characters characters

Efectele benefice ale imbratisarilor oferite de parinti copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 decembrie 2021    |   944 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

efectul imbratisarilor parinte copil
Imbratisarile parinte-copil nu sunt doar semne de manifestare a iubirii, ci ele reprezinta momente profunde de conexiune.

Citeste si:


Imbratisarile fortate - de ce nu este bine sa le incurajezi


Imbratisari fara sfarsit


Efectele benefice ale imbratisarilor parinte-copil


Cum contribuie imbratisarile parinte-copil la dezvoltarea armonioasa pe termen lung a celor mici?


Afectiunea parintelui contureaza fericirea copilului pe viata. Cu cat un parinte manifesta mai multa caldura si iubire, cu atat copilul va avea o stima de sine mai ridicata, o comunicare mai buna cu parintele sau si mai putine probleme comportamentale si psihice pe termen lung.


Afectiunea parintelui il protejeaza pe copil de efectul daunator al stresului, ajutandu-l sa isi mentina o sanatate fizica si psihica mai buna.


Afectiunea parintelui creste empatia copilului. Un copil care primeste caldura din partea parintelui va trai mai rar simptome de anxietate sau de depresie, chiar si in perioada adulta si va avea o capacitate mai mare de a fi empatic si incarcat de compasiune cu cei din jur.


Imbratisarile au rolul de a promova legaturile si conexiunile profunde. In timpul imbratisarilor se elibereaza o cantitate mare de oxitocina, care promoveaza conexiunea si increderea intre oameni. Astfel, copiii care primesc imbratisari si afectiune fizica devin adulti deschisi catre alti oameni, capabili sa ofere afectiune si sa isi exprime aprecierea fata de alte persoane.

Mai mult decat atat, daca iti doresti sa ai o relatie buna cu copilul tau si in perioada in care va fi adolescent, afectiunea fizica oferita in mod deschis va pune bazele unei relatii apopiate pe termen lung. Cu toate acestea este important sa retii cateva lucruri despre afectiunea fizica in relatia parinte-copil:

 • este daunator sa oferi imbratisari sau saruturi atunci cand copilul le refuza, chiar si la varste mici, cand pare ca nu este capabil inca sa decida.
 • este daunator sa insisti sa primesti afectiune fizica din partea copilului ca dovada de iubire, atunci cand copilul ezita sa ofere o imbratisare sau un pupic. Iubirea nu se manifesta doar prin gesturi de afectiune fizica, ci si prin respectarea limitelor si dorintelor, iar refuzul copilului de a oferi sau primi imbratisari trebuie primit la randul lui cu iubire si acceptare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe