characters characters

Cata atentie acorzi copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 ianuarie 2014    |   3591 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cata atentie acorzi copilului tau? Pe masura ce creste, copilul devine tot mai independent si, implicit, are nevoie din ce in ce mai putin de ajutorul parintilor. De la supravegherea aproape constanta in primele zile de viata pana la cateva minute petrecute impreuna pe zi cand a devenit deja adolescent, parintii decid constant cata atentie acorda copiilor lor.  Daca si tu cauti raspunsul la intrebarea cata atentie ar trebui sa acord copilului, te ajutam sa gasesti raspunsul care se potriveste familiei tale, in randurile de mai jos.


 

 

 

*Sursa foto: Flickr.com


“Cat timp trebuie sa petrec cu copilul?“
este o preocupare constanta pentru parinti, mai ales daca au un program incarcat. Fiecare copil are nevoi diferite in ceea ce priveste timpul petrecut alaturi de parinti. Asadar, observa ce iti transmite copilul tau: cand te cauta, cand iti propune sa va jucati impreuna, cat timp iti povesteste ce a facut la scoala etc. Pentru copiii care nu vor sa fie permanent in preajma parintilor, a le acorda mai mult timp nu inseamna neaparat a-i face mai fericiti. Este de preferat un interval scurt de timp in care esti prezent cu adevarat langa copilul tau decat  doua ore in care ii raspunzi rar si nu auzi nici jumatate din lucrurile pe care ti le spune. Acesta este aspectul pe care il subliniaza majoritatea specialistilor in cresterea copiilor: conteaza mai mult calitatea timpului petrecut alaturi de copil decat cantitatea.

Cand sa acord atentie copilului meu? O capcana in care cad multi parinti este aceea de a acorda atentie copiilor atunci cand nu se comporta cum trebuie. Copiii invata din aceasta situatie ca pot primi atentia parintilor doar cand sunt obraznici sau nu respecta regulile. Asigura-te ca apreciezi comportamentele potrivite ale copilului tau si incearca sa le ignori pe cele negative (desigur, cu exceptia momentelor in care cel mic isi pune in pericol siguranta).

Exista situatii in care parintele ofera “prea multa” atentie?
Parintii elicopter sau parintii care se ingrijoreaza prea mult sunt exemple de cazuri in care copilul poate primi mai multa atentie decat are nevoie si sunt cazuri extreme. Totusi, consecintele unui stil parental in care parintii supravegheaza si indruma fiecare minut din timpul copilului pot include probleme emotionale, lipsa de independenta si initiativa sau confuzie cu privire la propria identitate.

Cum ii arati copilului ca ii oferi atentie?
Incearca sa transformi atentia pe care esti dispus sa i-o oferi in ceva ce poate fi masurat si este tangibil:”acum ne jucam cu papusile impreuna”, “astazi am sa-ti citesc o poveste” etc.

Construieste timpul tau si al copilului: momente pe care le petreceti impreuna, fara a fi deranjati de telefoane sau email-uri, hartii si deadline-uri pe care le ai de indeplinit.

Tine-te de promisiuni: fii la timp acolo unde i-ai promis, realizeaza impreuna cu el activitatea pe care a-ti stabilit-o la un moment dat, fara a lasa ca altceva sa intervina.

Foloseste cuvintele pentru a-i arata ca ai fost atent la el: “Am observat ca…”, “Imi place cum desenezi oamenii”, “Imi place ca folosesti culori calde in fiecare desen”, “Ma bucur ca iti pui singur hainele in dulap dupa ce ne intoarcem din oras” etc.

Nu in ultimul rand, specialistii recomanda ca in familiile in care exista mai multi copii, parintii pot sa isi stabileasca intalniri cu copiii lor inainte de culcare. Timp de cateva minute, inainte ca cel mic sa adoarma, discuta cu el. Vorbeste despre ce i s-a intamplat in ziua respectiva, ce il framanta sau fascineaza si poti initia discutii si pe alte teme, de exemplu:
•    Daca ar fi sa mananci un singur fel de mancare de acum si pana la sfarsitul zilelor tale, ce ai alege sa mananci?
•    Daca ai avea puteri supranaturale, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?
•    Daca ai gasi o lampa fermecata, care ar fi dorinta pe care i-ai cere-o sa ti-o indeplineasca?
Ideea acestor dialoguri are la baza un contact mai apropiat cu copilul si ii ofera acestuia sentimentul ca este iubit, i se da atentia de care are nevoie, iar pentru momentul acela, parintele ii apartine lui si numai lui.


Asadar, parintii care vor sa se asigure ca acorda destula atentie copiilor trebuie sa aprecieze comportamentele pozitive ale acestora, sa le dedice intreaga atentie atunci cand petrec timpul cu ei si sa se bucure in mod autentic de momentele petrecute impreuna. Tu cata atentie oferi copilului tau?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Sonia    05.02.2014 - 10:19
    O conditie importanta (si putin contraintuitiva pentru cei mai multi dintre noi) pentru a acorda atentie copiilor este ca parintii sa isi acorde atentie si lor insisi. O mama epuizata, stresata, nervoasa nu va putea acorda atentia pozitiva de care copilul are nevoie. Asadar, cred ca un bun inceput este sa incercam sa avem mai multa grija de noi, pentru a avea suficiente resurse pentru interactiuni frumoase cu copiii nostri:).

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe