characters characters

10 lucruri care te surprind cand devii parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 noiembrie 2022    |   449 vizualizări

Varsta: 18 ani +, 0 - 3 ani.

10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte? Rolul de parinte ne poate lua prin surprindere in feluri similare. 

Citeste si:


Despre ce ne e greu sa vorbim: subiecte tabu in parenting


Cinci feluri in care propria copilarie iti influenteaza rolul de parinte


O sa te indoiesti de propriile abilitati de a creste un copil

Mai ales in primul an de viata, cand vei avea intrebari legate de ingrijirea copilului, dar si cand va mai creste si te vei confrunta cu situatii pe care nu vei fi sti sigur cum sa le gestionezi, vor fi momente in care te vei intreba daca esti persoana potrivita sa cresti un copil.

Rolul de parinte este mai greu decat pare si… devine din ce in ce mai greu, nu mai usor

Parintii de bebelusi sau de toddleri cred deseori ca atunci cand copiii vor creste, lucrurile vor fi mai usoare. Asa cum orice parinte de adolescent poate sa iti spuna, lucrurile devin mai complicate de fapt. Fiecare etapa de varsta vine cu provocari specifice, care iti solicita energia, atentia si empatia in feluri diferite.

”Defectele”tale vor fi oglindite de copilul tau

Una dintre cele mai neplacute surprize, deseori greu de acceptat de catre parinti, este ca propriul copil iti va oglindi comportamente, obiceiuri sau trasaturi personale mai putin placute. Pe masura ce creste, vei observa ca fiul sau fiica ta are aceeasi lipsa de rabdare sau atentie ca tine, ca este afectat/a de timiditate sau are obiceiul de a amana lucrurile dificile sau monotone. Oricare ar fi calitatile mai putin placute ale copilului tau, incearca sa te intrebi mai intai daca le aveti cumva in comun. Partea buna a acestei situatii este ca vei fi mult mai motivat sa te dezvolti personal, pentru a oferi un model de rol pozitiv copilului tau.

Vei adopta replicile sau atitudinile propriilor tai parinti

Chiar daca ti-ai propus inainte sa devii parinte ca vei fi total opus fata de parintii tai, exista mari sanse sa te surprinzi repetand greselile sau modurile lor de a interactiona. Acest lucru se intampla pentru ca, fara sa vrem si fara sa ne dam seama, am interiorizat diferite “voci” (atitudini, reactii si feluri de a comunica) ale parintilor, fratilor sau bunicilor nostri. In momentele de oboseala, tensiune si frustrare, aceste feluri de a interactiona se manifesta in afara controlului nostru. Cand se intampla acest lucru, este bine sa luam o pauza, sa reluam interactiunea si sa formulam raspunsul pe care ni-l dorim.

Vei avea momente de furie extrem de dificil de gestionat 

Nu inseamna insa ca esti un parinte rau, ci ca esti intr-o situatie in care o nevoie psihologica fundamentala este neglijata sau respinsa. Este extrem de important sa intelegi care sunt emotiile si nevoile care stau la baza furiei tale in relatie cu copilul tau, pentru a le gestiona pe acestea.

Relatia de cuplu se va schimba, oricat de mult ai incerca sa previi acest lucru

Teoretic, stii ca o data cu venirea pe lume a bebelusului, atentia parintilor se indreapta asupra acestuia si mai putin asupra relatiei de cuplu. Practic insa, aceasta schimbare poate fi mult mai intensa decat te asteptai: discutiile voastre sunt in mare masura despre copil, timpul petrecut doar voi doi devine aproape inexistent sau este dedicat odihnei, iar cea mai mare parte a atentiei si afectiunii voastre este indreptata catre copil.

Va fi nevoie sa “lupti” pentru propriile nevoi si timp – valabil in special in cazul mamelor

Pe masura ce copilul creste, vei fi surprinsa sa descoperi ca, daca responsabilitatile casnice si de crestere a copilului nu au fost impartite echitabil intre partenerii de cuplu, asteptarea generala va fi ca acestea sa ramana in continuare predominant in sarcina ta, chiar si dupa ce ai reluat munca. Majoritatea mamelor se pot simti obligate sa isi pastreze aceleasi responsabilitati, ajungand usor la epuizare fizica sau emotionala. In asemenea situatii, mamele inteleg importanta timpului personal, dedicat propriilor nevoi si ingrijirii de sine. Insa pentru ca aceste lucruri sa devina realitate, deseori, este nevoie de schimbari in intreaga familie, care pot fi primite cu opozitie sau rezistenta.

Te vei simti vinovat(a) pentru o multime de lucruri

Ai ridicat vocea la copilul tau sau nu ai avut chef sa te joci cu el cand te-a rugat? Te vei simti vinovat(a). Nu l-ai ajutat destul de mult la lectii sau ai refuzat sa ii dai inca o bomboana? Cel mai probabil, vei simti vinovatie si indoiala in legatura cu deciziile tale, chiar si cand stii ca sunt spre binele copilului tau.

Te vei ingrijora in legatura cu o multime de lucruri

De la intrebarile legate de siguranta si dezvoltarea normala a bebelusului la ingrijorari privind primele interactiuni cu alti copii la locul de joaca si temeri legate de performantele scolare sau relatiile de prietenie in adolescenta, rolul de parinte vine cu o multime de griji. Chiar daca inainte de a deveni parinte erai o persoana relaxata si imuna la anxietate, exista mari sanse ca venirea copilului pe lume sa iti trezeasca griji pe care nu le anticipai. 

Te vei simti ca o persoana diferita

In multe privinte, vei deveni o persoana diferita: vei avea alte prioritati, alte preocupari si alte responsabilitati. Iti vei descoperi calitati pozitive, dar si mai putin pozitive. Vei avea noi motive de bucurie si incantare, dar si de ingrijorare sau revolta. Pentru multi parinti, exista o diferenta clara intre viata dinainte de copii si viata dupa copii.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe