characters characters

Despre ce ne e greu sa vorbim: subiecte tabu in parenting

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2014    |   2191 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

 

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/8255045@N03/8815783288/in/photostream/

Inainte de a deveni parinti, stim ca va fi greu sa avem grija de copil, dar si ca va fi foarte frumos, cel mai frumos lucru pe care il vom face in toata viata noastra. Auzim aceste fraze de la toti parintii, inclusiv de la propriii parinti:). Dupa ce devenim parinti, intelegem mai bine la ce se referea partea cu “va fi greu”, dar continuam sa vorbim mai mult despre aspectele “frumoase” ale situatiei.


Exista numeroase asa numite subiecte tabu despre care putini vorbesc, insa care apar frecvent la nivel de familie si tocmai despre acestea este important sa vorbim, pentru ca parintii sa stie ca exista solutii si ca nu sunt singurii care se confrunta cu dileme si probleme.


Doi parinti vorbesc intr-o prezentare TED cu umor si sinceritate despre subiectele tabu ale parintilor:


Iata care sunt cele mai comune subiecte tabu cu care parintii se confrunta:

Iubirea pe care o simti in momentul in care il tii pe copil in brate pentru prima data. Exista parinti pentru care acel “val de iubire si bucurie” nu apare la prima intalnire cu copilul, ci se construieste in timp, asa cum exista si parinti care simt ca isi iubesc copilul din prima clipa in care l-au vazut. Depinde de temperament, de starea fizica si emotionala in care te afli, de context si de o multime de alte lucruri:).


Singuratatea pe care o resimt mamele dupa nastere. Procentele arata ca 58% din mamele intervievate raporteaza sentimente de singuratate, in timp ce 67% dintre acestea spun ca cele mai profunde astfel de stari apar pana cand copiii lor implinesc varsta de 5 ani. Insa nimeni nu le avertizeaza pe viitoarele mame despre acest lucru, pentru ca acestea sa se poata pregati din timp cu solutii.


Sarcinile pierdute. Exista situatii in care, din diferite motive, unele mame pierd sarcina. Acest moment este unul dificil pentru intreaga familie. Relatia dintre soti poate suferi destul de mult si e nevoie de mult suport, comunicare si in unele cazuri chiar de interventia si ajutorul unui specialist. 74% dintre mamele care au pierdut o sarcina considera in mod eronat ca acest lucru s-a intmplat din cauza lor. Este important insa ca subiectul sa fie discutat, daca nu cu cineva apropiat, cu un specialist, pentru a depasi acest moment dificil.


Mamele care stau acasa si au grija de copil nu trebuie sa isi exprime neimplinirea. Este inevitabil, cel putin pentru o parte dintre mamele casnice, sa apara sentimentul de neimplinire profesionala sau de izolare sociala. Multe mame care stau acasa considera ca este nevoie sa acorde intreaga atentie si tot timpul disponibil copilului. Insa daca acest lucru nu le face fericite, este la fel de important sa dedice timp lucrurilor care le fac pe ele fericite, care pot sa nu aiba legatura cu copilul.


Decizia de a nu avea copii. O alegere dificila, care primeste foarte putina intelegere si toleranta din partea parintilor sau viitorilor parinti, majoritatea neputand intelege motivele care stau in spatele ei. De multe ori, femeile care decid sa nu aiba copii sunt vazute ca suferind de probleme psihice, ca respingand rolul feminin sau ca fiind pur si simplu egoiste.


Cu siguranta mai sunt si alte subiecte tabu care necesita o atentie la fel de ridicata ca cele prezentate mai sus. Lista este deschisa si te asteptam sa aduci completari. Cu ce situatii te-ai confruntat ca parinte si despre care nu ai reusit sa discuti in mod deschis cu alte persoane?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe