characters characters

Cum identificam si schimbam convingerile negative despre sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 august 2024    |   175 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

convingeri negative despre sine
Fara sa realizam in mod constient, functionarea noastra de zi cu zi este ghidata de o serie de convingeri despre sine pe care le avem si care sunt inradacinate in noi. Este vorba despre credinte si asumptii cu referire la propria persoana, la ceilalti si la lumea inconjuratoare.

Citeste si:


Terapia schemelor. 18 tipare cognitive care se formeaza in copilarie


Ce convingeri despre lume transmitem copiilor


Uneori aceste convingeri sunt corecte, astfel ca vom fi echilibrati in tot ce facem si gandim, dar alteori pot fi convingeri gresite care ne vor modifica in directia gresita comportamentul si perceptia asupra vietii, asupra celor din jur si asupra propriei persoane.


Credintele negative despre sine apar ca rezultat al unui eveniment specific sau a unor tipare de comportament sau alegeri care ne afecteaza in mod negativ. De exemplu, teama de critica excesiva sau de esec poate duce la evitarea provocarilor, iar evitarea va consolida convingerea ca nu avem abilitatile necesare pentru a reusi sau pentru a gestiona critica sau esecul. Aceste convingeri se pot forma incepand cu perioada copilariei timpurii si vor continua sa ne influenteze pana la maturitate.


Simptomele credintelor negative despre sine sunt: autosabotajul, evitarea sau retragerea, perfectionismul, dorinta exagerata de a fi pe placul celorlalti, supracompensarea si frica de asumare a riscurilor.


Iata cateva exemple de credinte negative despre sine:

  • ”Nu sunt bun de nimic/la nimic”. Aceasta credinta implica a se simti lipsit de valoare ca persoana cand e vorba de mai multe aspecte din viata precum locul de munca, relatiile personale sau ceea ce reusim sa obtinem in viata.
  • ”Nu merit sa fiu iubit sau nu sunt capabil sa iubesc”. De obicei, credinta aceasta se manifesta ca o convingere reala ca persoana nu merita iubire, afectiune sau o relatie echilibrata si sanatoasa cu altii.
  • ”Sunt si voi ramane singur”. O astfel de credinta duce in timp la sentimentul de a fi deconectat, rupt de ceilalti, izolat de restul lumii.
  • ”Sunt o epava/povara pentru cei din jur”. Cel care are o astfel de convingere despre sine este convins ca celorlalti le este greu cu el, fie din punct de vedere emotional, financiar sau din alte puncte de vedere.

Din pacate, convingerile negative ne pot influenta in mod negativ gandurile, emotiile, comportamentele si starea de bine. Convingerile negative sunt asemenea unor filter invizibile prin care incepem sa interpretam toate experientele pe care le avem. Putem spune ca sunt un dialog intern caracterizat de autocritica si un sentiment de a nu fi sufficient de bun. Drept urmare, vor aparea emotii negative precum tristete, anxietate, furia sau rusine, facand imposibila trairea experientelor pozitive.

Cum poti sa identifici credintele despre sine?

Observa ce obiceiuri in gandire ai, ce ganduri apar in mod constant, ce tendinte de a reactiona ai in anumite situatii, care sunt emotiile si comportamentele pe care le ai.

Fii atent la reactiile automate si la modul in care te percepi pe tine.

Examineaza cum experientele din trecut te-au influentat si te au conturat in prezent.

Observa ce paternuri de comportament ai si cere ajutor in acest sens de la persoanele din jurul tau in care ai cea mai mare incredere.

In general, credintele negative pot fi combatute cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale, prin tehnici de mindfulness, practicarea autocompasiunii si prin repetarea unor afirmatii pozitive despre sine.

In plus, fii deschis si curios sa iti explorezi propriile ganduri si emotii.

Practica autoreflectia, observa-ti dialogul intern si cum te percepi pe tine.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe