Teama de injectii la copil
Cum il ajuti pe copil sa depaseasca teama de injectii
1. Spune-i adevarul despre ce urmeaza sa se intample. In loc sa incerci sa il pacalesti pe copil cu replici precum “Mergem doar pana la doctor”, “Nu te va durea deloc”, “N-ai sa simti absolut nimic” , vorbeste-i despre motivele pentru care este bine sa faca injectia respectiva si despre faptul ca durerea va treace repede. Spune-i si despre comportamentul adecvat in cabinet: in momentul injectiei, este bine sa stea nemiscat si sa aiba rabdare pana se termina totul.2. Ofera doar informatiile necesare. Este necesar sa ii raspunzi la intrebari, dar la fel de important este sa nu ii spui prea multe sau prea devreme. Din intentia buna de a-l pregati pe copil pentru injectie, poti sa ii produci si mai multa anxietate.
3. Intreaba medicul sau asistenta daca este posibil sa foloseasca o crema sau un spray cu efect anestezic pentru a diminua durerea resimtita de copil in momentul injectiei.
4. Evita sa folosesti amenintari precum “Daca nu esti cuminte, te duc la doctor” pentru a-l determina sa inceteze un comportament gresit.
5. Daca este posibil, ramai alaturi de copil in cabinet in timpul interventiei medicale. Il poti tine de mana si poti vorbi cu el pentru a-l incuraja. De asemenea, este util sa il informezi pe medic sau pe asistenta daca cel mic se teme de injectii si de felul in care reactioneaza (daca plange, daca se agita etc.)
6. Ofera copilului un moment de respiro dupa ce a avut loc vaccinul. Rolul acestei pauze este de a le permite micutilor sa inteleaga ce anume li s-a intamplat, sa se acomodeze la noua situatie, iar pentru adulti e importanta pentru a preveni lesinul sau alte simptome care pot aparea dupa vaccin.
7. Ideal ar fi si sa ai pregatita o mica recompensa pentru copil tinand seama ca s-a descurcat bine in aceasta situatie si a fost curajos. Pune accentul pe curaj si pe importanta pasului pe care l-a facut.
8. Informeaza-te despre efectele adverse care pot aparea in urma vaccinului sau injectiei si supravegheaza-l pe copil in ziua respectiva, pentru a te asigura ca este in regula.
De ce apare frica de ace sau de injectii?
La majoritatea oamenilor aceasta frica apare dintr-o experienta anterioara negativa si dureroasa. De exemplu, o asistenta s-a chinuit destul de mult timp cu acul incercand sa gaseasca vena si astfel a produs durere.Pe de alta parte, unele vaccinuri sunt intr-adevar dureroase, iar acest lucru poate sta la baza unei frici puternice fata de injectii.
In cazul altor persoane poate fi vorba de ceea ce au auzit de la cunoscuti, experiente la fel de traumatizante care ii fac sa se gandeasca de doua ori daca sa accepte vaccinul sau nu.
In cazul celor mici poate fi vorba si de lipsa de informatii ori prea multe informatii care sunt considerate inspaimantatoare de catre el.
In plus, parintii pot induce anxietatea de ac copilului, daca o au si ei. De aceea, e important sa fii cat mai relaxat cu putinta atunci cand copilul tau se confrunta pentru prima data cu aceasta situatie. Copilului tau ii este frica de injectii?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Sindromul de stres post traumatic la copii – cand apare si cum il recunoastem
Sindromul de stres posttraumatic este o tulburare de anxietate cauzata de expunerea la un eveniment traumatic. Poate aparea atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.
-
Cum recunosti temerile copilului in noul an scolar, in contextul pandemiei
Incheiem cu totii prima saptamana din acest an scolar, inceput cu altfel de emotii decat cele obisnuite, legate de invatare, note si relatii cu colegii. La acestea, se adauga temerile legata de siguranta si sanatate, dar si de recuperarea materiei pierdute in anul scolar anterior. Iata la ce este bine sa fii atent cand vine vorba de echilibrul emotional al copilului in acest an scolar.
Comentează:
Puteti sa numiti creme sau sprey care sa fie "bune" pentru copii?
Multumesc.