau sa isi impuna punctele de vedere. Parintele este adultul din aceasta relatie si lui ii revine rolul de a vedea dincolo de aparente si de a intelege nevoile si emotiile manifestate prin comportamentele copiilor.

Incurajeaza pasiunile copilului tau. Motivatia intrinseca pentru o activitate este esentiala pentru dezvoltarea capacitatii de concentrare a atentiei. Cu alte cuvinte, copiii isi exerseaza cel mai bine atentia in acele activitati care ii pasioneaza cu adevarat. Abia apoi vor putea sa isi concentreze atentia si asupra activitatilor pe care le considera monotone sau neinteresante.

Nu subestima importanta miscarii fizice. Studii numeroase arata ca atentia si memoria copiilor este imbunatatita atunci cand acestia fac miscare in aer liber in mod regulat.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Cum invata copiii perseverenta
  Cum invata copiii perseverenta
  26 octombrie 2022   

  Perseverenta si capacitatea de a depune efort in mod consecvent sunt abilitati mai importante decat inteligenta si talentul cand vine vorba de succes pe termen lung. Cum le putem dezvolta la copii?

 • Pauza de miscare
  Pauza de miscare - cum poate invata copilul tau mai eficient
  22 august 2022   

  Atentia voluntara a copiilor (si a adultilor, de altfel) este limitata si are nevoie de exercitiu pentru a se imbunatati. Cand copiii au dificultati in a se concentra asupra lectiilor sau temelor, o pauza de miscare poate fi de ajutor. Iata cum.

 • Lipsa de atentie la copii
  7 cauze frecvente ale lipsei de atentie la copii
  11 mai 2022   

  7 motive frecvente pentru care copiii au probleme de atentie la scoala sau in activitatile de invatare.

Mai multe