characters characters

Cele mai frecvente zece temeri ale prescolarilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2014    |   1422 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


 
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/francisco_osorio/6153892291; autor: Francisco Osorio


Copiii pot avea multe frici, iar noua, adultilor ne este destul de greu sa le oferim siguranta de care au nevoie in fiecare moment. Exista cateva frici pe care copiii le au mai frecvent si este important ca parintii sa le cunoasca pentru a-si putea ajuta copiii sa-si depaseasca momentele de nesiguranta.

Iata cele mai frecvente frici ale celor mici:

1. Frica de intuneric. Ce gandeste copilul: “In intuneric se poate ascunde orice: fantome, oameni rai, animale periculoase, monstri..”. Citeste mai multe despre frica de intuneric la copii.
Ce poti sa faci ca parinte? Frica de intuneric e printre cele mai comune in randul celor mici. Pentru a o combate, invata-ti copilul cum sa aprinda si sa stinga singur luminile din camere si in special din dormitorul lui. Permite-i sa inteleaga ca poate avea control asupra acestui aspect. In plus ajuta-l sa cunoasca mai multe despre ce inseamna intunericul si noaptea, intr-o plimbare, impreuna, discutand lucruri interesante si curiozitati. De asemenea, iti recomandam o poveste terapeutica il poate ajuta pe copil sa depaseasca mai usor aceasta teama.


2. Frica de monstri. Ce gandeste copilul: “Cine stie cine se ascunde sub patul meu si ma poate rani sau speria daca adorm.”.
Ce poti sa faci ca parinte? Cu toate ca noi, adultii stim ca nu exista monstri cu adevarat, nu e de niciun folos sa incercam sa-l convingem pe cel mic ca acestia nu exista. Copiii au o imaginatie bogata si pot sa aiba impresia ca vad monstri in colturile camerelor, in umbre, in nori, oriunde. Ar fi de preferat sa ii arati ca iei in considerare ingrijorarile lui si esti dispus sa il ajuti in a preveni vizita monstrilor. Pentru asta, poti avea pregatit un spray cu o solutie “magica” (cu apa) pe care copilul tau sa il foloseasca de fiecare data cand are impresia ca vede in apropiere un monstru.


3. Frica de fenomene ale naturii – cel mai frecvent de tunete, fulgere si vant puternic. Ce gandeste copilul: ”Zgomotele puternice si bataile vantului ma sperie- am nevoie de mama si tata!”.
Ce poti sa faci ca parinte? Cea mai buna metoda este sa iti ajuti copilul sa inteleaga cum au loc fenomenele de care se teme si sa se bucure de vreme. Jucati-va afara sau plimbati-va in aer liber, chiar daca e o vreme putin mai rece; realizati o harta personalizata a vremii in care sa creionati cum anume a fost fiecare moment al zilei dintr-o saptamana.


4. Frica de straini. Ce gandeste copilul: “Nu stiu cine esti si ce vrei de la mine asa ca voi sta langa mama/tata”.
Ce poti sa faci ca parinte? Frica de straini spun specialistii, este sanatoasa, avand rolul de a-l proteja pe copil- copiii nu ar trebui sa se apropie de oamenii pe care nu ii cunosc. Mai neplacut este atunci cand copilului ii e frica de prietenii de familie sau alte cunostinte. In astfel de cazuri, ofera-i copilului timpul necesar pentru a se obisnui cu celelalte persoane, pozitioneaza-te mereu in apropierea celui mic si incurajeaza-l daca este cazul sa interactioneze.


5. Teama de separare. Ce gandeste copilul: “= Daca nu te vei mai intoarce si voi ramane singur?”
Ce poti sa faci ca parinte? E normal ca cei mici sa fie anxiosi cand persoana care are grija de ei se indeparteaza. O sugestie pentru a elimina aceasta frica este stabilirea rutinei: ajuta-l sa se obisnuiasca cu persoanele cu care il lasi in grija, explica-i motivul pentru care pleci si cand te vei intoarce si nu incerca niciodata sa pleci fara ca el sa stie.


6. Frica de a fi singur. Ce gandeste copilul: “Ma simt in siguranta cand te afli langa mine si nu imi place atunci cand nu te mai vad”.
Ce poti sa faci ca parinte? Joaca jocuri in care trebuie sa ramaneti singuri in incapere pentru cateva momente pentru a-l ajuta pe copil sa se obisnuiasca cu astfel de situatii. Observa care ii sunt reactiile si ia atitudine de fiecare data cand vezi ca nu stie cum sa se descurce. Aminteste-ti sa nu il lasi singur pe o perioada mai mare de 2-3 minute la inceput.


7. Frica de masti, costume si mascote. Ce gandeste copilul: “costumele si mastile ciudate ma sperie pentru ca nu le inteleg si nu pot sa mi dau seama cine se afla in spatele lor”. Citeste mai multe despre frica de masti la prescolari.
Ce poti sa faci ca parinte? Copiilor le e greu sa faca diferenta intre real si imaginar. Chiar daca ii vine usor sa deseneze sau sa picteze o masca, ii va fi extrem de greu sa inteleaga de ce cineva o poarta. Evita sa iti fortezi copilul sa interactioneze cu cineva costumat ciudat sau cu masca pe fata si propune celui mascat sa se demascheze pentru o clipa (copilul va intelege ca e o fata prietenoasa in spatele mastii).


8. Frica de toalete si bai. Ce gandeste copilul: “Toaleta e mare si zgomotoasa si mi-e frica sa nu cad in ea de aceea nu-mi place baia”.
Ce poti sa faci ca parinte? Chiar daca e inspaimantator pentru un copil care abia acum invata sa foloseasca toaleta sau olita din cauza zgomotelor si a lucrurilor care se intampla, obisnuieste-l:intra in baie cu cel mic si schimba hartia igienica, decoreaza capacul de la toaleta, explica-i ce se intampla cand se trage apa etc. In acest mod, frica lui va scadea in intensitate si apoi va disparea.


9. Frica de doctori si dentisti. Ce gandeste copilul: “Nu-mi plac medicii fiindca imi fac injectii, curge sange si ma doare”. In plus, copilul nu poate controla nimic din ce i se intampla in asemenea situatii, lucru care nu este placut nici pentru adulti.
Ce poti sa faci ca parinte? Aceasta este o frica comuna in randul prescolarilor, mai ales cand vine vorba de ace si injectii. Specialistii recomanda explicarea cu pasi mici a ceea ce se va intampla in cabinetul doctorului, pe intelesul copilului. De asemenea, poti sa te joci cu copilul tau: tu poti fi pacientul si el medicul si lasa-te pe mana lui.


10. Frica de cosmaruri. Atunci cand copilul are un somn agitat si cosmarurile se repeta, cel mic poate avea dificultati cand incearca sa adoarma, temandu-se de un nou vis urat.
Ce poti face ca parinte?
Vorbeste cu copilul despre temerile sale, asigura-te ca nu se uita la desene animate sau filme care il pot speria si stabileste impreuna cu el o rutina relaxanta inainte de culcare.

Chiar daca frica nu este o emotie placuta, ea are un rol important. In fond, frica ne invata sa nu ne aruncam cu capul inainte atunci cand nu este cazul, ci sa gandim putin intreaga situatie. La fel se intampla si in cazul unui copil.

CONCURS!

Poti castiga:
- o invitatie la conferinta cu Larry Cohen dedicata parintilor, organizata de Parentime.ro in data de 25 mai 2014
- sau una dintre cele trei carti oferite de Editura Trei, Retete impotriva ingrijorarii de Lauwrence Cohen
daca ne raspunzi, mai jos, la intrebarea Care este cea mai mare teama a copilului tau? In plus, poti sa adaugi ce anume ai facut pana acum pentru a o depasi.


Castigatorul va fi anuntat vineri, 23 mai 2014, ora 15:00.

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Sunt Parinte
    Sunt Parinte    23.05.2014 - 15:51
    Concursul s-a incheiat! Multumim tuturor pentru participare:). Castigatoarea invitatiei la conferinta cu Larry Cohen este Caloian Florentina, iar Elena Sferlea, Clara Popescu si Cristina Cristina au castigat cate o carte " Retete impotriva ingrijorarii de Lawrence Cohen". Veti fi contactate pe email pentru a stabili detaliile referitoare la cum veti intra in posesia premiului. Felicitari!
  • cristina cristina
    cristina cristina    23.05.2014 - 14:22
    Fetita mea are 4 ani si se teme de fulgere si tunete si, prin asociere, de intuneric, pentru ca s-a intrerupt curentul o data, cand a fost furtuna si s-a speriat foarte tare. Acum, de fiecare data cand ploua, se sperie pentru ca se teme ca nu va mai fi curent:(.. Am incercat sa o linistesc si sa o invat sa foloseasca lanterna, pentru a face lumina in casa atunci cand e nevoie si ne-am jucat putin cu umbrele si cu lumanarele (doar eu le-am manevrat, le-am aranjat frumos), pentru a-i arata ca avem si alte surse de lumina atunci cand nu avem electricitate. Sper ca in timp sa ii treaca aceasta teama:).
  • Clara Popescu
    Clara Popescu    23.05.2014 - 14:04
    Fiica mea se temea de caini, inca de cand era foarte mica, de la 3, 4 ani. Initial, am incercat sa o protejam, sa evitam situatiile in care s-ar putea intalni cu un caine, dar nu a functionat mult timp aceasta metoda. Asa ca am citit povesti cu catei blanzi si prietenosi, am adus-o in preajma cateilor de talie mica sau puilor, de care nu se temea asa tare si a inceput sa se teama din ce in ce mai putin in timp.
  • Florentina Caloian
    Florentina Caloian    23.05.2014 - 13:54
    Una dintre cele mai mari frici ale fetitei mele era frica de inaltime. Ii era frica sa urce si coboare singura scarile de la bloc, sa sara din pat, sa se urce pe scarile din parc etc. Am inventat o mica povestioara si intr-o seara am ajuns acasa cu o prajitura. I-am oferit prajitura si i-am spus ca e o prajiturica pe care mi-a dat-o o vrabiuta (vrabiuta o vazuse prin parc si acasa si remarcase firca ei). I-am spus ca vrabiuta a presarat praf magic peste prajitura si ca daca o va manca, cu siguranta ca nu ii va mai fi frica de inaltime. A mers perfect aceasta povestioara. Imediat dupa ce a mancat prajitura, s-a urcat in pat si a sarit :). A doua zi, cand am iesit afara, a incept sa coboare singura scarile si sa-mi spuna: vezi mami, nu mai am frica de inaltime.
  • Elena Sferlea
    Elena Sferlea    23.05.2014 - 12:01
    Una dintre cele mai mari temeri pentru copiii mei este paianjenul, motiv pentru care citim despre el, iar daca il vedem pe undeva ne apropiem de el pentru a vedea ca este inofensiv

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe