characters characters

Copilul neascultator

Rolul de copil neascultator in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 februarie 2022    |   1690 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copilul neascultator
In familiile in care exista mai multi copii, de obicei unul dintre ei tinde sa intre in mai multe probleme decat altii. Deseori, motivele pentru care se intampla acest lucru tin de temperament: copilul este mai reactiv emotional, mai energic sau mai impulsiv, iar acest lucru inseamna ca ii este mai greu sa isi controleze comportamentele.

Citeste si:


Copilul cu rol de tap ispasitor


9 motive pentru care copiii nu ii asculta pe parinti


Copilul neascultator din familie. Cum poate fi ajutat


Este important sa intelegem mai intai cum se formeaza acest rol in familii.
Cand anumite tendinte temperamentale sau genetice ale copiilor sunt dificil de gestionat pentru parinti (de exemplu, copilul este impulsiv si nu urmeaza toate instructiunile parintilor sau regulile familiei sau copilul este mai sensibil si reactioneaza intens emotional cand este frustrat sau furios), acestia, in ciuda bunelor intentii, vor tinde sa aiba reactii mai putin placute fata de copil. Frustrarea, nemultumirea si reactivitatea emotionala a parintilor duc la mai multe conflicte intre copil si parinti. In timp, parintii il eticheteaza pe copil ca fiind dificil sau problematic. Din momentul in care copilul intelege ca este considerat copilul neascultator sau dificil al familiei, va interioriza aceasta eticheta, aproape in mod involuntar. Acest lucru se intampla pentru ca, mai ales la varste mici, parintii si adultii importanti din viata copilului sunt sursele cele mai importante de informatii pentru copii. De aceea, copiii preiau convingeri irationale, obiceiuri si tendinte ale parintilor, chiar daca nu sunt benefice sau corecte. Asadar, cum este benefic sa actionezi daca ai un copil care si-a asumat rolul de copil neascultator al familiei?

Evita sa il compari cu fratele sau fratii sai. Comparatiile dor si il vor face pe copil sa aiba resentimente fata de cel cu care e comparat. In plus, va fi si mai hotarat sa semene cat mai putin cu cel cu care e pus in comparatie.

Cauta sa intelegi punctul de vedere al copilului tau. Uneori copiii actioneaza asa cum o fac fiindca e singura metoda pe care stiu sa o foloseasca pentru a se face auziti. Pune accentul pe emotie si arata-i ca reusesti sa intelegi ceea ce simte. In acest mod ii va fi mai usor copilului sa caute solutii si sa ceara ajutor.

Incearca sa oferi apreciere pozitiva neconditionata. Acest lucru inseamna sa vezi copilul tau prin prisma tuturor calitatilor sale pozitive, ca pe o persoana care merita respect si apreciere tot timpul, chiar si cand comportamentele sale sunt dificile. Aceasta presupune o schimbare de perspectiva dificila, dar nu imposibila. Incearca sa iti amintesti ca un comportament dificil al copilului este un semn ca se confrunta cu emotii dificile. Alteori, comportamentele sfidatoare pot fi rezultatul invatarii - copilul a invatat ca cei din jur se asteapta la astfel de comportamente din partea lui. Oricare ar fi explicatia care se aplica intr-o anumita situatie, copilul tau merita in continuare respect si apreciere - inca invata cum sa se poarte, iar tu ca parinte il poti sprijini in acest proces.

Ofera-i afectiune fizica. Copiii cu acest rol se simt deseori singuri, respingi si mai putin iubiti decat fratii lor cuminti. Imbratisarile sunt foarte importante si ajuta la o mai buna conexiune intre parinte-copil, iar nivelul de agresivitate tinde sa scada. Cu cat relatia dintre tine si copil este mai apropiata, cu cat exista mai multa siguranta emotionala in familie, cu atat scade riscul comportamentelor dificile sau agresive ale copiilor.

Acorda-i atentie pozitiva. Arata-i ca observi gesturile lui frumoase (evitand sa le contrastezi cu „greselile” copilului – de exemplu, evita sa spui „Vezi ca poti sa fii si ascultator si cuminte?!”), observa-i calitatile pozitive si exprima-le verbal (evitand tentatia de a le contrabalansa cu defecte – de exemplu, evita sa spui „Esti un copil inteligent, dar nu vrei sa muncesti.”)


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe