characters characters

Daca traiesc in teama, copiii invata sa se ingrijoreze din orice

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 noiembrie 2014    |   3637 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

baiat ascuns
Frica este emotia care ne face atenti atunci cand ne confruntam cu un pericol, pentru a putea sa il evitam. Atunci cand frica apare prea des in viata noastra, in legatura cu lucruri sau situatii care nu ne ameninta de fapt, suntem mai putin fericiti si mai putin capabili sa ne punem in valoare potentialul. Acelasi lucruri sunt valabile si in cazul copiilor.

Ce ii sperie pe copil?

1. Relatia parintilor: certurile si riscul unei despartiri a parintilor.

2. Lucrurile misterioase sau pe care nu le inteleg: zgomotele din noapte, umbrele, obiectele despre care nu stiu cum functioneaza sau ce sunt si carora le pot atribui intentii rele, stirile despre violente si dezastre etc.

3.Temerile din fiecare zi: relatiile cu alti copii, situatiile noi, schimbarile, testele la scoala, vizitele la medic.

4. Temerile parintilor.

Copilul preia sau este influentat de temerile parintilor, pe care le putem imparti astfel:

 • Protejarea copilului de rele – parintele este preocupat excesiv ca cel mic sa fie tot timpul in siguranta, limitandu-i libertatea si atragandu-i atentia frecvent sa aiba grija. Copilul poate invata ca lumea exterioara familiei este un mediu ostil si dorinta sa de explorare va fi inabusita de teama.
 • Identificarea parintilor cu copilul- parintele actioneaza motivat de urmatoarea nevoie sau dorinta: “Nu vreau sa sufere ce am suferit eu cand eram copil!”. In aceasta situatie, parintele il poate proteja pe copil de pericole sau suferinte care pe copil nici nu l-ar afecta in realitate. (De exemplu, un parinte care a fost in copilarie nefericit ca nu a fost un bun sportiv, il poate presa pe fiul sau sa faca sport, pentru a nu suferi ca nu este apreciat la scoala pentru calitatile sportive. Dar este probabil ca cel mic sa isi doreasca sa fie apreciat pentru alte calitati.)
 • Propriile temeri ale parintilor: teama de inaltime, de animale, de insecte etc. Copilul observa aceste temeri si le poate prelua de la parinte.

Citeste mai departe despre "Cum il ajuti pe copil sa nu devina anxios"


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/lilivc/3505349701

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Patru frici ale copiilor
  Patru frici frecvente in randul copiilor
  08 august 2022   

  Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

 • Fricile copilului
  De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
  17 februarie 2022   

  Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

 • Sindromul de stres posttraumatic la copii
  Sindromul de stres post traumatic la copii – cand apare si cum il recunoastem
  27 ianuarie 2021   

  Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate cauzata de expunerea la un eveniment traumatic. Poate aparea atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.

Mai multe