characters characters

Copilul interior

Copilul interior. Cum poti identifica ranile emotionale din copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2023    |   657 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

copilul interior
Cand devenim parinti, ne sunt reactivate ranile emotionale din copilarie cu si mai multa intensitate. Notiunea de "copil interior" te poate ajuta sa iti intelegi reactiile emotionale si comportamentale prea puternice, exagerate sau inadecvate.

Citeste si:


Reactivitatea emotionala a parintilor si rolul ei in declansarea conflictelor


Cum poti creste un copil fericit? Acorda atentie dezvoltarii tale personale


Vindecarea copilului interior - activitati si exercitii


Pentru multi adulti, analiza propriei copilarii poate parea un process inutil (“Cu ce ma ajuta sa ma gandesc la trecut?”) sau nejustificat (“Este mai important prezentul decat trecutul.”). Insa perioada copilariei este esentiala in dezvoltarea emotionala si sociala, iar experientele prin care am trecut in primii ani de viata ne pot influenta in prezent – mai ales in relatia cu propriii copii. Experientele pe care le avem in copilarie ne pot schimba felul in care vedem lumea (convingerile si asteptarile fata de cei din jur) si imaginea de sine.

Daca relatiile cu cei din jur sunt in general dificile, daca reactiile tale emotionale sunt deseori prea intense sau daca te simti deseori coplesit si neajutorat in fata problemelor de zi cu zi, acestea sunt semne ca in perioada copilariei, ai trecut prin experiente care te-au ranit emotional si pe care nu le-ai depasit inca. Sentimentul de abandon sau singuratate in relatiile cu cei din jur reprezinta deseori o manifestare a ranilor copilului interior.

Vindecarea emotionala a copilului interior presupune identificarea acelor experiente dureroase din propria copilarie, exprimarea emotiilor pe care acestea le-au trezit si intelegerea felului in care ne-au afectat si ne afecteaza in prezent. Apoi, este posibila adoptarea de noi strategii si schimbarea perspectivei generale asupra vietii si asupra sinelui.

Cum poti incepe intelegerea propriei copilarii?


Iata cateva exercitii pe care le poti incerca:

Axa timpului sau povestea copilariei. Gandeste-te la toate evenimentele care ti-au marcat copilaria, din primii ani de viata pana la 21-25 ani. Poti face acest lucru completand pentru fiecare eveniment in parte: varsta ta in momentul respectiv, descrierea evenimentului si impactul emotional asupra ta (pozitiv – fericire, implinire, bucurie sau negativ- tristete, frica, panica etc.).

Acesta este primul pas catre identificarea felului in care propria copilarie ti-a influentat dezvoltarea si, implicit, prezentul.

Conversatia imaginara cu copilul interior. Alege un eveniment dificil din propria copilarie si imagineaza-ti ca vorbesti cu tine insuti la varsta respectiva. Daca iti este greu sa faci acest exercitiu, imagineaza-ti ca vorbesti cu un copil care a trecut prin acea experienta. Ce i-ai spune? Iata cateva intrebari la care poti incerca sa raspunzi:

  • Cum te-ai simtit si ce ai gandit in copilarie in situatia respectiva?
  • Cum te afecteaza in prezent, la maturitate, evenimentul respectiv? Ce comportamente similare ai in prezent? (De exemplu, daca parintii tai au divortat cand erai copil, poate acum iti este teama ca propria ta casnicie este in pericol de a se destrama si orice semn de conflict cu partenerul de cuplu te sperie.)
  • Cum ar fi putut cei din jur sa te ajute in copilarie sa depasesti evenimentul respectiv mai usor?
  • Cat de usor este sa accepti ca, la momentul respectiv, in copilarie, nu ai fi putut face prea multe pentru a schimba situatia?
  • Cat de usor este sa accepti ca, in prezent, uneori, reactionezi intr-un anumit fel ca urmare a evenimentului dificil din copilarie? Cum altfel ai putea reactiona?

Situatii dificile din prezent. Dupa ce ai explorat evenimentele din copilarie care te-au marcat in mod semnificativ si ai inteles felul in care te afecteaza in prezent, poti analiza in detaliu o situatie dificila care se repeta in prezent si la care reactionezi mereu aproape la fel. De exemplu, daca iti pierzi rabdarea repede in relatia cu propriul copil atunci cand ii este frica de ceva si refuza sa coopereze. Raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Care este situatia dificila? Cand se intampla, cum si cu cine.
  • Cat de des se repeta?
  • Care sunt emotiile tale imediat ce situatia respectiva apare?
  • Care sunt reactiile tale fiziologice imediat ce te afli in situatia respectiva? De exemplu, simti tensiune in brate sau piept, un gol in stomac, inima iti bate mai tare etc.
  • Ai tendinta sa reactionezi sau sa te retragi?
  • De ce eveniment din trecut iti aminteste aceasta situatie?

Asemenea exercitii de explorare sunt deseori realizate impreuna cu un terapeut, care te poate orienta si sprijini in realizarea lor. Pot fi insa si exercitii de introspectie pe care le poti face pe cont propriu. Daca observi ca asemenea intrebari iti trezesc emotii puternice, poate fi un semn ca este momentul potrivit sa incepi sa mergi la un terapeut – inseamna ca esti pregatit sa constientizezi si sa vindeci ranile copilului interior.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe