characters characters

De ce nu ma asculta copilul meu

9 motive pentru lipsa de cooperare a copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iunie 2021    |   2493 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

de ce nu ma asculta copilul
Intrebarea „De ce nu ma asculta copilul?” este frecventa in randul parintilor si semnaleaza deseori probleme legate de comunicare, dar si asteptari nerealiste ale parintilor fata de copil si fata de relatia cu acesta. Iata noua posibile raspunsuri, care te pot indruma catre redefinirea relatiei dintre tine si copil.

De ce nu asculta copilul


Pentru ca nu se simte auzit.

Copiii trebuie sa isi doreasca sa coopereze fiindca numai asa vor respecta regulile si vor simti ca au control sau posibilitatea de a alege. Uneori, un copil care nu vrea sa coopereze, are nevoie doar de validare emotionala si posibilitatea de a alege pentru a-si schimba perspectiva: „Nu vrei sa mergi la culcare deloc. Ai vrea sa stai treaz toata noaptea si sa te joci. Dar la ora aceasta toata lumea se odihneste. Poti sa stai in pat si sa citesti sau pot sa vin sa iti citesc o poveste. Ce ai prefera?”.

Pentru ca nu se simte apropiat de tine.

Un copil care nu te asculta este un copil deconectat de tine fie pentru ca petrece prea putin timp cu tine, fie pentru relatia dintre voi este bazata prea mult pe autoritate, reguli si pedepse. Reconecteaza-te cu copilul tau cat mai des empatizand cu el si interesandu-te despre ce face, ce ii place, ce simte si ce gandeste. Foloseste compasiunea cand copilul tau are o criza de furie sau este trist si pune accentul pe cooperare in relatia dintre voi.

Pentru ca simte ca nu esti prezent cu adevarat.

Atentia completa si interesul autentic in momentele petrecute impreuna cu copilul sunt esentiale pentru relatia parinte-copil. Parintii care sunt prezenti fizic langa copil, dar distrasi sau preocupati de alte lucruri se confrunta deseori cu lipsa de cooperare a copilului sau cu comportamente dificile, menite sa atraga atentia.

Pentru ca si copiii pot sa aiba, pur si simplu, nervi si momente proaste.

Toti oamenii rezista la control si copiii nu fac exceptie. Cand simt ca limitele lor personale sunt intinse la maxim, vor deveni rebeli, mai putin complianti si neascultatori. Invata sa alegi momentele in care sa ii permiti copilului sa aleaga, cauta sa-l indrumi mai degraba decat sa il controlezi.

Pentru ca simte ca tot ce face este sa te asculte.

Cand parintii incearca sa il controleze excesiv pe copil, acesta poate simti frustrare si revolta. Aceste emotii vor izbucni ca refuz de a coopera, uneori in cele mai surprinzatoare momente (nu vrea sa mearga in parc, desi el a propus iesirea cu 10 minute inainte). Critica excesiva sau indrumarile constante au acelasi efect asupra copilului.

Pentru ca nu are aceleasi prioritati ca tine.

Un copil nu va intelege de ce trebuie sa inchida televizorul si sa mearga la culcare tocmai cand au inceput desenele lui preferate sau tocmai cand a ajuns la un nivel nou de joc. Un adult stie ca cel mic are nevoie de cat mai multe ore de somn. Flexibilitatea si organizarea programului zilnic astfel incat toate prioritatile si nevoile copilului sa fie indeplinite sunt esentiale in aceasta privinta. De exemplu, puteti inregistra desenele preferate pentru a le vedea mai tarziu sau il poti lasa pe copil sa se joace cu 10 minute mai devreme pentru a incheia jocul la ora potrivita.

Pentru ca a invatat sa asculte numai cand tipi la el.

Invata sa renunti la tipetele si amenintarile de dincolo de masa sau din camera alaturata. Alege sa discuti cu copilul tau fata in fata, la nivelul lui despre ce anume are de facut. Numai dupa ce te-ai asigurat ca a inteles ce are de facut poti trece mai departe.

Pentru ca ii este teama de necunoscut.

Uneori copiii refuza activitati sau idei care ar trebui sa fie placute – de exemplu, o excursie sau un spectacol. Copiii cu anxietate sociala, de exemplu, vor evita propunerile de acest fel, uneori in mod agresiv, spre nedumerirea parintilor. Cand copilul refuza sa coopereze, ia intotdeauna in considerare posibilitatea fricii. Incearca sa afli care sunt motivele pentru care refuza si ajuta-l sa isi schimbe perspectiva asupra fricii.

Pentru ca inca se afla in proces de dezvoltare.

Nu este realist si nici benefic sa te astepti de la un scolar sa isi organizeze timpul eficient in fiecare zi sau de la un prescolar sa inteleaga de ce este nevoie sa poarte o haina de iarna in decembrie. Aminteste-ti in fiecare zi ca un copil nu este un adult – si, mai ales, ca uneori avem asteptari mai mari de la copii decat de la noi insine.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe