characters characters

Cand traieste in aprobare, copilul invata sa se placa pe sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 decembrie 2014    |   4709 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Mama si baiat jucandu-se
Cand sunt mici copiii cauta in privirea parintilor aprobarea si incurajarea de fiecare data cand incearca ceva nou. De la primele desene realizate la 3 ani si primite cu bucurie si incurajari de catre parinti pana la intrebarea “Cum imi sta rochia/costumul asta?” cand devin adolescenti, majoritatea copiilor vor cauta aprobarea parintilor, chiar daca nu o vor recunoaste de fiecare data si chiar daca aceasta nevoie scade in timp.

De ce au nevoie copiii de aprobare, incurajare si acceptare neconditionata din partea parintilor?

 • Pe masura ce nevoile noastre fizice sunt indeplinite (foame, sete, somn etc.), nevoile emotionale devin prioritare. Nevoia de aprobare intra in categoria nevoilor emotionale.Nevoia de aprobare ascunde nevoia de a fi iubit. Iubirea este in fond, expresia ultima a aprobarii. In cazul copiilor, acestia au nevoie de aprobare, implicit de iubire neconditionata din partea parintilor.
 • Aprobarea inseamna a te simti in siguranta, protejat. Pentru cei mici acest lucru este deosebit de important, deoarece siguranta si echilibrul lor emotional depind de adultii importanti din viata lui.

Atunci cand sunt mici, copiii cauta neincetat aprobare din surse externe. Daca o primesc de la parinti, va fi mult mai usor pentru ei sa isi dezvolte o stima de sine sanatoasa. In caz contrar, daca cei mici sunt dezaprobati constant ori criticati, stima lor de sine va avea de suferit. De-a lungul perioadei de formare (primii ani de viata), copiii au nevoie de aprobare din exterior. Pe masura ce vor trece anii, este bine sa ne invatam copiii sa caute aprobarea din surse interne. Asta inseamna sa-si cultive singuri increderea in propria lor persoana, identificand situatiile in care s-au descurcat bine, asumandu-si meritele pentru reusite si responsabilitatea pentru esecuri si cautand sa isi dezvolte cat mai multe abilitati.

Pe scurt, copilul invata ca poate avea incredere in el insusi si ca are calitati pe care ceilalti le apreciaza. Astfel, copilul ajunge la o imagine de sine armonioasa si devine convins ca este o persoana valoroasa.

Aceasta convingere ii va folosi tot timpul, atat la varste mici, cat si mai tarziu, cand va trebui sa ia decizii morale pe cont propriu sau sa faca fata presiunii sociale.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/chr1sp/2484447098


Articolul continua pe pagina urmatoare: Cum iti exprimi aprobarea fata de copil

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe