characters characters

Caracteristicile familiilor disfunctionale

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 aprilie 2023    |   609 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

familii disfunctionale
Fara sa ne dam seama, putem prelua in comunicarea cu membrii familiei obiceiuri sau tipare mai putin sanatoase. Critica excesiva, controlul excesiv sau asteptarile extrem de ridicate fata de cei din jur sunt cateva exemple de acest fel. Cum recunosti tiparele si relatiile disfunctionale din familie.

Citeste si:


Familiile functionale versus familiile disfunctionale

 
7 calitati ale familiilor armonioase


Relatii sau tipare disfunctionale in familie


Abuzul emotional, fizic sau sexual

Relatiile abuzive sunt cele mai evidente tipuri de relatii disfunctionale. Abuzul emotional, fizic sau sexual are urmari grave asupra echilibrului emotional al copiilor pe termen lung si afecteaza relatiile si interactiunile de zi cu zi dintre membrii familiei.


Lipsa limitelor interpersonale si a regulilor

Cand membrii familiei nu isi respecta intimitatea sau alegerile personale, cand nu exista reguli sau structura privind programul zilnic, apare sentimentul nesigurantei emotionale in familie si comportamente de aparare (precum ascunderea informatiilor fata de alti membri ai familiei). Copiii care observa acest tip de relatii vor adopta la randul lor aceleasi comportamente, incalcand limitele personale ale parintilor (de exemplu, intervenind in discutiile acestora sau afland informatii care nu sunt dedicate lor) si refuzand structura si disciplina in viata de zi cu zi.

Rusinea toxica

Relatiile disfunctionale de familie au ca urmare dezvoltarea unui sentiment permanent de rusine. Cand copiii nu primesc iubire neconditionata si apreciere pozitiva din partea parintilor, isi formeaza in timp convingerea ca este ceva profund in neregula cu ei insisi, convingere care este insotita de sentimentul de rusine toxica.

Comunicare unilaterala

Un alt fel de tipar nesanatos din familie este legat de libertatea de exprimare si de comunicare. Dintr-o nevoie excesiva de control, parintii pot alege sa nu ofere copiilor dreptul la pareri, preferinte sau alegeri, iar comunicarea sa porneasca dintr-o singura directie: de la adulti la copii. Alteori, o singura persoana din familie detine puterea si autoritatea, dictand si comportamentul celorlalti adulti.

Triunghiul emotional 

Cand membrii familiei tind sa formeze aliante in diferite momente tensionate – de exemplu, in cadrul unui conflict, copilul cauta aprobarea tatalui, iar acesta din urma ii submineaza autoritatea mamei, pe termen lung relatiile dintre acestia vor avea de suferit. Alte situatii in care apar triunghiuri emotionale sunt implicarea copiilor in conflictele dintre parinti (copiii se simt obligati sa ia partea unuia dintre parinti) sau folosirea copilului ca intermediar in comunicarea dintre parinti.

Inversarea rolurilor si responsabilitatilor

Cand copiii preiau rolurile parintilor in familie pentru ca acestia din urma nu isi pot indeplini responsabilitatile de ingrijire si organizare a vietii de zi cu zi, nevoile emotionale ale copiilor vor fi neglijate.


Lipsa increderii

Lipsa comunicarii deschise duce deseori la lipsa increderii in familie. Parintii tind sa verifice afirmatiile copiilor sau se asteapta ca acestia sa le ascunda adevarul, iar copiii nu au incredere in promisiunile sau deciziile parintilor. Acest tipar duce la detasare emotionala si la sentimentul de singuratate sau izolare in familie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe