characters characters

Copii dificili

De ce sunt copiii „dificili” si ce pot face parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 mai 2018    |   5325 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copii dificili
Multe cadre didactice se plang de faptul ca elevii sunt din ce in ce mai dificili si mai nepregatiti sa faca fata cerintelor scolare. In afara de faptul ca scoala nu este intotdeauna un mediu care sa indeplineasca nevoile copilului, exista si o serie de alte cauze pentru care copiii devin dificili pentru adultii din jurul lor.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:


Cinci tipuri de copii dificili


Copiii care nu isi asculta parintii


Copiii dificili. Cauzele comportamentelor lor


Copiii primesc orice vor, atunci cand vor. Nu isi dezvolta toleranta la frustrare

Daca copilului ii este foame sau sete, mereu adultul din preajma ii va satisface imediat aceasta nevoie. Abilitatea de a amana o recompensa este un factor cheie pentru succesul viitor. Toleranta la frustrare inseamna a fi capabil sa functionezi sub stres. Parintii care ii protejeaza pe copii de situatii frustrante au cele mai bune intentii, de a-si face fericiti copiii, insa din pacate pe termen lung, efectele vor fi inverse. Copiii sunt tot mai putin pregatiti sa faca fata stresorilor minori, nu isi vor dezvolta perseverenta si speranta si pot ajunge chiar sa dezvolte neajutorarea invatata, daca parintii fac prea multe lucruri in locul lor.


Reducerea timpului dedicat interactiunilor sociale

Joaca independenta in aer liber a pierdut teren, cu toate ca ea ofera copiilor ocazia de a-si pune in practica abilitati sociale diverse si de a-si dezvolta gandirea. Din pacate, noua tehnologie a inlocuit joaca in aer liber. Tot tehnologia i-a facut pe parinti mai putini disponibili pentru a interactiona cu copiii lor. Oamenii cei mai de succes insa au abilitati sociale foarte bine dezvoltate, iar acest lucru ar trebui sa fie o prioritate. 


Distractie nelimitata

Copiii traiesc tot mai mult intr-o lume a distractiei artificiale. Sunt prea putine momentele de incantare reala si bucurie nemasurata. Asemenea adultilor, si copiii incep s atraiasca in 2 lumi: lumea scolii (in cazul adultilor, a muncii) si lumea distractiei. Copiii au nevoie sa fie invatati sa participe la activitati monotone si chiar plictisitoare, deoarece si acestea sunt necesare uneori.

Trasaturi de temperament

Diferite temperamente pot ridica dificultati parintilor. Copiii introvertiti, de exemplu, sau copiii prea energici pot sa para dificili, in realitate ei avand doar nevoi diferite decat se asteapta cei din jur.


Cum poti reduci sau sa previi comportamentele dificile ale copiilor?


Copiii vor avea intotdeauna comportamente pe care adultii le considera dificile, iar acest lucru este perfect normal, deoarece sunt intr-un proces continuu de formare si evolutie. Insa il poti ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte mai repede abilitati si calitati care sa ii faciliteze succesul. Iata cum.


Nu-ti fie frica sa stabilesti limite si rutine. Copiii au nevoie de limite pentru a creste sanatosi si fericiti.


Invata-ti copilul sa faca sarcini monotone. Acest lucru nu inseamna ca il transformi pe copil intr-un robotel obedient, ci ca ii dezvolti rabdarea necesara pentru activitatile care ii vor face viata mai usoara si mai placuta pe termen lung. De exemplu, obiceiul de a face ordine in camera si in lucrurile personale il vor ajuta sa le gaseasca mai repede si sa se bucure de o atmosfera placuta in propria camera. In plus, activitatile monotone pot fi transformate in activitati distracvtive, daca va puneti la treaba creativitatea si simtul umorului.


Vorbeste-i copilului despre propria sa dezvoltare. Ii poti explica faptul ca lucrurile care acum i se par paote dificile vor fi mai usoare in timp, ca exersand isi poate imbunatati capacitatea de invatare (“Cu cat invetim ai mult, cu atat vei putea invata mai multe lucruri.”). Spune-i copilului tau ca stii ca uneori trece prin momente neplacute, dar ca toate sunt necesare pentru dezvoltarea sa, fiind la fel de importante ca cele placute si pozitive.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe